Soczyste mielone z mozzarellą. Ser doda kotletom wyjątkowego smaku
Tradycyjne mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Trudno się dziwić - wychodzą soczyste i są proste w przygotowaniu. Jeśli jednak szukasz nowych smaków i urozmaicenia codziennego jadłospisu, to wypróbuj przepis na mielone z niespodzianką w środku. Odrobina mozzarelli zupełnie zmieni znaną potrawę.
Te mielone z mozzarellą to prawdziwa gratka dla miłośników mięsnych dań z niespodzianką. Na zewnątrz pyszne, soczyste mielone mięso, a w środku - kremowa, ciągnąca się mozzarella, która wprowadza zaskakujący akcent. Przygotowanie dania jest bardzo proste, a efekt z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Te pulpeciki sprawdzą się na rodzinnym obiedzie lub jako imprezowa przekąska.
Składniki:
- 400 g mieszanki mielonej wołowiny lub drobiu i wieprzowiny,
- 250 g sera mozzarella,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 150 ml mleka,
- białko jaja,
- cebulka szalotka,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- 1-2 łyżki mąki pszennej.
Sposób wykonania:
Do miseczki wsyp bułkę tartą i zalej mlekiem. Odstaw na 15 minut.
W dużej misce umieść mielone mięso, dodaj odciśniętą z mleka bułkę tartą, startą na drobnych oczkach tarki cebulę, dorzuć musztardę, suszony majeranek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj masę. Następnie w osobnym naczyniu ubij białko ze szczyptą soli, po czym dodaj puszystą pianę do mięsnej masy i dokładnie wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę.
Łyżką nabieraj porcję mięsnej mieszanki, spłaszcz na dłoni, do środka układaj kostkę mozzarelli i schowaj ser, aby całkowicie był pokryty mięsem. Uformuj zgrabne kuleczki i obtocz je w mące (nadmiar strząśnij).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym ułóż pulpeciki i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. W połowie czasu pieczenia obróć mięsne kulki na drugą stronę, aby ładnie i równo się upiekły. Gotowe mielone z mozzarellą podawaj na gorąco jako element dania obiadowego lub ciepła przekąska serwowana z piklami lub sałatką ze świeżych warzyw.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia