Reklama
Reklama

Superproste ciasteczka kokosowe. Wypełnij je swoim ulubionym nadzieniem

Aromatyczne i charakterystyczne w smaku wiórki kokosowe często wykorzystuje się do tworzenia dekoracyjnych tortów czy wypieków. Składnik przydaje się też do zrobienia prostych ciasteczek kokosowych. Ten pyszny deser nigdy się nie znudzi - możesz śmiało modyfikować nadzienie w środku słodyczy, aby raz było owocowe, a innym razem - czekoladowe.

Pyszne i proste ciasteczka kokosowe

Kruche, a zarazem wilgotne ciasteczka kokosowe to wymarzona przekąska dla wielbicieli kokosa albo po prostu drobnych wypieków. Jeśli jesteś przy tym amatorem słodkości, wzbogać deser o odrobinę czekolady. A jeśli wolisz mniej słodkie ciastka, wypełnij je kwaskową konfiturą. Wypróbuj ciasteczka w obu wersjach, żeby przekonać się, która odpowiada ci bardziej.

Ciasteczka kokosowe - przepis

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych,  
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%), 
  • 300 g mąki tortowej, 
  • 100 g cukru pudru (+ do dekoracji), 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 200 g schłodzonego masła, 
  • 2 żółtka, 
  • konfitura owocowa, krem czekoladowy (do wypełnienia).

Sposób wykonania:

Wymieszaj wiórki kokosowe ze śmietaną. Mąkę wysyp na stolnicę. Wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj całość nożem. Dodaj żółtka i śmietanę z wiórkami kokosowymi.  

Energicznie zagnieć wszystkie składniki na gładkie, nieco lepkie, ale zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny do lodówki.

Podziel schłodzone ciasto na małe porcje i uformuj z nich kulki (około 40-50 sztuk). Ułóż kulki w pewnych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (musisz piec ciastka partiami - wszystkie naraz nie zmieszczą się na blasze). Każdą lekko rozpłaszcz i gwieździście natnij nożem. Na środku ciasteczek zrób dołek (np. palcem).

Wstaw ciasteczka kokosowe do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20 minut (aż się zarumienią). Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Przed podaniem oprósz ciasteczka cukrem pudrem i wypełnij według uznania. Możesz użyć np. konfitury owocowej albo kremu czekoladowego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?

Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby

Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | desery | ciastka