Spróbowałam na wakacjach, teraz robię raz w tygodniu. Schab po mazursku wychodzi palce lizać
Schab po mazursku – kto by pomyślał, że tak szybko podbije serca moich bliskich. Do tej pory raczej unikałam przygotowywania tego mięsa, ponieważ zawsze wychodziło suche i mało smaczne. Dziś robię go przynajmniej raz w tygodniu. Ten przepis zmienił wszystko.
Na wakacjach na Mazurach w jednej z restauracji zamówiłam schab. To, co dostałam, przeszło moje oczekiwania. Zamiast kruchego, ale suchego mięsa posmakowałam soczystego i pełnego korzennego aromatu. Dziś tym przepisem zachwyca się cała rodzina, a ja często robię go na obiad i każdą rodzinną imprezę.
Schab jest mięsem z natury dość suchym. Niektóre obróbki termiczne dodatkowo go wysuszają, przez co na talerzu często ląduje mało smaczna podeszwa, którą żuje się przez 10 min. Z tego właśnie powodu nie robiłam go na niedzielny obiad. Moja rodzina za nim nie przepadała, a sama nie szukałam przepisu, który mógłby to zmienić. Na szczęście przepis znalazł mnie.
Przeczytaj także: Schab w tym wydaniu to najlepsza wędlina na Wielkanoc. Krucha, soczysta i prosta do zrobienia
Schab po mazursku zmienił moje postrzeganie tego mięsa. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka. W tym przepisie schab jest duszony w aromatycznym sosie na bazie powideł śliwkowych. Dzięki temu zachowuje dużą wilgotność i przesiąka słodkim i korzennym aromatem.
Schab po mazursku możesz przygotować na dwa sposoby - od razu pokroić go w plastry i polać sosem lub przygotować w kawałku i pokroić dopiero przed podaniem. Do przygotowania schabu po mazursku potrzebujesz:
- schabu bez kości - 1 kg,
- bulionu warzywnego - 0,5 l,
- wytrawnego czerwonego wina - 200 ml,
- masła (najlepiej klarowane) - 50 g,
- powideł śliwkowych bez cukru - 30 g,
- bułki tartej - 30 g.
Przypraw:
- goździków - 4 szt.,
- ziela angielskiego - 3 ziarenka,
- cukru - 1 łyżeczka,
- mąki - 1 łyżka,
- soli i pieprzu do smaku.
Jak przygotować schab po mazursku?
- Najpierw dokładnie umyj schab i natrzyj go solą i pieprzem. Zostaw na trochę, aby mięso nasiąkło przyprawami.
- Obgotuj mięso w bulionie warzywnym, po czym wyjmij je i osusz.
- Na dużej patelni rozpuść masło i obsmaż mięso z każdej strony.
- Następnie wraz z tłuszczem przenieś je do garnka i obsyp bułką tartą.
- Pozostały po gotowaniu bulion warzywny połącz z powidłami i cukrem. Zalej tym wywarem mięso i dopraw goździkami oraz zielem angielskim. Duś mięso w wywarze przez 1,5-2 godziny aż będzie miękkie. Pilnuj, aby nie przywarło do dna.
- Na koniec gotowania dodaj czerwone wino i zagęść sos mąką z dodatkiem kilku łyżek bulionu lub wody. Gotuj jeszcze przez 15 minut, aż sos się zagęści.
Mięso to doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie przystawki. Możesz zatem przygotować różne wariacje dania na obiad lub rodzinną kolację.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealne ciasto na każdą okazję. Goście na pewno poproszą o przepis
Lekkie, wilgotne, zawsze się udaje. Jogurtowa poezja z przepysznym warzywem
Pomysł na dietetyczne śniadanie lub kolację. Sałatka z serkiem wiejskim