Strudel z jabłkami jak z wiedeńskiej kawiarni. Rozpływa się w ustach
Kultowy deser kuchni austriackiej to ciasto, które podbija serce praktycznie każdego już od pierwszego kęsa. Strudel z jabłkami jest delikatnym wypiekiem o dużej ilości nadzienia, a jego przygotowanie dla początkującego kucharza może nie być najprostsze. Właśnie dlatego warto pójść na kompromis. Przedstawiamy przepis na ekspresowy Apfelstrudel, który smakuje pysznie i wykorzystuje półprodukty, dzięki którym ekspresowo go przygotujemy. Podejmij wyzwanie i zobacz, jak go zrobić.
Apfelstrudel to ciasto, które w rzeczywistości wcale nie pochodzi z Austrii. Trudno znaleźć jego prawdziwy rodowód. Niektóre źródła mówią, że na początku ciasto, typowe dla strudla, przygotowywano w Turcji w XV wieku. To właśnie dlatego można wyróżnić wspólne cechy, które łączą go z baklavą. Inne teorie mówią z kolei, że receptura przywędrowała z Węgier za sprawą cesarzowej Marii Teresy.
Niezależnie od tego, skąd dokładnie jest Apfelstrudel, największą popularność zdobył w Austrii już w XVIII wieku. To wtedy stał się klasycznym deserem wiedeńskim, który serwowany był na dworze.
Nic dziwnego, że Apfelstrudel podbił serca Austriaków. Charakteryzuje się delikatną strukturą, a jego wykonanie nie należy do najprostszych. Ciasto to ma słodki, aromatyczny farsz stworzony z jabłek, rodzynek i przypraw. Otoczony jest przez ciasto podobne do francuskiego, które przez listkujące się warstwy jest jednocześnie kruche i miękkie. Przygotowanie go wymaga od kucharza perfekcji - zbyt gwałtowne ruchy mogą sprawić, że ciasto się przerwie, a nadzienie wypłynie. Na szczęście są sposoby, dzięki którym nie musimy się obawiać błędów.
Apfelstrudel można przygotować z łatwością w domu. Trzeba jednak iść na kompromis. Najprostszym sposobem na przeniesienie smaku tej niezapomnianej potrawy do naszej kuchni, jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Dzięki niemu nie musimy się obawiać, że strudel z jabłkami nie wyjdzie. Dowiedz się, jak dokładnie możesz go przygotować.
Zobacz także: Puszyste ciasto, wyraziste owoce. Oto najłatwiejszy placek ze śliwkami
Składniki:
- 500 g gotowego ciasta francuskiego,
- 5 jabłek,
- 1/2 cytryny,
- 50 g rodzynków,
- 140 g cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka mąki,
- łyżka aromatu waniliowego,
- jajko,
- 3 łyżki mleka,
- dodatkowo: cukier puder, bita śmietana.
Sposób wykonania:
Jabłka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zaczęły ciemnieć. Dodajemy do nich cukier, cynamon, mąkę oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dorzucamy rodzynki.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajko wraz z mlekiem. Przechodzimy do składania ciasta. Na rozłożonym płacie rozkładamy na środku jabłkowe nadzienie. Następnie jeden brzeg zakładamy tak, aby przykrył nadzienie i smarujemy go roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy go drugim brzegiem i delikatnie dociskamy. Końcówki ciasta sklejamy za pomocą jajka i mleka.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy ciasto tak, aby zlepienie było na dole. Wierzch strudla można nakłuć delikatnie w kilku miejscach widelcem, aby para uciekała, a ciasto się nie wybrzuszało. Wsuwamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 190 st. C i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na przynajmniej 15 minut, aby strudel ostygł, a jego nadzienie stężało. Na końcu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie