Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend
Wielowarstwowe wypieki na pierwszy rzut oka mogą wydawać się trudne do przygotowania, jednak w przypadku ciasta Filadelfia jest inaczej. Deser faktycznie składa się z dużej ilości składników, jednak wcale nie wymaga wybitnych cukierniczych umiejętności. To połączenie lekkiej, śmietankowej pianki, malin i spodu z herbatników, które na pewno wszystkim zasmakuje.
Ciasto Filadelfia to prosty przepis na bardzo malinowy deser dla całej rodziny. Spód to jedynie pokruszone herbatniki z masłem, świetnie komponuje się z lekką warstwą ze słodkiej śmietanki i serka mascarpone, całość przełamuje lekko kwaśny mus z malin, oraz galaretka z całymi owocami. To idealny deser na wakacyjny weekend, świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub herbaty, jak i na specjalne okazje, gdy spodziewasz się wizyty gości.
Sprawdź także: Wilgotny biszkopt i aksamitny krem. Wcale nie wychodzi przesłodzony
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepsza będzie forma o wymiarach 30 x 20 cm.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników kakaowych,
- 100 g masła.
Składniki na mus malinowy:
- 300 g malin,
- 50 g cukru,
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- 30 ml wody.
Składniki na warstwę śmietankową:
- 350 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 200 g serka mascarpone,
- 60 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- 30 ml wody.
Galaretka malinowa:
- 2 opakowania galaretki malinowej,
- 700 ml wody,
- 200 g świeżych malin.
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zmiksuj w robocie kuchennym do otrzymania okruchów. Wmieszaj delikatnie masło i połącz oba składniki na jednolitą masę. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej masą spód, mocno dociskając ją szklanką.
Przygotuj mus malinowy. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia przez 10-15 minut. Maliny włóż do garnuszka i zasyp cukrem. Podgrzewaj je na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Gotuj całość przez 5-7 minut, rozgniatając maliny. Zdejmij z ognia i przestudź. Żelatynę podgrzej, wymieszaj i dodaj do ciepłego musu malinowego. Dokładnie wymieszaj całość i wylej na spód z ciasteczek kakaowych. Wstaw formę do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia przez 10-15 minut. Podgrzej ją i pozostaw do ostudzenia. W dużej misce ubij śmietankę z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładki krem. Do przestudzonej żelatyny dodaj łyżkę kremu, wymieszaj całość i wylej na zimny już mus malinowy. Ponownie wstaw całość do lodówki na kolejne 2 godziny.
Przygotuj galaretkę. Maliny oczyść i dokładnie osusz. Galaretki rozprowadź w gorącej wodzie i pozostaw do przestudzenia, aż zacznie powoli tężeć. Na wierzchu ciasta rozłóż świeże maliny. Tężejącą galaretkę wylej ostrożnie na owoce. Ciasto Filadelfia wstaw do lodówki na co najmniej 4-6 godzin, by wszystkie warstwy dobrze stężały. Podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla
Ani pistacja, ani mięta. Zielony kolor tego obłędnego sernika to efekt innej aromatycznej rośliny