Superproste ciasteczka kokosowe. Wypełnij je swoim ulubionym nadzieniem
Aromatyczne i charakterystyczne w smaku wiórki kokosowe często wykorzystuje się do tworzenia dekoracyjnych tortów czy wypieków. Składnik przydaje się też do zrobienia prostych ciasteczek kokosowych. Ten pyszny deser nigdy się nie znudzi - możesz śmiało modyfikować nadzienie w środku słodyczy, aby raz było owocowe, a innym razem - czekoladowe.
Kruche, a zarazem wilgotne ciasteczka kokosowe to wymarzona przekąska dla wielbicieli kokosa albo po prostu drobnych wypieków. Jeśli jesteś przy tym amatorem słodkości, wzbogać deser o odrobinę czekolady. A jeśli wolisz mniej słodkie ciastka, wypełnij je kwaskową konfiturą. Wypróbuj ciasteczka w obu wersjach, żeby przekonać się, która odpowiada ci bardziej.
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
- 300 g mąki tortowej,
- 100 g cukru pudru (+ do dekoracji),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g schłodzonego masła,
- 2 żółtka,
- konfitura owocowa, krem czekoladowy (do wypełnienia).
Sposób wykonania:
Wymieszaj wiórki kokosowe ze śmietaną. Mąkę wysyp na stolnicę. Wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj całość nożem. Dodaj żółtka i śmietanę z wiórkami kokosowymi.
Energicznie zagnieć wszystkie składniki na gładkie, nieco lepkie, ale zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny do lodówki.
Podziel schłodzone ciasto na małe porcje i uformuj z nich kulki (około 40-50 sztuk). Ułóż kulki w pewnych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (musisz piec ciastka partiami - wszystkie naraz nie zmieszczą się na blasze). Każdą lekko rozpłaszcz i gwieździście natnij nożem. Na środku ciasteczek zrób dołek (np. palcem).
Wstaw ciasteczka kokosowe do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20 minut (aż się zarumienią). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem oprósz ciasteczka cukrem pudrem i wypełnij według uznania. Możesz użyć np. konfitury owocowej albo kremu czekoladowego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut