Soczysta i kolorowa sałatka. Turecki przysmak zrobisz w kwadrans
Sałatka gavurdagi to prawdziwy skarb tureckiej kuchni. Jest świeża, soczysta, kolorowa i pełna aromatu. Powstaje z drobno siekanych warzyw, doprawionych orzechami, natką pietruszki i dressingiem. Wychodzi lekka, a jednocześnie wyrazista. Świetnie pasuje do grillowanych mięs czy ryb.
Gavurdagi to klasyczna sałatka z kuchni tureckiej - soczyste pomidory, chrupiące orzechy, świeże warzywa i wyjątkowy sos z syropem z granatu oraz sumakiem. Idealna jako przystawka, lekka kolacja lub dodatek do dań z grilla. W tej wersji proponujemy dodać jeszcze czerwoną paprykę i świeży szczypiorek oraz natkę pietruszki. Doskonale podkreślają smak sałatki gavurdagi.
Przeczytaj też: Letnie sałatki z arbuza. Lekkie, orzeźwiające i idealne na upał
Składniki:
- 4 duże pomidory,
- duża czerwona cebula,
- 2 papryki czerwone,
- ogórek zielony,
- 6 łyżek oliwy,
- 3 łyżki syropu z granatu,
- łyżeczka sumaku,
- garść ziaren granatu,
- garść orzechów włoskich (grubo posiekanych),
- kilka gałązek szczypiorku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- odrobina suszonej mięty,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Pomidory pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
Ogórka obierz (jeśli skórka jest gruba) i również pokrój w drobną kostkę. Z papryką zrób tak samo, usuwając gniazda nasienne. Dodaj do pomidorów.
Czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno lub pokrój w cienką kostkę, możesz ją wcześniej przelać wrzątkiem lub zamarynować w odrobinie soku z cytryny, aby złagodzić smak. Przełóż do miski.
W osobnej miseczce wymieszaj: oliwę, syrop z granatu, sumak, szczyptę soli, pieprzu i suszoną miętę. Wlej sos do warzyw i dokładnie wszystko wymieszaj.
Teraz posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki. Wmieszaj w sałatkę. Na koniec dodaj ziarna granatu i posiekane orzechy włoskie.
Wymieszaj delikatnie tuż przed podaniem lub ułóż orzechy i granat dekoracyjnie na wierzchu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Co roku robię kilkanaście słoików. Na jelita działają jak balsam, sercu też służą
W naszym domu babcia miała zapas tego soku. Dziś wiem, że wspomaga serce, jelita i dba o odporność
Zaskakująco prosty, obłędnie smaczny przepis. Na imprezie nikt się nie oprze