Reklama
Reklama

Śniadanie we francuskim stylu. Oto przepis na naleśniki suzette

Śniadanie to twój ulubiony posiłek w ciągu dnia, a podczas weekendów o poranku chętnie przygotowujesz przeróżne gofry i naleśniki? Jeśli odpowiedź na te pytania jest twierdząca, skuś się na odtworzenie przepisu na francuskie naleśniki. Możesz także zaserwować je po południu, jako pyszny deser do kawy lub herbaty. Rodzina na pewno będzie się zajadać.

Naleśniki suzette to francuski przepis na wykwintny deser lub obiad na słodko. Zanurzone cienkie placuszki w pomarańczowym sosie pięknie się prezentują, a dodatkowo są smaczne i proste w zrobieniu. Ich sekretem jest pomarańczowy sos na bazie masła, soku pomarańczowego oraz cytrynowego, cukru pudru,  likieru 

Sprawdź także: 30 minut i są gotowe. Ciasteczka pingwinki zrobią furorę na przyjęciu

Przepis na naleśniki suzette

Niemal każdy, kto rozpoczynał swoją przygodę z gotowaniem, próbował swoich sił przygotowując naleśniki. Te w wersji francuskiej, czyli crêpes, wychodzą wyjątkowo cienkie i pyszne. Spróbuj zrobić je w domu. 

Naleśniki: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka, 
  • 150 g wody gazowanej, 
  • 2 duże jajka, 
  • odrobina soli,
  • masło to natłuszczenia patelni.

Sos: 

  • 50 g masła, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 250 ml soku pomarańczowego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego, 
  • 1 skórka z pomarańczy.

Jak zrobić naleśniki suzette? 

W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z odrobiną soli. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z odrobiną soli. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło. 

Rozgrzej patelnię naleśnikową na średnim ogniu i delikatnie natłuść ją masłem lub olejem. Wlej porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, obracając patelnię. Smaż naleśniki z obu stron, aż będą złociste. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto. 

Na dużej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj cukier puder i czekaj aż się rozpuści i powstanie złocisty karmel. Wlej sok pomarańczowy i sok z cytryny do karmelu, mieszając, aż sos stanie się gładki. Dodaj startą skórkę z pomarańczy i likier. Mieszaj, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. 

Złóż każdy naleśnik na ćwiartki lub na pół i włóż na patelnię z sosem. Obracaj kilka razy, aby równomiernie się nim pokryły i podgrzały.  

Podawaj naleśniki suzette od razu, polane ciepłym sosem pomarańczowym. 

 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki