Reklama
Reklama

Wilgotny biszkopt i aksamitny krem. Wcale nie wychodzi przesłodzony

Czasem nie trzeba wymyślnych składników, żeby przygotować coś naprawdę pysznego. Węgielek to ciasto, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym, bardzo klasycznym smakiem. Deser sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach.

Węgielek - ciasto idealne na każdą okazję

Klasyka nigdy nie wychodzi z mody - właśnie dlatego ciasto Węgielek jest idealne na każdą okazję. Pasuje na urodziny (jest tak efektowne, że posłuży nawet w charakterze tortu), święta, rodzinne spotkania, ale też jako coś słodkiego do kawy w zwykły dzień. Składa się z kakaowego biszkoptu i intensywnie czekoladowego kremu. Mimo to nie jest przesadnie słodkie ani ciężkie. Jego nazwa nawiązuje do ciemnego koloru deseru. Możesz go podać bez dodatków lub udekorować wiórkami białej czekolady, płatkami migdałowymi lub orzechami. Świetnie komponuje się też z owocami - malinami, wiśniami lub plastrami gruszki. Sprawiają one, że całość staje się jeszcze bardziej wilgotna i pełna smaku. 

Reklama

Ciasto Węgielek - przepis

Składniki:

Biszkopt: 

  • 7 jajek, 
  • 220 g drobnego cukru,  
  • 7 łyżek oleju,  
  • 170 g mąki pszennej,  
  • 60 g ciemnego kakao,  
  • łyżeczka proszku do pieczenia,  
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • odrobina soli.

Krem: 

  • 200 g gorzkiej czekolady,  
  • 30 g kakao, 
  • łyżka mleka, 
  • 200 g masła, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 3-4 łyżki wody. 

Sposób wykonania:

Białka ubij mikserem na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijając, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Następnie cienką strużką wlej olej, cały czas mieszając.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do oddzielnej miski. Dodawaj do masy jajecznej partiami, delikatnie mieszając szpatułką, aby nie zniszczyć puszystości. 

Gotowe ciasto przelej do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wielkości ok. 21-22 cm i wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C (góra-dół) i piecz przez ok. 40 minut do suchego patyczka. 

Czekoladę połam, wrzuć do rondelka, dodaj kakao, mleko i kilka łyżek wody. Całość rozpuść (mieszając), w razie potrzeby dolej wodę. Zostaw do ostudzenia. 

Masło w temperaturze pokojowej umieść w misce i ubij z cukrem pudrem, aż zrobi się puszysta masa. 

Stopniowo dodawaj ostudzoną czekoladę, nadal miksując. 

Ostudzony biszkopt przekrój na 3-4 blaty, w zależności od tego, jak wysoki urósł. Każdy z nich przełóż równomiernie kremem. Pozostałą część rozprowadź na wierzchu, zamiast tradycyjnej polewy.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie

Tarkuję marchewkę, siekam czosnek i cebulę. Takie kotleciki wrzucam do burgerów

Gdy przychodzi sezon, robię zapasy. Mają dużo potasu, chronią serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | torty