Reklama
Reklama

Świąteczne ciasto 2 w 1 z chrupiącą kruszonką. Jedna blacha to za mało

Seromak to praktyczne połączenie dwóch ulubionych świątecznych ciast, czyli sernika i makowca. W jednej formie spotykają się kremowa masa serowa i aromatyczna masa makowa, tworząc deser pełen smaku. Idealny dla tych, którzy nie mogą się zdecydować, które ciasto upiec. Zaserwowany na świąteczny stół połączy gusta wielbicieli każdego z ciast.

Seromakowiec bez spodu

Seromak bez spodu to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie dwie świąteczne masy - aksamitną, serową masę i aromatyczną masę makową pełną bakalii. Dzięki temu, że nie ma kruchego ani biszkoptowego spodu, przygotowuje się go szybciej, a całość jest jeszcze bardziej wilgotna i kremowa. Na wierzchu znajduje się chrupiąca kruszonka, która dodaje kontrastu i sprawia, że ciasto wygląda niezwykle apetycznie. To propozycja idealna na wigilię lub Boże Narodzenie - świąteczny klasyk w nowoczesnej, prostszej formie, która zawsze robi wrażenie na gościach. 

Reklama

Seromak - przepis

Składniki:

Składniki na masę makową: 

  • 350 zmielonego maku, 
  • 3 jajka,  
  • 120 g cukru, 
  • łyżka kaszy manny, 
  • 50 g rodzynków, 
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • łyżeczka aromatu migdałowego, 
  • mleko (do namoczenia maku). 

Składniki na masę serową: 

  • 600 g twarogu sernikowego (zmielonego), 
  • 3 jajka, 
  • 120 g cukru, 
  • 50 g miękkiego masła, 
  • łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny. 

Składniki na kruszonkę: 

  • 120 g mąki, 
  • 90 g masła, 
  • 60 g cukru. 

Sposób wykonania:

1. Przygotuj kruszonkę. Połącz w misce wszystkie składniki i rozcierając je palcami, wyrób na grudkowate ciasto. Wstaw do lodówki. 

2. Przygotuj masę makową. Wsyp mak do garnka i zalej go mlekiem (około 600-700 ml - tak, by mak znalazł się tuż pod jego powierzchnią). Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż mak wchłonie większość mleka. Odstaw do wystudzenia pod przykryciem. Odcedź nadmiar mleka. 

3. Oddziel żółtka jaj od białek. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. 

4. Wmieszaj w masę żółtek mak, kaszę mannę, rodzynki, posiekane orzechy i aromat migdałowy. 

5. Przygotuj masę serową. Oddziel żółtka jaj od białek. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Połącz ją z miękkim masłem, a następnie ze skrobią ziemniaczaną i skórką otartą z cytryny. Nie przerywając miksowania, partiami dodaj do masy twaróg. 

6. W osobnym naczyniu ubij wszystkich 6 białek na sztywną pianę. Połowę wmieszaj delikatnie do masy makowej, a połowę do serowej. 

7. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej masą makową i wyrównaj jej powierzchnię. Na wierzch wyłóż masę serową. Przysyp ją równomiernie kruszonką

8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę

9. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie przenieś na kilka godzin do lodówki. 

10. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Miękkie pierniki na ostatnią chwilę. Ciasto nie musi dojrzewać, przygotujesz w kilka chwil

Kupiłeś frankfurterki? Zrób jednogarnkowy sycący kociołek cygański

Tak dobrego makowca jeszcze nie jadłeś. Dzięki temu składnikowi pozostaje wilgotny na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | serniki | Boże Narodzenie | słodycze