Reklama
Reklama

Soczysty kurczak po cygańsku. Pyszny obiad z naczynia żaroodpornego

Jeśli chcesz przyrządzić wyjątkowo soczyste danie z udek kurczaka, postaw na kurczaka po cygańsku. Wychodzi aromatyczny i lekko pikantny. Dodatkowo, przygotowuje się go w naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu, praktycznie robi się sam. Będzie świetną propozycją na obiad dla całej rodziny.

Kurczak po cygańsku to smaczna propozycja na codzienny obiad. Oprócz udek z kurczaka, w potrawie znajdziesz czerwoną paprykę, cebule, czosnek, ogórki kiszone, oraz słodko kwaśny sos na bazie powideł i keczupu. Danie możesz przygotować również na wizytę niespodziewanych gości, ponieważ jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Gotowego kurczaka zaserwuj z frytkami, ziemniakami, ryżem lub pieczywem, wszystko zależy od twoich preferencji. Podaj go również z lekką, warzywną sałatką. 

Sprawdź także: Indyk na jabłkach na wielkanocny obiad. Mięso jest delikatne i aromatyczne

Reklama

Przepis na kurczaka po cygańsku

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 800 g udek z kurczaka bez kości, 
  • 2 cebule,  
  • 2 ogórki kiszone,  
  • 1 papryka czerwona,  
  • 2 ząbki czosnku,  
  • 100 g keczupu łagodnego,  
  • 60 g powideł śliwkowych, 
  • 50 ml wody,  
  • 2 łyżki octu winnego, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,  
  • pół łyżeczki papryki wędzonej mielonej,  
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia.  

Jak zrobić kurczaka po cygańsku? 

Udka z kurczaka posól i popieprz z każdej strony. Jeśli są dosyć duże, przekrój na pół. Na dużej patelni rozgrzej olej. Obsmaż kurczaka na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Odstaw na bok. 

Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i posiekaj w paski, a ogórki kiszone w cienkie półplasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 

Na tej samej patelni podsmaż cebulę z papryką przez 4 minuty. Dodaj na koniec czosnek, zamieszaj i odstaw. Wtedy dodaj pokrojone ogórki i wymieszaj farsz.  

Do warzyw dodaj ketchup, powidła śliwkowe i ocet winny. Wymieszaj dokładnie i wlej wodę, by rozrzedzić sos. Dopraw go papryką słodką i wędzoną. Posól i popieprz. 

Do naczynia żaroodpornego przełóż podsmażone udka z kurczaka. Zalej je sosem z dodatkami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Przysmak z kuchni babci. Sycący, aromatyczny, lekko ciągnący

Danie na zdrowe serce i lepsze trawienie. Przepis na sałatkę grecką

Zdrowy sposób na słodkie śniadanie. Najlepszy dodatek do owsianki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne