Reklama
Reklama

Soczysty i aromatyczny kurczak gyros. Doskonały pomysł na dzisiejszy obiad

Soczyste filety z piersi kurczaka to danie, które sprawdza się niezależnie od okazji. Można zrobić je na wiele sposobów. Jeśli jednak, najbardziej lubisz dobrze doprawione i wyraziste mięso, postaw na aromatycznego kurczaka gyros. Aby kurczak wyszedł idealnie, obtocz go w specjalnej jogurtowo-ziolowej marynacie. Takim daniem rodzina z pewnością będzie się zajadać.

Jeśli nie lubusz nudy w kuchni, kurczak gyros będzie daniem idealnym dla ciebie. Aromatyczne mięso doskonale kontrastuje ze świeżym smakiem sosu tzatziki, cebulą i szpinakiem. Aby piersi z kurczaka wyszły soczyste i pyszne, przygotuj do nich marynatę, zrobisz ją na bazie jogurtu naturalnego, soku z cytryny, oliwy, czosnku, kminu, oregano, wędzonej papryki, oraz cynamonu. To gwarancja pełni smaku, w każdym kęsie. Potrawa świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad lub podczas rodzinnej imprezy. 

Sprawdź także: Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny

Reklama

Przepis na kurczaka gyros

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 kg piersi z kurczaka, 
  • ½ czerwonej cebuli, 
  • 100 g szpinaku świeżego, 
  • 100 g sera mozzarella. 

Sos: 

  • 1 mały ogórek szklarniowy, 
  • 200 ml jogurtu greckiego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki siekanego koperku, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne.

Marynata: 

  • 100 ml jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka kminu, 
  • 1 łyżka oregano, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.

Kurczaka gyros możesz podać z gotowanymi ziemniakami, frytkami, lub grecką pitą. Świetnie pasować będzie tu również lekka sałatka grecka z pomidorkami, papryką, ogórkiem zielonym, oliwkami i serem feta.

Jak zrobić kurczaka gyros? 

Przygotuj marynatę. Wymieszaj w misce wszystkie składniki, w tym czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję. 

Przygotuj sos. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posyp go solą i zostaw na sitku na ok. 10-15 minut. Odciśnij dobrze wiórki z ogórka, a następnie przełóż je na gazę lub papierowe ręczniki, by pozbyć się jak najwięcej wody. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos, w tym startego i odciśniętego ogórka. 

Przygotuj kurczaka. Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natnij go z wierzchu, w odstępach ok. 3 cm, nie przecinając mięsa do końca. Do utworzonych szczelin nałóż po łyżeczce sosu, włóż po 1-2 piórka czerwonej cebuli i wypełnij liśćmi szpinaku. 

Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Wierzch posmaruj dobrze marynatą. Wstaw kurczaka do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz go przez ok. 30 minut. Posyp go tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Kurczaka gyros podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne