Soczysty i aromatyczny kurczak gyros. Doskonały pomysł na dzisiejszy obiad
Soczyste filety z piersi kurczaka to danie, które sprawdza się niezależnie od okazji. Można zrobić je na wiele sposobów. Jeśli jednak, najbardziej lubisz dobrze doprawione i wyraziste mięso, postaw na aromatycznego kurczaka gyros. Aby kurczak wyszedł idealnie, obtocz go w specjalnej jogurtowo-ziolowej marynacie. Takim daniem rodzina z pewnością będzie się zajadać.
Jeśli nie lubusz nudy w kuchni, kurczak gyros będzie daniem idealnym dla ciebie. Aromatyczne mięso doskonale kontrastuje ze świeżym smakiem sosu tzatziki, cebulą i szpinakiem. Aby piersi z kurczaka wyszły soczyste i pyszne, przygotuj do nich marynatę, zrobisz ją na bazie jogurtu naturalnego, soku z cytryny, oliwy, czosnku, kminu, oregano, wędzonej papryki, oraz cynamonu. To gwarancja pełni smaku, w każdym kęsie. Potrawa świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad lub podczas rodzinnej imprezy.
Sprawdź także: Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- ½ czerwonej cebuli,
- 100 g szpinaku świeżego,
- 100 g sera mozzarella.
Sos:
- 1 mały ogórek szklarniowy,
- 200 ml jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki siekanego koperku,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne.
Marynata:
- 100 ml jogurtu greckiego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki octu winnego czerwonego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka kminu,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu.
Kurczaka gyros możesz podać z gotowanymi ziemniakami, frytkami, lub grecką pitą. Świetnie pasować będzie tu również lekka sałatka grecka z pomidorkami, papryką, ogórkiem zielonym, oliwkami i serem feta.
Przygotuj marynatę. Wymieszaj w misce wszystkie składniki, w tym czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję.
Przygotuj sos. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posyp go solą i zostaw na sitku na ok. 10-15 minut. Odciśnij dobrze wiórki z ogórka, a następnie przełóż je na gazę lub papierowe ręczniki, by pozbyć się jak najwięcej wody. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos, w tym startego i odciśniętego ogórka.
Przygotuj kurczaka. Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natnij go z wierzchu, w odstępach ok. 3 cm, nie przecinając mięsa do końca. Do utworzonych szczelin nałóż po łyżeczce sosu, włóż po 1-2 piórka czerwonej cebuli i wypełnij liśćmi szpinaku.
Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Wierzch posmaruj dobrze marynatą. Wstaw kurczaka do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz go przez ok. 30 minut. Posyp go tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Kurczaka gyros podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Danie jak z restauracji, łatwo zrobisz w domu. Kurczak Marsala zrobi wrażenie na gościach
Idealna babka wielkanocna. Delikatna, mięciutka jak puch i prosta do zrobienia
Ciasto francuskie, delikatny krem i maliny. Oto wyborna napoleonka z bitą śmietaną