Reklama
Reklama

Krokiety nieco inaczej. Do ciasta dodaj nietypowy składnik

Krokiety to jedno z tych dań, które większość osób uwielbia, jednak przygotowuje dość rzadko, ponieważ wymagają dosyć sporo pracy i zaangażowania. Jeśli jednak masz ochotę na ten sycący i smaczny obiad, wypróbuj nasz przepis na krokiety młynarzowej. O ile farsz w tym daniu jest standardowy, prawdziwym zaskoczeniem może być otaczające go ciasto.

Krokiety młynarzowej są dość nietypowe, bo naleśniki do nich przyrządza się z chleba. Ten patent powinien spodobać się wszystkim tym, którzy szukają sposobu na to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało. Farsz zrobisz z kiszonej kapusty z dodatkiem pieczarek, cebuli oraz aromatycznych suszonych borowików. Gotowe krokiety konieczne obtocz w jajku i bułce tartej, będą pyszne i chrupiące. Taka potrawa sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i jako pomysł na imprezowe danie. 

Sprawdź także: Naleśniki w wersji premium. Na drugi dzień są jeszcze lepsze

Reklama

Przepis na krokiety młynarzowej

Do przygotowania ciasta na krokiety, będziesz potrzebować: 

  • 4 kromki chleba białego,
  • 200 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Farsz: 

  • 450 g kiszonej kapusty, 
  • 400 g pieczarek, 
  • 2 duże cebule, 
  • 20 g suszonych borowików,
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 nasiona ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka nasion kminku, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Panierka: 

  • 2 jajka, 
  • 110 g bułki tartej. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia.

Jak zrobić krokiety młynarzowej?

Przygotuj ciasto. Kromki chleba pokrój w drobną kostkę i włóż do robota kuchennego. Siekaj je, aż powstanie gładka masa. Dolej mleko i zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.  

Wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Miksuj do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nalewaj po chochelce na jednego naleśnika i rozprowadzaj ciasto równomiernie na dnie. Smaż do zezłocenia z obu stron. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. 

Przygotuj farsz. Grzyby namocz w wodzie przez co najmniej 12 godzin, a następnie odciśnij je i przełóż do miseczki. 

Kiszoną kapustę odsącz z nadmiaru płynu i wymieszaj w garnku z suszonymi grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim. Zalej całość wodą tak, by przykryła ona wszystkie składniki. Gotuj całość pod częściowym przykryciem przez ok. 45 minut. 

Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją z kminkiem na oleju przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dosyp majeranek i smaż całość przez kolejną minutę. 

Pieczarki oczyść i osusz. Pokrój je na plasterki o grubości ok. ½ cm i dodaj je do podsmażonej cebuli. Nie mieszaj ich przez pierwsze 3-4 minuty, a następnie wymieszaj całość i smaż do odparowania całego płynu. 

Do misy robota kuchennego przełóż pieczarki z cebulą oraz odsączoną dobrze kapustę kiszoną. Całość zmiksuj kilka razy, aby całość drobno posiekaj. 

Złóż krokiety. Na każdego naleśnika nałóż ok. 2 łyżki farszu i złóż go delikatnie - najpierw złóż do środka boki, a następnie zwiń całość w rulon. 

W głębokim talerzu rozbełtaj jajka, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. 

Krokiety maczaj najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Kładź je na rozgrzanym tłuszczu i smaż do ładnego zbrązowienia ze wszystkich stron. Wymieniaj olej, kiedy stanie się zbyt brązowy. Krokiety młynarzowej podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem barszczu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na naleśniki jakie znam. Puszyste, elastyczne, nie przywiera do patelni

Wyborne roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem. Zrób więcej, bo rozchodzą się w kilka minut

Wszystko, co w gołąbkach, ale bez zawijania. Smak ten sam, a pracy mniej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: krokiety | dania główne