Reklama
Reklama

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Wielowarstwowe wypieki na pierwszy rzut oka mogą wydawać się trudne do przygotowania, jednak w przypadku ciasta Filadelfia jest inaczej. Deser faktycznie składa się z dużej ilości składników, jednak wcale nie wymaga wybitnych cukierniczych umiejętności. To połączenie lekkiej, śmietankowej pianki, malin i spodu z herbatników, które na pewno wszystkim zasmakuje.

Ciasto Filadelfia to prosty przepis na bardzo malinowy deser dla całej rodziny. Spód to jedynie pokruszone herbatniki z masłem, świetnie komponuje się z lekką warstwą ze słodkiej śmietanki i serka mascarpone, całość przełamuje lekko kwaśny mus z malin, oraz galaretka z całymi owocami. To idealny deser na wakacyjny weekend, świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub herbaty, jak i na specjalne okazje, gdy spodziewasz się wizyty gości. 

Sprawdź także: Wilgotny biszkopt i aksamitny krem. Wcale nie wychodzi przesłodzony

Reklama

Przepis na ciasto Filadelfia 

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepsza będzie forma o wymiarach 30 x 20 cm. 

Składniki na spód: 

  • 200 g herbatników kakaowych, 
  • 100 g masła. 

Składniki na mus malinowy: 

  • 300 g malin, 
  • 50 g cukru, 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny, 
  • 30 ml wody.

Składniki na warstwę śmietankową: 

  • 350 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny, 
  • 30 ml wody. 

Galaretka malinowa: 

  • 2 opakowania galaretki malinowej,
  • 700 ml wody, 
  • 200 g świeżych malin.

Jak zrobić ciasto Filadelfia?

Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zmiksuj w robocie kuchennym do otrzymania okruchów. Wmieszaj delikatnie masło i połącz oba składniki na jednolitą masę. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej masą spód, mocno dociskając ją szklanką. 

Przygotuj mus malinowy. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia przez 10-15 minut. Maliny włóż do garnuszka i zasyp cukrem. Podgrzewaj je na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Gotuj całość przez 5-7 minut, rozgniatając maliny. Zdejmij z ognia i przestudź. Żelatynę podgrzej, wymieszaj i dodaj do ciepłego musu malinowego. Dokładnie wymieszaj całość i wylej na spód z ciasteczek kakaowych. Wstaw formę do lodówki na co najmniej godzinę. 

Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia przez 10-15 minut. Podgrzej ją i pozostaw do ostudzenia. W dużej misce ubij śmietankę z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładki krem. Do przestudzonej żelatyny dodaj łyżkę kremu, wymieszaj całość i wylej na zimny już mus malinowy. Ponownie wstaw całość do lodówki na kolejne 2 godziny. 

Przygotuj galaretkę. Maliny oczyść i dokładnie osusz. Galaretki rozprowadź w gorącej wodzie i pozostaw do przestudzenia, aż zacznie powoli tężeć. Na wierzchu ciasta rozłóż świeże maliny. Tężejącą galaretkę wylej ostrożnie na owoce. Ciasto Filadelfia wstaw do lodówki na co najmniej 4-6 godzin, by wszystkie warstwy dobrze stężały. Podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla

Ani pistacja, ani mięta. Zielony kolor tego obłędnego sernika to efekt innej aromatycznej rośliny

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta