Reklama
Reklama

Superproste ciasteczka kokosowe. Wypełnij je swoim ulubionym nadzieniem

Aromatyczne i charakterystyczne w smaku wiórki kokosowe często wykorzystuje się do tworzenia dekoracyjnych tortów czy wypieków. Składnik przydaje się też do zrobienia prostych ciasteczek kokosowych. Ten pyszny deser nigdy się nie znudzi - możesz śmiało modyfikować nadzienie w środku słodyczy, aby raz było owocowe, a innym razem - czekoladowe.

Pyszne i proste ciasteczka kokosowe

Kruche, a zarazem wilgotne ciasteczka kokosowe to wymarzona przekąska dla wielbicieli kokosa albo po prostu drobnych wypieków. Jeśli jesteś przy tym amatorem słodkości, wzbogać deser o odrobinę czekolady. A jeśli wolisz mniej słodkie ciastka, wypełnij je kwaskową konfiturą. Wypróbuj ciasteczka w obu wersjach, żeby przekonać się, która odpowiada ci bardziej.

Ciasteczka kokosowe - przepis

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych,  
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%), 
  • 300 g mąki tortowej, 
  • 100 g cukru pudru (+ do dekoracji), 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 200 g schłodzonego masła, 
  • 2 żółtka, 
  • konfitura owocowa, krem czekoladowy (do wypełnienia).

Sposób wykonania:

Wymieszaj wiórki kokosowe ze śmietaną. Mąkę wysyp na stolnicę. Wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj całość nożem. Dodaj żółtka i śmietanę z wiórkami kokosowymi.  

Energicznie zagnieć wszystkie składniki na gładkie, nieco lepkie, ale zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny do lodówki.

Podziel schłodzone ciasto na małe porcje i uformuj z nich kulki (około 40-50 sztuk). Ułóż kulki w pewnych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (musisz piec ciastka partiami - wszystkie naraz nie zmieszczą się na blasze). Każdą lekko rozpłaszcz i gwieździście natnij nożem. Na środku ciasteczek zrób dołek (np. palcem).

Wstaw ciasteczka kokosowe do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20 minut (aż się zarumienią). Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Przed podaniem oprósz ciasteczka cukrem pudrem i wypełnij według uznania. Możesz użyć np. konfitury owocowej albo kremu czekoladowego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | desery | ciastka