Reklama
Reklama

Soczysta i kolorowa sałatka. Turecki przysmak zrobisz w kwadrans

Sałatka gavurdagi to prawdziwy skarb tureckiej kuchni. Jest świeża, soczysta, kolorowa i pełna aromatu. Powstaje z drobno siekanych warzyw, doprawionych orzechami, natką pietruszki i dressingiem. Wychodzi lekka, a jednocześnie wyrazista. Świetnie pasuje do grillowanych mięs czy ryb.

Gavurdagi - co to za sałatka?

Gavurdagi to klasyczna sałatka z kuchni tureckiej - soczyste pomidory, chrupiące orzechy, świeże warzywa i wyjątkowy sos z syropem z granatu oraz sumakiem. Idealna jako przystawka, lekka kolacja lub dodatek do dań z grilla. W tej wersji proponujemy dodać jeszcze czerwoną paprykę i świeży szczypiorek oraz natkę pietruszki. Doskonale podkreślają smak sałatki gavurdagi. 

Przeczytaj też: Letnie sałatki z arbuza. Lekkie, orzeźwiające i idealne na upał

Reklama

Gavurdagi - przepis

Składniki:

  • 4 duże pomidory, 
  • duża czerwona cebula, 
  • 2 papryki czerwone, 
  • ogórek zielony, 
  • 6 łyżek oliwy, 
  • 3 łyżki syropu z granatu, 
  • łyżeczka sumaku, 
  • garść ziaren granatu, 
  • garść orzechów włoskich (grubo posiekanych), 
  • kilka gałązek szczypiorku, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • odrobina suszonej mięty, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

Pomidory pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. 

Ogórka obierz (jeśli skórka jest gruba) i również pokrój w drobną kostkę. Z papryką zrób tak samo, usuwając gniazda nasienne. Dodaj do pomidorów. 

Czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno lub pokrój w cienką kostkę, możesz ją wcześniej przelać wrzątkiem lub zamarynować w odrobinie soku z cytryny, aby złagodzić smak. Przełóż do miski. 

W osobnej miseczce wymieszaj: oliwę, syrop z granatu, sumak, szczyptę soli, pieprzu i suszoną miętę. Wlej sos do warzyw i dokładnie wszystko wymieszaj. 

Teraz posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki. Wmieszaj w sałatkę. Na koniec dodaj ziarna granatu i posiekane orzechy włoskie. 

Wymieszaj delikatnie tuż przed podaniem lub ułóż orzechy i granat dekoracyjnie na wierzchu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Co roku robię kilkanaście słoików. Na jelita działają jak balsam, sercu też służą

W naszym domu babcia miała zapas tego soku. Dziś wiem, że wspomaga serce, jelita i dba o odporność

Zaskakująco prosty, obłędnie smaczny przepis. Na imprezie nikt się nie oprze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | warzywa