Smażę naleśniki, robię farsz jak do gołąbków. Moja rodzina kłóci się, kto dostanie większą porcję
Kiedy mam ochotę na coś innego niż zwykle, sięgam do tego przepisu - zapiekanka z farszem gołąbkowym to prawdziwy hit, który lubi cała moja rodzina. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Czasami podaję ją nawet, gdy mam gości. Zawsze znika bardzo szybko.
Od pewnego czasu karierę robią "leniwe" gołąbki, czyli takie, w których kapustę dodaje się do farszu, zamiast pracowicie go zawijać w liście. Poniższa zapiekanka z farszem gołąbkowym to wariacja na temat takiego dania wzbogacona o naleśniki.
Składniki na naleśniki:
- 3 jajka
- 375 ml mleka,
- 375 ml wody gazowanej,
- 360 g mąki
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- masło klarowane (do smażenia)
Składniki na farsz:
- 100 g ryżu
- ½ małej główki białej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 150 ml bulionu
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 łyżka masła klarowanego
- po kilka gałązek koperku i natki pietruszki (do dekoracji)
Połącz wszystkie składniki na naleśniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny i wymieszaj ponownie.
Usmaż naleśniki na maśle klarowanym – odmierzaj mniej więcej łyżkę wazową ciasta, wlewaj na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię naleśnikową i smaż przez około minutę po każdej ze stron. Usmażone naleśniki przestudź.
Ugotuj ryż al dente. Poszatkuj drobno kapustę i zblanszuj (przelej wrzątkiem na durszlaku). Pokrój cebulę w kosteczkę.
Wysmaż cebulę (z dodatkiem obu sproszkowanych papryk) na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaj do cebuli mięso i smaż, aż stanie się złotobrązowe. Wówczas wlej na patelnię gorący bulion i smaż, aż odparuje.
Dodaj do mięsa passatę pomidorową. Całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś jeszcze przez chwilę.
Wymieszaj sos z ryżem i kapustą. Napełnij farszem naleśniki i zwiń w rulony. Ostrym nożem przekrój na 3-4 kawałki. Roladki naleśnikowe ułóż pionowo w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez około 15 minut. Podawaj oprószone posiekaną zieleniną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez pieczenia i bez zawijania. W smaku jak gołąbki, a zrobisz ekspresowo
Podlasie słynie z tego dania. Jest lepsza od babki ziemniaczanej
Najlepszy z serów. Delikatny, kremowy, sycący i zrobisz go w domu