Kremowe, zapiekane spaghetti. Lepsze niż carbonara, bo ze zdrowszym dodatkiem
Spaghetti to tradycyjny, włoski makaron, który zwykle serwujemy z rozmaitymi sosami - na przykład tym bolońskim. Okazuje się jednak, że produkt idealnie nadaje się również do przygotowania sycących zapiekanek. Sprawdź przepis na zapiekane spaghetti serowe z kurczakiem. Jest tak pyszne, że z pewnością sięgniesz po dokładkę.
Kuchnia włoska cieszy się szczególnym uznaniem na całym świecie. Jednymi z jej najpopularniejszych dań są potrawy przygotowywane na bazie różnego rodzaju makaronów. Mowa tutaj między innymi o spaghetti, które idealnie współgra z sosami takimi jak arrabbiata, bolognese czy carbonara.
Spaghetti można również przyrządzić w wersji pieczonej. To idealna propozycja na obiad. By posiłek był jeszcze bardziej sycący, do zapiekanki warto dodać pierś z kurczaka. Tego rodzaju danie jest niezwykle kremowe i wprost niebiańskie w smaku. Co więcej, według wielu może być lepsze niż klasyczna carbonara. Zapiekane spaghetti zawiera bowiem pierś z kurczaka, która jest mięsem mniej kalorycznym od tradycyjnej pancetty, wykorzystywanej do carbonary.
Przeczytaj też: Jednogarnkowe danie na szybki obiad dla całej rodziny. Kociołek z kurczakiem i papryką
Jak przyrządzić zapiekane spaghetti serowe z kurczakiem? Przepis nie jest skomplikowany. Warto jednak zadbać o jakość wykorzystanych składników - szczególnie chodzi tutaj o grający pierwsze skrzypce parmezan oraz pierś z kurczaka. Co będzie potrzebne do przyrządzenia zapiekanego spaghetti? Oto lista potrzebnych produktów:
- 450 g makaronu spaghetti (najlepiej użyć al bronzo, który ma bardziej porowatą powierzchnię i lepiej trzyma sos),
- 350 g piersi z kurczaka,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki uniwersalnej,
- 700 ml mleka,
- 200 g śmietanki 30%,
- 170 g mozzarelli w kostce (do starcia),
- 70 g parmezanu,
- natka pietruszki,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili (opcjonalnie),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zabierz się za sos. Rozpuść masło w rondelku o średniej wielkości. Dodaj do niego 3 łyżki mąki, robiąc w ten sposób zasmażkę.
- Weź rózgę do mieszania i cały czas mieszając, dolewaj do zasmażki mleko. Następnie uzupełnij wszystko śmietanką. Doprowadź całość do wrzenia, a potem gotuj kilka minut na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), by sos zgęstniał.
- Uzupełnij sos startą mozzarellą (użyj 100 g, pozostałe 70 g wykorzystasz do posypania zapiekanki) oraz startym parmezanem. Przemieszaj całość i dodaj pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz 3/4 łyżeczki soli. Opcjonalnie możesz dodać ostrą paprykę lub płatki chili. Wymieszaj sos i wyłącz palnik.
- Wrzuć makaron do garnka z wodą i gotuj tyle czasu, by wyszedł al dente. W międzyczasie zajmij się kurczakiem. Pokrój pierś na drobniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmaż je na dobrze rozgrzanej patelni.
- Makaron odcedź i pozostaw w garnku. Dodaj do niego sos oraz kurczaka, a następnie porządnie wymieszaj całość. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startą mozzarellą.
- Piecz zapiekankę na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy ser się ładnie zarumienił. Jeśli tak się stanie - zapiekanka będzie gotowa. Na sam koniec przyozdób ją poszatkowaną natką pietruszki.
Zapiekane spaghetti serowe z kurczakiem to genialny pomysł na prosty i sycący obiad. Danie możesz przyrządzić także na rodzinną uroczystość - poczęstowani goście z pewnością będą wniebowzięci!
Źródła: terazgotuje.pl, thekitchn.com
Zobacz też:
Herbatniki, budyń, kajmak i czekolada. Przygotuj najpyszniejsze ciasto bez pieczenia
Podczas smażenia pochłania mniej tłuszczu, chrupie aż miło. Możesz zrobić w domu
Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą delikatne i wyjątkowo soczyste