Krokiety nieco inaczej. Do ciasta dodaj nietypowy składnik
Krokiety to jedno z tych dań, które większość osób uwielbia, jednak przygotowuje dość rzadko, ponieważ wymagają dosyć sporo pracy i zaangażowania. Jeśli jednak masz ochotę na ten sycący i smaczny obiad, wypróbuj nasz przepis na krokiety młynarzowej. O ile farsz w tym daniu jest standardowy, prawdziwym zaskoczeniem może być otaczające go ciasto.
Krokiety młynarzowej są dość nietypowe, bo naleśniki do nich przyrządza się z chleba. Ten patent powinien spodobać się wszystkim tym, którzy szukają sposobu na to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało. Farsz zrobisz z kiszonej kapusty z dodatkiem pieczarek, cebuli oraz aromatycznych suszonych borowików. Gotowe krokiety konieczne obtocz w jajku i bułce tartej, będą pyszne i chrupiące. Taka potrawa sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i jako pomysł na imprezowe danie.
Sprawdź także: Naleśniki w wersji premium. Na drugi dzień są jeszcze lepsze
Do przygotowania ciasta na krokiety, będziesz potrzebować:
- 4 kromki chleba białego,
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Farsz:
- 450 g kiszonej kapusty,
- 400 g pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 20 g suszonych borowików,
- 2 liście laurowe,
- 2 nasiona ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka nasion kminku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Panierka:
- 2 jajka,
- 110 g bułki tartej.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Przygotuj ciasto. Kromki chleba pokrój w drobną kostkę i włóż do robota kuchennego. Siekaj je, aż powstanie gładka masa. Dolej mleko i zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Miksuj do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nalewaj po chochelce na jednego naleśnika i rozprowadzaj ciasto równomiernie na dnie. Smaż do zezłocenia z obu stron. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj farsz. Grzyby namocz w wodzie przez co najmniej 12 godzin, a następnie odciśnij je i przełóż do miseczki.
Kiszoną kapustę odsącz z nadmiaru płynu i wymieszaj w garnku z suszonymi grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim. Zalej całość wodą tak, by przykryła ona wszystkie składniki. Gotuj całość pod częściowym przykryciem przez ok. 45 minut.
Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją z kminkiem na oleju przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dosyp majeranek i smaż całość przez kolejną minutę.
Pieczarki oczyść i osusz. Pokrój je na plasterki o grubości ok. ½ cm i dodaj je do podsmażonej cebuli. Nie mieszaj ich przez pierwsze 3-4 minuty, a następnie wymieszaj całość i smaż do odparowania całego płynu.
Do misy robota kuchennego przełóż pieczarki z cebulą oraz odsączoną dobrze kapustę kiszoną. Całość zmiksuj kilka razy, aby całość drobno posiekaj.
Złóż krokiety. Na każdego naleśnika nałóż ok. 2 łyżki farszu i złóż go delikatnie - najpierw złóż do środka boki, a następnie zwiń całość w rulon.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajka, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
Krokiety maczaj najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Kładź je na rozgrzanym tłuszczu i smaż do ładnego zbrązowienia ze wszystkich stron. Wymieniaj olej, kiedy stanie się zbyt brązowy. Krokiety młynarzowej podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem barszczu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na naleśniki jakie znam. Puszyste, elastyczne, nie przywiera do patelni
Wyborne roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem. Zrób więcej, bo rozchodzą się w kilka minut
Wszystko, co w gołąbkach, ale bez zawijania. Smak ten sam, a pracy mniej