Reklama
Reklama

Soczysty i aromatyczny kurczak gyros. Doskonały pomysł na dzisiejszy obiad

Soczyste filety z piersi kurczaka to danie, które sprawdza się niezależnie od okazji. Można zrobić je na wiele sposobów. Jeśli jednak, najbardziej lubisz dobrze doprawione i wyraziste mięso, postaw na aromatycznego kurczaka gyros. Aby kurczak wyszedł idealnie, obtocz go w specjalnej jogurtowo-ziolowej marynacie. Takim daniem rodzina z pewnością będzie się zajadać.

Jeśli nie lubusz nudy w kuchni, kurczak gyros będzie daniem idealnym dla ciebie. Aromatyczne mięso doskonale kontrastuje ze świeżym smakiem sosu tzatziki, cebulą i szpinakiem. Aby piersi z kurczaka wyszły soczyste i pyszne, przygotuj do nich marynatę, zrobisz ją na bazie jogurtu naturalnego, soku z cytryny, oliwy, czosnku, kminu, oregano, wędzonej papryki, oraz cynamonu. To gwarancja pełni smaku, w każdym kęsie. Potrawa świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad lub podczas rodzinnej imprezy. 

Sprawdź także: Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny

Przepis na kurczaka gyros

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 kg piersi z kurczaka, 
  • ½ czerwonej cebuli, 
  • 100 g szpinaku świeżego, 
  • 100 g sera mozzarella. 

Sos: 

  • 1 mały ogórek szklarniowy, 
  • 200 ml jogurtu greckiego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki siekanego koperku, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne.

Marynata: 

  • 100 ml jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka kminu, 
  • 1 łyżka oregano, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.

Kurczaka gyros możesz podać z gotowanymi ziemniakami, frytkami, lub grecką pitą. Świetnie pasować będzie tu również lekka sałatka grecka z pomidorkami, papryką, ogórkiem zielonym, oliwkami i serem feta.

Jak zrobić kurczaka gyros? 

Przygotuj marynatę. Wymieszaj w misce wszystkie składniki, w tym czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję. 

Przygotuj sos. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posyp go solą i zostaw na sitku na ok. 10-15 minut. Odciśnij dobrze wiórki z ogórka, a następnie przełóż je na gazę lub papierowe ręczniki, by pozbyć się jak najwięcej wody. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos, w tym startego i odciśniętego ogórka. 

Przygotuj kurczaka. Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natnij go z wierzchu, w odstępach ok. 3 cm, nie przecinając mięsa do końca. Do utworzonych szczelin nałóż po łyżeczce sosu, włóż po 1-2 piórka czerwonej cebuli i wypełnij liśćmi szpinaku. 

Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Wierzch posmaruj dobrze marynatą. Wstaw kurczaka do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz go przez ok. 30 minut. Posyp go tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Kurczaka gyros podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Danie jak z restauracji, łatwo zrobisz w domu. Kurczak Marsala zrobi wrażenie na gościach

Idealna babka wielkanocna. Delikatna, mięciutka jak puch i prosta do zrobienia

Ciasto francuskie, delikatny krem i maliny. Oto wyborna napoleonka z bitą śmietaną

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne