Reklama
Reklama

Świetny pomysł na niedzielny obiad. Schab, dużo warzyw i aksamitny sos

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj ten soczysty schab po meksykańsku. Danie jest pożywne i pełne warzyw. Stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych dań serwowanych w niedzielę.

Kuchnia meksykańska może być źródłem wielu kulinarnych inspiracji. Jej charakterystycznymi składnikami jest czerwona fasola, sos pomidorowy i papryczka chili. W przepisie na schab po meksykańsku dochodzi do fuzji tradycji polskiej i meksykańskiej. Z tego połączenia powstaje danie idealne na niedzielny obiad.  

Pomysł na niedzielny obiad

Niedzielny obiad z rodziną często kończy się na daniach tradycyjnych - schab w panierce z ziemniakami, do tego rosół. A gdyby tak zaskoczyć rodzinę? Schab po meksykańsku jest rewelacyjnym pomysłem na niedzielny obiad. Jest pożywny i pełen warzyw. Podany z ulubionymi dodatkami posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli chcesz podać danie dzieciom, możesz pominąć papryczkę chili. 

Reklama

Przeczytaj także: Spróbowałam na wakacjach, teraz robię raz w tygodniu. Schab po mazursku wychodzi palce lizać

Schab po meksykańsku - przepis

Schab po meksykańsku jest prosty w przygotowaniu, ale uważaj, aby nie dopuścić do wyparowania wody i przysmażenia składników. Mięso dzięki duszeniu w sosie z warzywami jest soczyste i aromatyczne. Do przygotowania schabu po meksykańsku potrzebujesz następujących składników.  

  • 1 kg schabu wieprzowego, 
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej, 
  • 1 puszka groszku konserwowego, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 biała cebula 
  • 1 żółta papryka, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 marchewka, 
  • pół papryczki chilli, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub szklanka passaty pomidorowej, 
  • 400 ml wody, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • pieprz, sól, czerwona papryka (do smaku). 

Jak przygotować schab po meksykańsku? 

  1. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Następnie przypraw je solą, pieprzem i czerwoną papryką.  
  2. Zagrzej w rondelku olej i smaż na nim mięso z każdej strony, uważając, aby nie przywarło.  
  3. Do lekko podsmażonego mięsa dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż wszystko ok. 2 minuty.  
  4. Mięso zalej wodą, tak, aby zakryła całe mięso. Dodaj pokrojoną paprykę, marchewkę w plasterkach i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość duś na niewielkiej mocy palnika ok. 15 min.  
  5. Do mięsa dodaj odsączoną fasolę i groszek. Duś pod przykryciem ok. 15 min. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy lub passatę i duś jeszcze przez 5 min. 

Z czym podawać schab po meksykańsku?

Schab po meksykańsku najlepiej smakuje podany z ryżem lub kaszą. Dzięki temu tworzy pożywny obiad dla całej rodziny. Możesz go jednak podać także z chlebem i zaserwować np. na kolację z przyjaciółmi.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolorowy, kremowy, lekko pikantny. Gdy mam wolny dzień, robię ten obiad

Najlepsze ciasto na długi weekend. Dużo borówek i bardzo mało pracy

Kolorowa sałatka obiadowa z łososiem. Idealny posiłek, gdy chcesz trzymać linię

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: schab | kuchnia meksykańska | obiad