Reklama
Reklama

Spróbowałam na wakacjach, teraz robię raz w tygodniu. Schab po mazursku wychodzi palce lizać

Schab po mazursku – kto by pomyślał, że tak szybko podbije serca moich bliskich. Do tej pory raczej unikałam przygotowywania tego mięsa, ponieważ zawsze wychodziło suche i mało smaczne. Dziś robię go przynajmniej raz w tygodniu. Ten przepis zmienił wszystko.

Na wakacjach na Mazurach w jednej z restauracji zamówiłam schab. To, co dostałam, przeszło moje oczekiwania. Zamiast kruchego, ale suchego mięsa posmakowałam soczystego i pełnego korzennego aromatu. Dziś tym przepisem zachwyca się cała rodzina, a ja często robię go na obiad i każdą rodzinną imprezę.  

Inny schab na niedzielny obiad

Schab jest mięsem z natury dość suchym. Niektóre obróbki termiczne dodatkowo go wysuszają, przez co na talerzu często ląduje mało smaczna podeszwa, którą żuje się przez 10 min. Z tego właśnie powodu nie robiłam go na niedzielny obiad. Moja rodzina za nim nie przepadała, a sama nie szukałam przepisu, który mógłby to zmienić. Na szczęście przepis znalazł mnie.  

Reklama

Przeczytaj także: Schab w tym wydaniu to najlepsza wędlina na Wielkanoc. Krucha, soczysta i prosta do zrobienia

Schab po mazursku zmienił moje postrzeganie tego mięsa. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka. W tym przepisie schab jest duszony w aromatycznym sosie na bazie powideł śliwkowych. Dzięki temu zachowuje dużą wilgotność i przesiąka słodkim i korzennym aromatem.  

Schab po mazursku - przepis

Schab po mazursku możesz przygotować na dwa sposoby - od razu pokroić go w plastry i polać sosem lub przygotować w kawałku i pokroić dopiero przed podaniem. Do przygotowania schabu po mazursku potrzebujesz

  • schabu bez kości - 1 kg, 
  • bulionu warzywnego - 0,5 l, 
  • wytrawnego czerwonego wina - 200 ml, 
  • masła (najlepiej klarowane) - 50 g, 
  • powideł śliwkowych bez cukru - 30 g, 
  • bułki tartej - 30 g.

Przypraw: 

  • goździków - 4 szt.,  
  • ziela angielskiego - 3 ziarenka, 
  • cukru - 1 łyżeczka, 
  • mąki - 1 łyżka, 
  • soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować schab po mazursku? 

  1. Najpierw dokładnie umyj schab i natrzyj go solą i pieprzem. Zostaw na trochę, aby mięso nasiąkło przyprawami. 
  2. Obgotuj mięso w bulionie warzywnym, po czym wyjmij je i osusz.  
  3. Na dużej patelni rozpuść masło i obsmaż mięso z każdej strony.  
  4. Następnie wraz z tłuszczem przenieś je do garnka i obsyp bułką tartą. 
  5. Pozostały po gotowaniu bulion warzywny połącz z powidłami i cukrem. Zalej tym wywarem mięso i dopraw goździkami oraz zielem angielskim. Duś mięso w wywarze przez 1,5-2 godziny aż będzie miękkie. Pilnuj, aby nie przywarło do dna.  
  6. Na koniec gotowania dodaj czerwone wino i zagęść sos mąką z dodatkiem kilku łyżek bulionu lub wody. Gotuj jeszcze przez 15 minut, aż sos się zagęści.  

Mięso to doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie przystawki. Możesz zatem przygotować różne wariacje dania na obiad lub rodzinną kolację. 

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Idealne ciasto na każdą okazję. Goście na pewno poproszą o przepis

Lekkie, wilgotne, zawsze się udaje. Jogurtowa poezja z przepysznym warzywem

Pomysł na dietetyczne śniadanie lub kolację. Sałatka z serkiem wiejskim

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: schab