Smakuje lepiej jak korniszony. Cukinia na zimę w tym wydaniu to majstersztyk
Ogórki na zimę przygotowujemy na kilka sposobów: kiszone, konserwowe, w formie sałatek, korniszonów i plastrów. Tymczasem cukinia daje równie wiele możliwości, a jej zaletą jest to, że zawsze wychodzi chrupiąca. Ten przepis sprawi, że będziesz się nią zajadać.
Cukinia to zdrowe warzywo ma jednak opinię mdłego. Tymczasem wystarczy dodać do niej kilka wyrazistych przypraw, by porwała smakiem. Nasz przepis na cukinię z czosnkiem to pomysł na zimowy dodatek do obiadu.
Cukinia to warzywo, które nigdy nie zawodzi, jeśli chodzi o plonowanie. Właśnie zaczyna się na nią sezon, więc za chwilę jej ceny spadną. Warto to wykorzystać, bo warzywo ma wiele właściwości zdrowotnych, które trudno przecenić. Cukinia jest niskokaloryczna, bogata w wodę i cenne składniki odżywcze. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, potas i błonnik.
Jedzenie cukinii wspiera trawienie, pomaga regulować poziom cukru we krwi i działa lekko moczopędnie. Wszystko to sprzyja oczyszczaniu organizmu. Jest warzywem wszechstronnym: można dodawać ją do sałatek na surowo, zapiekać z mięsnym farszem, dodawać do zup i sosów. Cukinia jest delikatna w smaku, dzięki czemu można łączyć ją z innymi dodatkami w różnych konfiguracjach. Można z niej robić placuszki, zapiekanki i przypiekać ją na grillu. Cukinia jest również wdzięcznym warzywem do przygotowywania zapraw na zimę.
Jeśli należysz do osób, dla których cukinia jest nieco mdła, spróbuj jej wersji marynowanej z czosnkiem. Lekko kwaskowa zalewa i moc przypraw sprawią, że będziesz ją chrupać przez cały rok. Przepis na cukinię z czosnkiem na zimę jest bardzo prosty:
Składniki
- 1 kg obranej cukinii;
- 1 szklanka wody;
- Główka czosnku;
- ¼ szklanki octu;
- 3 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- ½ łyżeczki gorczycy.
Sposób przygotowania:
Wyparz słoiki, cukinię pokrój w grubsze plastry i powkładaj do słoików. Obierz czosnek i równomiernie rozłóż go w słoikach, do każdego dodaj też gorczycę. Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlej do słoików, po czym zakręć je i pasteryzuj przez 20 minut.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Najszybsze ciasto z malinami na weekend. Przepis, który wyjdzie każdemu
Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości
Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach