Reklama
Reklama

Soczyste mielone z mozzarellą. Ser doda kotletom wyjątkowego smaku

Tradycyjne mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Trudno się dziwić - wychodzą soczyste i są proste w przygotowaniu. Jeśli jednak szukasz nowych smaków i urozmaicenia codziennego jadłospisu, to wypróbuj przepis na mielone z niespodzianką w środku. Odrobina mozzarelli zupełnie zmieni znaną potrawę.

Na obiad podaj mielone z mozzarellą

Te mielone z mozzarellą to prawdziwa gratka dla miłośników mięsnych dań z niespodzianką. Na zewnątrz pyszne, soczyste mielone mięso, a w środku - kremowa, ciągnąca się mozzarella, która wprowadza zaskakujący akcent. Przygotowanie dania jest bardzo proste, a efekt z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Te pulpeciki sprawdzą się na rodzinnym obiedzie lub jako imprezowa przekąska.  

Mielone z mozzarellą - przepis

Składniki:

Reklama
  • 400 g mieszanki mielonej wołowiny lub drobiu i wieprzowiny,
  • 250 g sera mozzarella,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 150 ml mleka,
  • białko jaja,
  • cebulka szalotka,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej.

Sposób wykonania:

Do miseczki wsyp bułkę tartą i zalej mlekiem. Odstaw na 15 minut. 

W dużej misce umieść mielone mięso, dodaj odciśniętą z mleka bułkę tartą, startą na drobnych oczkach tarki cebulę, dorzuć musztardę, suszony majeranek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj masę. Następnie w osobnym naczyniu ubij białko ze szczyptą soli, po czym dodaj puszystą pianę do mięsnej masy i dokładnie wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę. 

Łyżką nabieraj porcję mięsnej mieszanki, spłaszcz na dłoni, do środka układaj kostkę mozzarelli i schowaj ser, aby całkowicie był pokryty mięsem. Uformuj zgrabne kuleczki i obtocz je w mące (nadmiar strząśnij).

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym ułóż pulpeciki i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. W połowie czasu pieczenia obróć mięsne kulki na drugą stronę, aby ładnie i równo się upiekły. Gotowe mielone z mozzarellą podawaj na gorąco jako element dania obiadowego lub ciepła przekąska serwowana z piklami lub sałatką ze świeżych warzyw. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | sery | dania główne