Schab w tym wydaniu to najlepsza wędlina na Wielkanoc. Krucha, soczysta i prosta do zrobienia
Tak pysznego schabu jeszcze nie jadłaś. W tym wydaniu to zdecydowanie najlepsza wędlina na wielkanocny stół. Wychodzi krucha, a przy tym bardzo soczysta. Jej przygotowanie jest wybitnie proste i zajmuje zaledwie 10 minut.
Najlepsza wędlina to ta domowa. Aby jednak przygotować dobrą mięsną przekąskę, potrzeba dużo czasu i pracy. Takie myślenie może skutecznie zniechęcić do przyrządzenia własnych wyrobów, a niesłusznie. Okazuje się, że zrobienie domowej wędliny ze schabu może być o wiele prostsze, niż się wydaje.
Podstawą smacznej, domowej wędliny jest schab najwyżej jakości. Aby mieć pewność, że przyrządzamy świeże i smaczne mięso, ważne jest, żeby kupić je ze sprawdzonego źródła. Jeśli już mamy przetestowany sklep lub dostawcę, wciąż potrzebujemy wiedzy jak wybrać dobry schab. Należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii, takich jak np. wygląd wybranego kawałka czy ilość tłuszczu.
Dobry, świeży schab powinien mieć delikatnie różowawy kolor, jednak nie powinien być zbyt blady. Jego powierzchnia musi być wilgotna, ale przy tym nie może być śliska czy lepka. Mięso z szarymi lub żółtawymi przebarwieniami, matową powłoką prawdopodobnie może być stare i nie będzie dobre do zjedzenia.
Każdy kawałek schabu powinien mieć widoczne żyłki tłuszczu. Zawartość tłuszczu sprawi, że wędlina po przyrządzeniu będzie soczysta. Musi mieć on białą barwę, bez żadnych plam i oznak przesuszenia. Struktura mięsa i tłuszczu w dobrej jakości schabie będzie miękka i delikatna.
Najlepszą wędliną ze schabu na święta wielkanocne będzie 10-minutowy schab. Wybór tej receptury pozwala na stworzenie wysokiej jakości domowej wędliny, bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. To zdecydowanie ułatwi świąteczne przygotowania, które nawet bez takiego wyrobu, przepełnione są ogromną liczbą ciast, sałatek czy przekąsek do zrobienia. Taką wędliną z pewnością zachwycimy gości, rodzinę i ich podniebienia.
Warto podkreślić jeszcze, że schab 10-minutowy to świetna propozycja nie tylko na święta. Taki wybór na co dzień sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, jajecznicy, zapiekanek czy nawet makaronów. Jednocześnie będzie o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupnych, sklepowych wędlin.
Przepis na schab 10-minutowy jest bardzo prosty. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowanie go zajmie zaledwie 10 minut, dzięki czemu możemy go zrobić nawet w bardziej zapracowany dzień. Nikt, komu go podaję, nie wierzy, że tak pyszną wędlinę robi się tak szybko. Jest mięciutka, soczysta i pełna smaku.
Składniki:
- kilogram schabu bez kości,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka musztardy,
- 3 łyżki soli,
- łyżka cukru,
- łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka tymianku,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 5 kulek jałowca,
- 5 ząbków czosnku.
Sposób wykonania:
Mięso oczyść pod bieżącą wodą. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj majonez, musztardę i wymieszaj. Dolej pozostałą część wody i dorzuć wszystkie pozostałe składniki. W garnku z marynatą umieść mięso i zacznij je gotować pod przykryciem. Od momentu wrzenia wody schab gotuj równe 5 minut.
Garnek ściągnij z kuchenki i pozostaw do całkowitego przestygnięcia na co najmniej 6 godzin. Przez ten czas schab ma pozostać w marynacie. Dopiero po upływie 6 godzin domowy 10-minutowy schab wyciągamy i jest gotowy do jedzenia.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową
Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość
Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste