Śniadanie jak u tureckiego sułtana. Lepsze niż jajecznica i szakszuka
Dietetycy wskazują, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów, które można wybrać na śniadanie. Nie tylko są smaczne, ale kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się w wersji gotowanej, na miękko, jako jajecznica, czy szakszuka. Jeżeli znudziły ci się klasyczne jajeczne dania, a jednocześnie lubisz kulinarne eksperymenty, wybierz menemen – tureckie śniadanie pełne smaku.
Dlaczego warto jeść jajka? Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, które zapewnia sytość po posiłku, jest substancją budulcową organizmu, oraz wpływ na pracę mięśni. Jajka to także skarbnica substancji odżywczych, obecne są tu witamina A, te z grupy B, C i K, minerały: wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, selen, czy miedź, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ich regularne spożywanie wzmacnia kości i zęby, a także pomaga dbać o zdrowie oczu. Jajka świetnym produktem wspierającym zdrowie organizmu, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej. Dziś podpowiemy ci, jak zaserwować je w wersji tureckiej, oto przepis na menemen.
Sprawdź także: Delikatne mięso, brak tłuszczu i ości. Jest lepsza od łososia, ale i tak ją omijamy
Jeżeli klasyczna jajecznica to dla ciebie nuda i z chęcią urozmaicasz ją cebulą, pieczarkami, szynką, lub szczypiorkiem, menemen na pewno przypadnie ci do gustu. Oprócz jajek, znajdziesz tu także warzywa, najczęściej dodaje się do niej zieloną paprykę, pomidory, cebulę i czosnek. W niektórych wersjach przepisu można znaleźć także kapary, oraz ser feta. Składniki podsmażane są na oliwie z oliwek. Danie możesz zaserwować ze świeżym pieczywem lub grzankami. W wersji tureckiej najczęściej podaje się je z drożdżowymi bułkami lub bajgli z dodatkiem sezamu. Nie zapomnij także o przyprawach, soli, pieprzu, oregano, a jeśli lubisz pikantne dania, również chili.
Menemen to jedno z tych dań, które daje dużo pole do zmian i modyfikacji. Możesz dorzucić do niego warzywa, które zalegają ci w lodówce, świetnie sprawdzi się np. papryka czerwona i żółta, pieczarki - lub inne grzyby, oliwki, a nawet bakłażan lub cukinia. Mięsożercy mogą dodać także szynkę, lub boczek.
Potrawa z pewnością przywodzi ci na myśl szakszukę. Główną różnicą jest fakt, że jajka w menemenie miesza się z pozostałymi składnikami, a nie tak jak w przypadku szakszuki, pozostawia w całości do momentu ścięcia.
Danie to jest sycące, smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe. Kiedy o poranku masz więcej czasu, możesz podać je na śniadanie. Równie dobrze sprawdzi się na szybki lunch lub kolację.
Do przygotowania trzech porcji dania, będziesz potrzebować następujących składników:
- 6 jajek,
- 2 dużych pomidorów malinowych,
- 1 zielonej papryki,
- 1 cebuli,
- 3 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczki papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki oregano,
- ¼ łyżeczki chili,
- soli i pieprzu do smaku,
- garści natki pietruszki,
- 2 łyżek oliwy z oliwek,
- opcjonalnie: sera feta.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry, a także pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko podduś do momentu, aż warzywa zmiękną, a soki z warzyw odparują. Dopraw wszystko solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Chwilę podsmaż. Na koniec wbij jajka, wymieszaj do ich ścięcia i połączenia składników. Danie wyłóż na talerze, udekoruj świeżą natką pietruszki, oraz pokruszonym serem feta.
Źródła: zywienie.medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?