Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu
Lubisz połączenie czekolady i kawy? W takim razie musisz spróbować delikatnego, puszystego i dosłownie rozpływającego się w ustach Ciasta Żyrafa. Kremowy budyń dodaje mu nieco słodyczy i idealnie łączy pozostałe smaki. Zaskocz swoich bliskich nową recepturą.
Ciasto Żyrafa to ciekawy pomysł na deser składający się z nadziewanych kremem kawowym ptysiów ułożonych w wieżę, złączonych pysznym kremem budyniowym i oblanych czekoladowym sosem. Po przekrojeniu, oczom gości ukaże się specjalny wzór, przywodzący na myśl umaszczenie żyrafy. Słodycz wygląda spektakularnie, dlatego spokojnie może zastąpić urodzinowy tort. Choć - na pierwszy rzut oka - wydaje się sporym wyzwaniem, to wbrew pozorom - bardzo łatwo ją zrobić. W wersji dla ambitnych proponujemy samodzielne przygotowanie ptysiów. W szybszej i łatwiejszej wersji można skorzystać z gotowego produktu.
Składniki:
- 20 ptysiów.
Krem kawowy:
- 250 ml śmietanki 36%,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- szczypta soli,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 50 g cukru pudru.
Krem budyniowy:
- 250 ml mleka,
- 125 g masła,
- 300 g cukru pudru,
- 500 g mascarpone,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Sos czekoladowy:
- 50 ml śmietanki 36%,
- łyżka masła,
- 250 g czekolady mlecznej,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób wykonania:
Przygotuj krem kawowy. Zacznij ubijać śmietankę, dodając granulki kawy, wanilię i sól. Stopniowo dosypuj cukier puder i kontynuuj ubijanie aż do uzyskania sztywnych szczytów.
Przygotuj krem budyniowy. W małym rondelku połącz mleko, skrobię i mąkę. Wymieszaj, podgrzewając całość na średnim ogniu. Po zgęstnieniu, zdejmij garnek z ognia i ostudź budyń do temperatury pokojowej. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po łyżce chłodnego już budyniu. Ucieraj cały czas do otrzymania kremowej konsystencji. Następnie dodaj serek mascarpone i ubij do połączenia składników.
Przygotuj sos czekoladowy. W rondelku połącz śmietanę i masło. Podgrzewaj, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać. Dodaj pokruszoną czekoladę i wanilię. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Zdejmij mieszaninę z ognia i ostudź.
Złóż ciasto. Ptysie przetnij na pół i wypełnij kremem kawowym za pomocą szprycy. W tortownicy na spodzie ułóż jedną warstwę przygotowanych wcześniej nadziewanych ptysiów. Nałóż na nie po kilka łyżek kremu budyniowego. Następnie połóż kolejną warstwę ptysiów, dokładnie wkładając je w utworzone doliny. Kontynuuj takie naprzemienne układanie, lekko dociskając ptysie, by krem budyniowy wypełnił wszystkie wolne przestrzenie.
Po skończeniu ptysiów, wierzch ciasta pokryj pozostałym kremem budyniowym. Wierzch polej chłodnym już, lekko tężejącym sosem czekoladowym. Ciasto żyrafa włóż do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Obręcz z tortownicy zdejmij tuż przed podaniem deseru.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wykwintna propozycja na obiad. Przygotuj kotlety hrabiego Moniuszki
Klopsy królewieckie ze starego przepisu. Nawet teściowa takich nie robi
Jeden z ulubionych obiadów Polaków. Zrób przepyszne kotlety mielone