Smakują lepiej niż śródziemnomorskie kapary. Zbieram latem i marynuję w pysznej zalewie
Marynowane owoce nasturcji są wyraziste, lekko pikantne i w smaku przypominają kapary. Możesz je zebrać w swoim ogródku i przyrządzić wykwintny przysmak, którym zachwycą się przyjaciele i rodzina. Oto przepis na polskie kapary.
Nasturcja nie tylko pięknie zdobi nasze ogrody, ale także talerze. Jej liczne właściwości zdrowotne zachęcają do wykorzystywania jej w kuchni i przygotowywania przetworów. Jednym ze smaczniejszych i zdrowszych produktów są marynowane nasiona nasturcji. Smakują i wyglądają podobnie do śródziemnomorskich kaparów. Wypróbuj przepis na marynowane owoce nasturcji i zaskocz nimi swoich bliskich.
W Polsce nasturcja uprawiana jest jako jednoroczna roślina ozdobna. Dekoruje się nią ogrody, pergole, altany, a także balkony. Nasturcja wypuszcza długie pędy, dlatego wymaga podpory. Często jest wykorzystywana do ozdoby ścian czy pionowych rabat kwiatowych. Jej duże kwiaty są koloru pomarańczowego lub czerwonego. Z kolei liście okrągłe, lekko pofałdowane mają jasnozielony kolor i wyrastają na długich ogonkach.
Nasturcja pochodzi z rodziny nasturcjowatych. Do gatunku należy ponad 80 odmian, choć w Polsce przede wszystkim uprawiana jest nasturcja większa. Naturalnie pochodzi z Ameryki Południowej, skąd prawdopodobnie konkwistadorzy w XVI wieku sprowadzili ją do Europy.
Obecnie coraz częściej nasturcje wykorzystuje się także w kuchni. Roślina ta ma jadalne kwiaty, liście oraz owoce. Kwiatami często ozdabia się płyty z serami czy wędlinami. Stanowią także dodatek do sałatek. Z kolei liście znajdują zastosowanie w potrawach podobnie jak szpinak. W kuchni wykorzystuje się także nasiona nasturcji. Można je skruszyć i używać jako przyprawę lub zamarynować. Wyglądają wówczas i smakują podobnie do kaparów.
W medycynie ludowej Inków nasturcja wykorzystywana była do leczenia szkorbutu, ran i przeziębień. Także dziś docenia się jej właściwości lecznicze.
Nasturcja jest źródłem soli mineralnych, siarki, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, kwasów tłuszczowych. Dostarcza także witaminy C i przeciwutleniaczy: beta-karotenu, luteiny i flawonoidów. Na uwagę zasługują również olejki eteryczne o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym: izotiocyjanin benzylu czy mirozynaza - enzym mający także właściwości wirusobójcze.
Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne w ziołolecznictwie nasturcja wykorzystywana jest jako naturalny antybiotyk. Działa przeciwko bakteriom wywołującym choroby układu oddechowego. Może pomóc w leczeniu chorób układu moczowego. Ponadto działa antyseptycznie - odkaża rany i przyspiesza ich gojenie.
Nasturcja wykorzystywana jest również do łagodzenia dermatoz, a zawarta w roślinie witamina C wzmacnia odporność.
Nasiona nasturcji oprócz licznych właściwości zdrowotnych są również dobrym źródłem białka roślinnego. Mają wyrazisty smak podobny do śródziemnomorskich kaparów. Świetnie pasują do kanapek, sałatek, a także do dań mięsnych.
Do marynowania najlepiej wybierać nasiona jeszcze zielone i soczyste. Warto zbierać je późnym latem lub wczesną jesienią. Do przygotowania polskich kaparów potrzebujesz:
- nasion nasturcji,
- soli,
- octu - 2 szklanki,
- wody - 1 szklanka,
- cukru - ok. 50 g na jedną szklankę octu,
- goździków,
- pieprzu,
- ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Nasiona nasturcji zasyp solą i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki.
- Po macerowaniu przełóż nasiona do garnka, zalej wodą, tak aby zakryła nasiona i gotuj przez 10 min. Następnie odcedź nasiona i przełóż do wyparzonych słoików.
- Składniki na marynatę, czyli ocet, wodę, cukier, goździki, pieprz i ziele angielskie zagotuj w garnku.
- Zalej gorącą marynatą nasiona w słoiku, zakręć i ustaw do góry dnem, aby pokrywki złapały.
Marynowane nasiona nasturcji możesz również pasteryzować metodą na mokro lub na sucho - w piekarniku. Wówczas masz pewność, że będą przez długi czas dobrze przechowywać się w piwnicy czy spiżarce.
Źródło: terazgotuje.pl, herbavis.pl
Zobacz też:
Naleśniki, które zawsze się udają. Soczysty farsz syci na długo
Zachwyca kolorem i orzechowym smakiem. Wybornie smakuje podana z masłem
Lato w słoiku z orientalną nutą. Nawet babcia doceni ten nowoczesny przepis