Reklama
Reklama

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Szukasz przepisu na domowe ciasto, które zrobi wrażenie na rodzinie i przyjaciołach? Jeśli tak, wypróbuj przepis na Panią Jesień - deser swoją wdzięczną nazwę zyskał dzięki palecie jesiennych barw. Wypiek ten zachwyca nie tylko puszystością i delikatnością, ale i nietypową kruszonką. Wierzch ciasta kryje w sobie cynamonowe i migdałowe nuty, które idealnie komponują się z owocami.

Pani Jesień to pyszne i dosyć proste w przygotowaniu maślane ciasto z brzoskwiniami, śmietanowym kremem i chrupiącą kruszonką z migdałami i cynamonową nutą. W przepisie doskonale sprawdzą się także inne owoce sezonowe, na przykład jabłka, gruszki lub śliwki. Taki wypiek będzie świetnie komponował się z kawą lub herbatą, sprawdzi się równie dobrze, na wszystkie rodzinne imprezy. 

Sprawdź także: To nie jabłecznik ani szarlotka. Na weekend zrób Ciasto Śpiocha

Przepis na Ciasto Pani Jesień

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, koniecznie przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 28 cm. Do zrobienia Ciasta Pani Jesień, będziesz potrzebować: 

  • 370 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru, 
  • 250 g masła, 
  • 4 jajka, 
  • 2 opakowania cukru waniliowego, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • skórka z 1 cytryny, 
  • odrobina soli. 

Nadzienie:  

  • 500 g brzoskwiń, 
  • pół opakowania budyniu śmietankowego z cukrem, 
  • 250 ml śmietanki 30 proc. płynnej.

Kruszonka: 

  • 120 g mąki, 
  • 70 g masła, 
  • 60 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 50 g płatków migdałowych.

Jak zrobić Ciasto Pani Jesień?

Najpierw przygotuj krem wailiowy. Proszek budyniowy wymieszaj z 50 g śmietanki. Resztę zagotuj w rondelku. Dodaj rozdrobniony budyń i energicznie mieszaj, aby masa zgęstniała i nie miała grudek. Odstaw do wystudzenia. 

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i odrobią soli. Wbijaj po kolej jajka i dalej miksuj. Wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i krótko połącz. Ciasto powinno być jednolite. Przełóż je do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.   

Brzoskwinie umyj i obierz, jeśli chcesz. Pokrój w plasterki. Na ciasto wyłóż masę budyniową, a następnie poukładaj brzoskwinie, jeden kawałek obok drugiego.  

Szybko połącz składniki na kruszonkę i wysyp na wierzch. Wstaw królową jesieni do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz około 50-55 minut.  


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta