Reklama
Reklama

Soczyste mielone z mozzarellą. Ser doda kotletom wyjątkowego smaku

Tradycyjne mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Trudno się dziwić - wychodzą soczyste i są proste w przygotowaniu. Jeśli jednak szukasz nowych smaków i urozmaicenia codziennego jadłospisu, to wypróbuj przepis na mielone z niespodzianką w środku. Odrobina mozzarelli zupełnie zmieni znaną potrawę.

Na obiad podaj mielone z mozzarellą

Te mielone z mozzarellą to prawdziwa gratka dla miłośników mięsnych dań z niespodzianką. Na zewnątrz pyszne, soczyste mielone mięso, a w środku - kremowa, ciągnąca się mozzarella, która wprowadza zaskakujący akcent. Przygotowanie dania jest bardzo proste, a efekt z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Te pulpeciki sprawdzą się na rodzinnym obiedzie lub jako imprezowa przekąska.  

Mielone z mozzarellą - przepis

Składniki:

  • 400 g mieszanki mielonej wołowiny lub drobiu i wieprzowiny,
  • 250 g sera mozzarella,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 150 ml mleka,
  • białko jaja,
  • cebulka szalotka,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej.

Sposób wykonania:

Do miseczki wsyp bułkę tartą i zalej mlekiem. Odstaw na 15 minut. 

W dużej misce umieść mielone mięso, dodaj odciśniętą z mleka bułkę tartą, startą na drobnych oczkach tarki cebulę, dorzuć musztardę, suszony majeranek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj masę. Następnie w osobnym naczyniu ubij białko ze szczyptą soli, po czym dodaj puszystą pianę do mięsnej masy i dokładnie wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę. 

Łyżką nabieraj porcję mięsnej mieszanki, spłaszcz na dłoni, do środka układaj kostkę mozzarelli i schowaj ser, aby całkowicie był pokryty mięsem. Uformuj zgrabne kuleczki i obtocz je w mące (nadmiar strząśnij).

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym ułóż pulpeciki i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. W połowie czasu pieczenia obróć mięsne kulki na drugą stronę, aby ładnie i równo się upiekły. Gotowe mielone z mozzarellą podawaj na gorąco jako element dania obiadowego lub ciepła przekąska serwowana z piklami lub sałatką ze świeżych warzyw. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | sery | dania główne