Reklama
Reklama

Śniadanie po królewsku. Przygotuj jajka z sosem holenderskim

Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym śniadaniem? Co powiesz na jajka z sosem holenderskim? To klasyka kuchni francuskiej, pełna smaku i elegancji. Delikatne jajka w połączeniu z kremowym sosem zadowolą niejedno podniebienie.

Co to jest sos holenderski?

Sos holenderski z powodzeniem może zastąpić klasyczny majonez dodawany do jajek. Wbrew oczywistym skojarzeniom, nie pochodzi z Holandii, a z Francji. Podobno powstał specjalnie dla odwiedzającego Francję króla Niderlandów, skąd zaczerpnął swoją nazwę. Sos jest aksamitny i powstaje na bazie masła, żółtek jaj i soku z cytryny lub octu winnego. Ma delikatny, lekko kwaskowaty smak. Sos holenderski łatwo się warzy, więc nie wszyscy lubią go przygotowywać. Trzeba być uważnym, podgrzewać go w kąpieli wodnej i ciągle mieszać. Gotowy sos świetnie pasuje do jajek po benedyktyńsku, ale też szparagów i ryb.

Jajka z sosem holenderskim - przepis

Składniki:

  • 8 plastrów boczku wędzonego surowego, 
  • 4 jajka, 
  • ocet, 
  • ulubione pieczywo, 
  • szczypiorek, 
  • mały pomidor.

Sos holenderski: 

  • 100 g masła klarowanego, 
  • 4 żółtka, 
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu, 
  • łyżka zimnej wody, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta białego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Masło rozpuść na patelni i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Musi być ciepłe, ale nie gorące. Żółtka jajek roztrzep z wodą i cytryną lub octem. Miskę z żółtkami ustaw na garnku z gotującą się wodą. W kąpieli wodnej ubij żółtka. Możesz do tego użyć miksera lub trzepaczki, jednak potrwa to nieco dłużej. Ubijaj do białości. Następnie zdejmij miskę z garnka, wciąż ubijając. Stopniowo dolewaj do jajek klarowane masło, nie przestając ubijać masy. Dopraw do smaku. 

Pieczywo zgrilluj na patelni grillowej. Boczek podsmaż na suchej patelni, a jajka ugotuj w koszulkach. W tym celu do rondelka wlej wody oraz odrobinę octu. Doprowadź wodę do wrzenia i mieszaj, tworząc wir. Wrzuć jajko w sam środek wiru z możliwie jak najmniejszej wysokości. Gotuj jajka około 2,5-3 minuty. Pamiętaj, by nie doprowadzać wody do wrzenia.  

Na pieczywie ułóż plastry bekonu, a na nim jajko. Całość delikatnie polej sosem holenderskim, a na koniec udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz pomidorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja | śniadania | kuchnia francuska