Soczysty kurczak po cygańsku. Pyszny obiad z naczynia żaroodpornego
Jeśli chcesz przyrządzić wyjątkowo soczyste danie z udek kurczaka, postaw na kurczaka po cygańsku. Wychodzi aromatyczny i lekko pikantny. Dodatkowo, przygotowuje się go w naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu, praktycznie robi się sam. Będzie świetną propozycją na obiad dla całej rodziny.
Kurczak po cygańsku to smaczna propozycja na codzienny obiad. Oprócz udek z kurczaka, w potrawie znajdziesz czerwoną paprykę, cebule, czosnek, ogórki kiszone, oraz słodko kwaśny sos na bazie powideł i keczupu. Danie możesz przygotować również na wizytę niespodziewanych gości, ponieważ jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Gotowego kurczaka zaserwuj z frytkami, ziemniakami, ryżem lub pieczywem, wszystko zależy od twoich preferencji. Podaj go również z lekką, warzywną sałatką.
Sprawdź także: Indyk na jabłkach na wielkanocny obiad. Mięso jest delikatne i aromatyczne
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 800 g udek z kurczaka bez kości,
- 2 cebule,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 papryka czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g keczupu łagodnego,
- 60 g powideł śliwkowych,
- 50 ml wody,
- 2 łyżki octu winnego,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki papryki wędzonej mielonej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Udka z kurczaka posól i popieprz z każdej strony. Jeśli są dosyć duże, przekrój na pół. Na dużej patelni rozgrzej olej. Obsmaż kurczaka na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Odstaw na bok.
Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i posiekaj w paski, a ogórki kiszone w cienkie półplasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę z papryką przez 4 minuty. Dodaj na koniec czosnek, zamieszaj i odstaw. Wtedy dodaj pokrojone ogórki i wymieszaj farsz.
Do warzyw dodaj ketchup, powidła śliwkowe i ocet winny. Wymieszaj dokładnie i wlej wodę, by rozrzedzić sos. Dopraw go papryką słodką i wędzoną. Posól i popieprz.
Do naczynia żaroodpornego przełóż podsmażone udka z kurczaka. Zalej je sosem z dodatkami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przysmak z kuchni babci. Sycący, aromatyczny, lekko ciągnący
Danie na zdrowe serce i lepsze trawienie. Przepis na sałatkę grecką
Zdrowy sposób na słodkie śniadanie. Najlepszy dodatek do owsianki