Reklama
Reklama

Spróbowałam na wakacjach w Turcji, teraz robię często. Placek z nadzieniem, które Polacy kochają

Przebywając na wakacjach poza granicami Polski, warto próbować nowych, lokalnych potraw. Osoby, które urlop spędzały w Turcji, mogły natknąć się na przekąskę o nazwie "gozleme". To charakterystyczny placek z nadzieniem, można go kupić w wielu punktach z lokalnym street foodem. Jak przyrządzić specjał samodzielnie, w domowym zaciszu? To nie jest wcale takie trudne, sprawdź przepis.

Co to jest gozleme?

Gozleme to turecki placek wykonany z cienko rozwałkowanego ciasta nadziewanego farszem. Istnieje wiele wersji tej przekąski - można ją spotkać zarówno w wariancie z mięsem, jak i w opcji wegetariańskiej - z nadzieniem warzywnym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by specjał podawać z osobnym dipem czosnkowym lub jogurtowo-miętowym, dzięki któremu całość nabierze dodatkowego aromatu. 

Chrupiące gozleme ze smakowitym farszem to raj dla kubków smakowych. Chcąc spróbować potrawy, nie trzeba wcale jechać do Turcji. Gozleme z powodzeniem można zrobić w domowym zaciszu.

Reklama

Przeczytaj też: Krokiety nieco inaczej. Do ciasta dodaj nietypowy składnik

Gozleme z nadzieniem ziemniaczanym

Przepis na gozleme nie jest zbyt skomplikowany. Każdy, kto kiedyś miał do czynienia z jakimkolwiek ciastem, powinien sobie z nim poradzić. W recepturze uwzględniono nadzienie ziemniaczane, które z pewnością zasmakuje polskim smakoszom. Stanowi ono doskonałą alternatywę dla osób, które z różnych względów nie spożywają mięsa. 

Do przygotowania gozleme z nadzieniem ziemniaczanym potrzebne będą następujące składniki: 

Na ciasto: 

  • około 400 g mąki pszennej typu 450; 
  • około 250 ml wody; 
  • pół łyżeczki soli; 
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia. 

Na farsz: 

  • 750 g ugotowanych ziemniaków; 
  • łyżka słodkiej czerwonej papryki w płatkach; 
  • łyżeczka papryki ostrej suszonej; 
  • łyżeczka papryki wędzonej suszonej; 
  • pół łyżeczki soli; 
  • 50 g szczypiorku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozpocznij od ciasta. Przygotuj dużą miskę, do której dodaj mąkę, wodę i sól. Ciasto wyrabiaj porządnie, przez mniej więcej 5-10 minut. Następnie przykryj je i odstaw na około 25-30 minut.  
  2. W tym czasie możesz zabrać się za farsz. Jego zrobienie jest banalnie proste - wystarczy obrać i ugotować ziemniaki, a następnie dodać do nich pozostałe składniki. Opcjonalnie nie zaszkodzi uzupełnić całości łyżką masła - wówczas całość nabierze dodatkowego aromatu. 
  3. Gdy farsz już będzie gotowy, podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki. Przygotuj stolnicę, oprósz ją porządnie mąką, a następnie rozwałkuj każdą kulkę dość cienko (na ok. 2 mm).
  4. Do każdej porcji dodaj stosowną ilość nadzienia. Lepiej jest zachować umiar, by nadzienie nie uciekło (lecz jednocześnie nie może być go zbyt mało). Każdą porcję złóż na pół i delikatnie doklep krawędzie, by farsz nie uciekł podczas smażenia.
  5. Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju do momentu, aż będą złociste i chrupiące.

Gotowe danie świetnie smakuje z dipem jogurtowym. Można również przygotować orientalną sałatkę, która doskonale uzupełni całość.

Źródła: terazgotuje.pl, tureckisklep.pl

Zobacz też:

Dodaj do kanapki, sałatki lub burgera. Efekt przerośnie twoje oczekiwania

Ten biszkopt nie ma w sobie grama mąki. Rośnie nieziemsko, smakuje jeszcze lepiej

Prosty chleb bez grama mąki. Lekki, ale pożywny, pomoże pozbyć się boczków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki