Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień
Szukasz przepisu na domowe ciasto, które zrobi wrażenie na rodzinie i przyjaciołach? Jeśli tak, wypróbuj przepis na Panią Jesień - deser swoją wdzięczną nazwę zyskał dzięki palecie jesiennych barw. Wypiek ten zachwyca nie tylko puszystością i delikatnością, ale i nietypową kruszonką. Wierzch ciasta kryje w sobie cynamonowe i migdałowe nuty, które idealnie komponują się z owocami.
Pani Jesień to pyszne i dosyć proste w przygotowaniu maślane ciasto z brzoskwiniami, śmietanowym kremem i chrupiącą kruszonką z migdałami i cynamonową nutą. W przepisie doskonale sprawdzą się także inne owoce sezonowe, na przykład jabłka, gruszki lub śliwki. Taki wypiek będzie świetnie komponował się z kawą lub herbatą, sprawdzi się równie dobrze, na wszystkie rodzinne imprezy.
Sprawdź także: To nie jabłecznik ani szarlotka. Na weekend zrób Ciasto Śpiocha
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, koniecznie przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 28 cm. Do zrobienia Ciasta Pani Jesień, będziesz potrzebować:
- 370 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 250 g masła,
- 4 jajka,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka z 1 cytryny,
- odrobina soli.
Nadzienie:
- 500 g brzoskwiń,
- pół opakowania budyniu śmietankowego z cukrem,
- 250 ml śmietanki 30 proc. płynnej.
Kruszonka:
- 120 g mąki,
- 70 g masła,
- 60 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 50 g płatków migdałowych.
Najpierw przygotuj krem wailiowy. Proszek budyniowy wymieszaj z 50 g śmietanki. Resztę zagotuj w rondelku. Dodaj rozdrobniony budyń i energicznie mieszaj, aby masa zgęstniała i nie miała grudek. Odstaw do wystudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i odrobią soli. Wbijaj po kolej jajka i dalej miksuj. Wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i krótko połącz. Ciasto powinno być jednolite. Przełóż je do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzoskwinie umyj i obierz, jeśli chcesz. Pokrój w plasterki. Na ciasto wyłóż masę budyniową, a następnie poukładaj brzoskwinie, jeden kawałek obok drugiego.
Szybko połącz składniki na kruszonkę i wysyp na wierzch. Wstaw królową jesieni do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz około 50-55 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie