Sycący gulasz po serbsku. Rozgrzewające danie na chłodne dni
Gulasz po serbsku to danie proste i rozgrzewające, jednocześnie o złożonym, bogatym smaku. Zawiera sporo mięsa, kolorowe warzywa, oraz aromatyczne przyprawy. Warto dodać do niego sporo cebuli, to właśnie ona sprawia, że danie jest tak pyszne i wyraziste w smaku. Na pewno domownicy z chęcią poproszą o dokładkę.
Początkujący kucharze mogą zastanawiać się, jak przyrządzić wołowinę, aby była miękka i rozpływała się w ustach. Daniem, które warto wypróbować, jest gulasz po serbsku. Oprócz mięsa znajdziesz tu sporo cebuli, paprykę, marchew i kompozycję przypraw. Potrawa idealnie sprawdzi się na rozgrzewający, rodzinny obiad w jesienne dni. Będzie świetnym wyborem dla osób, które lubią przygotowywać dania jednogarnkowe na kilka dni.
Sprawdź także: Zamiast kupować w budce, zrób zdrowszą wersję w domu. Prosta zapiekanka kebab
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 650 g wołowiny,
- 600 g cebuli,
- 500 ml wody,
- 250 ml świeżego soku pomidorowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Gotowe danie możesz podać z ulubionym pieczywem, dobrze pasować będzie tu chleb na zakwasie. Dobrym pomysłem będzie również zaserwowanie gulaszu z kaszą na przykład gryczaną, jęczmienną, lub pęczakiem.
Mięso umyj i osusz. Pokrój je w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a paprykę i marchewkę pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż aż całość stanie się przezroczysta. Wlej jedną łyżkę wody i gotuj całość na małym ogniu przez 15-20 minut.
Następnie dodaj paprykę, liście laurowe i siekaną natkę pietruszki. Wymieszaj kilka razy i zacznij dodawać partiami kawałki wołowiny. Dolewaj wodę, ale tylko tyle, by przykryła mięso.
Doprowadź gulasz do wrzenia i mieszaj, aż mięso nabierze złocistego koloru i będzie dokładnie ugotowane. Dodaj świeży sok pomidorowy, warzywa i dopraw wszystko solą i pieprzem. Następnie zmniejsz ogień i gotuj danie na wolnym ogniu przez około 90 minut.
Gulasz możesz gotować znacznie dłużej - im dłuższy czas gotowania, tym mięso będzie delikatniejsze, a całość bardziej aromatyczna. Pamiętaj tylko, by od czasu do czasu całość zamieszać.
Gulasz po serbsku podawaj z kremowym puree ziemniaczanym, najlepiej udekorowane świeżymi ziołami i kleksem kwaśnej śmietany.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj je w ciągu 3 dni. Alternatywnie możesz je zamrozić.
Zobacz też:
Roladki z bakłażana na imprezę lub kolację. Znikną ze stołu w mgnieniu oka
Sekret słynnego tortu z XIX wieku. Wygląda luksusowo, smakuje obłędnie
Upycham do słoików i mam zapas na zimę. Na odporność i leniwe jelita to pierwsza pomoc