Świetny pomysł na niedzielny obiad. Schab, dużo warzyw i aksamitny sos
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj ten soczysty schab po meksykańsku. Danie jest pożywne i pełne warzyw. Stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych dań serwowanych w niedzielę.
Kuchnia meksykańska może być źródłem wielu kulinarnych inspiracji. Jej charakterystycznymi składnikami jest czerwona fasola, sos pomidorowy i papryczka chili. W przepisie na schab po meksykańsku dochodzi do fuzji tradycji polskiej i meksykańskiej. Z tego połączenia powstaje danie idealne na niedzielny obiad.
Niedzielny obiad z rodziną często kończy się na daniach tradycyjnych - schab w panierce z ziemniakami, do tego rosół. A gdyby tak zaskoczyć rodzinę? Schab po meksykańsku jest rewelacyjnym pomysłem na niedzielny obiad. Jest pożywny i pełen warzyw. Podany z ulubionymi dodatkami posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli chcesz podać danie dzieciom, możesz pominąć papryczkę chili.
Przeczytaj także: Spróbowałam na wakacjach, teraz robię raz w tygodniu. Schab po mazursku wychodzi palce lizać
Schab po meksykańsku jest prosty w przygotowaniu, ale uważaj, aby nie dopuścić do wyparowania wody i przysmażenia składników. Mięso dzięki duszeniu w sosie z warzywami jest soczyste i aromatyczne. Do przygotowania schabu po meksykańsku potrzebujesz następujących składników.
- 1 kg schabu wieprzowego,
- puszka czerwonej fasoli konserwowej,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 czerwona cebula,
- 1 biała cebula
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchewka,
- pół papryczki chilli,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub szklanka passaty pomidorowej,
- 400 ml wody,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz, sól, czerwona papryka (do smaku).
Jak przygotować schab po meksykańsku?
- Mięso umyj i pokrój w kostkę. Następnie przypraw je solą, pieprzem i czerwoną papryką.
- Zagrzej w rondelku olej i smaż na nim mięso z każdej strony, uważając, aby nie przywarło.
- Do lekko podsmażonego mięsa dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż wszystko ok. 2 minuty.
- Mięso zalej wodą, tak, aby zakryła całe mięso. Dodaj pokrojoną paprykę, marchewkę w plasterkach i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość duś na niewielkiej mocy palnika ok. 15 min.
- Do mięsa dodaj odsączoną fasolę i groszek. Duś pod przykryciem ok. 15 min. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy lub passatę i duś jeszcze przez 5 min.
Schab po meksykańsku najlepiej smakuje podany z ryżem lub kaszą. Dzięki temu tworzy pożywny obiad dla całej rodziny. Możesz go jednak podać także z chlebem i zaserwować np. na kolację z przyjaciółmi.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolorowy, kremowy, lekko pikantny. Gdy mam wolny dzień, robię ten obiad
Najlepsze ciasto na długi weekend. Dużo borówek i bardzo mało pracy
Kolorowa sałatka obiadowa z łososiem. Idealny posiłek, gdy chcesz trzymać linię