Reklama
Reklama

Smażę naleśniki, robię farsz jak do gołąbków. Moja rodzina kłóci się, kto dostanie większą porcję

Kiedy mam ochotę na coś innego niż zwykle, sięgam do tego przepisu - zapiekanka z farszem gołąbkowym to prawdziwy hit, który lubi cała moja rodzina. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Czasami podaję ją nawet, gdy mam gości. Zawsze znika bardzo szybko.

Od pewnego czasu karierę robią "leniwe" gołąbki, czyli takie, w których kapustę dodaje się do farszu, zamiast pracowicie go zawijać w liście. Poniższa zapiekanka z farszem gołąbkowym to wariacja na temat takiego dania wzbogacona o naleśniki. 

Zapiekanka z farszem gołąbkowym - lista składników

Składniki na naleśniki: 

  • 3 jajka 
  • 375 ml mleka, 
  • 375 ml wody gazowanej, 
  • 360 g mąki 
  • ½ łyżeczki cukru 
  • ½ łyżeczki soli 
  • masło klarowane (do smażenia) 

Składniki na farsz: 

Reklama
  • 100 g ryżu 
  • ½ małej główki białej kapusty 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 
  • 150 ml bulionu 
  • 250 ml passaty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól, pieprz (do smaku) 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • po kilka gałązek koperku i natki pietruszki (do dekoracji) 

Zapiekanka z farszem gołąbkowym - przepis

Połącz wszystkie składniki na naleśniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny i wymieszaj ponownie.  

Usmaż naleśniki na maśle klarowanym – odmierzaj mniej więcej łyżkę wazową ciasta, wlewaj na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię naleśnikową i smaż przez około minutę po każdej ze stron. Usmażone naleśniki przestudź. 

Ugotuj ryż al dente. Poszatkuj drobno kapustę i zblanszuj (przelej wrzątkiem na durszlaku). Pokrój cebulę w kosteczkę. 

Wysmaż cebulę (z dodatkiem obu sproszkowanych papryk) na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaj do cebuli mięso i smaż, aż stanie się złotobrązowe. Wówczas wlej na patelnię gorący bulion i smaż, aż odparuje. 

Dodaj do mięsa passatę pomidorową. Całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś jeszcze przez chwilę. 

Wymieszaj sos z ryżem i kapustą. Napełnij farszem naleśniki i zwiń w rulony. Ostrym nożem przekrój na 3-4 kawałki. Roladki naleśnikowe ułóż pionowo w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.  

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez około 15 minut. Podawaj oprószone posiekaną zieleniną. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez pieczenia i bez zawijania. W smaku jak gołąbki, a zrobisz ekspresowo

Podlasie słynie z tego dania. Jest lepsza od babki ziemniaczanej

Najlepszy z serów. Delikatny, kremowy, sycący i zrobisz go w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki