Reklama
Reklama

Sycący gulasz po serbsku. Rozgrzewające danie na chłodne dni

​Gulasz po serbsku to danie proste i rozgrzewające, jednocześnie o złożonym, bogatym smaku. Zawiera sporo mięsa, kolorowe warzywa, oraz aromatyczne przyprawy. Warto dodać do niego sporo cebuli, to właśnie ona sprawia, że danie jest tak pyszne i wyraziste w smaku. Na pewno domownicy z chęcią poproszą o dokładkę.

Początkujący kucharze mogą zastanawiać się, jak przyrządzić wołowinę, aby była miękka i rozpływała się w ustach. Daniem, które warto wypróbować, jest gulasz po serbsku. Oprócz mięsa znajdziesz tu sporo cebuli, paprykę, marchew i kompozycję przypraw. Potrawa idealnie sprawdzi się na rozgrzewający, rodzinny obiad w jesienne dni. Będzie świetnym wyborem dla osób, które lubią przygotowywać dania jednogarnkowe na kilka dni. 

Sprawdź także: Zamiast kupować w budce, zrób zdrowszą wersję w domu. Prosta zapiekanka kebab

Reklama

Przepis na gulasz po serbsku 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 650 g wołowiny, 
  • 600 g cebuli, 
  • 500 ml wody,
  • 250 ml świeżego soku pomidorowego, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia.

Gotowe danie możesz podać z ulubionym pieczywem, dobrze pasować będzie tu chleb na zakwasie. Dobrym pomysłem będzie również zaserwowanie gulaszu z kaszą na przykład gryczaną, jęczmienną, lub pęczakiem. 

Jak zrobić gulasz po serbsku? 

Mięso umyj i osusz. Pokrój je w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a paprykę i marchewkę pokrój w kostkę. 

W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż aż całość stanie się przezroczysta. Wlej jedną łyżkę wody i gotuj całość na małym ogniu przez 15-20 minut. 

Następnie dodaj paprykę, liście laurowe i siekaną natkę pietruszki. Wymieszaj kilka razy i zacznij dodawać partiami kawałki wołowiny. Dolewaj wodę, ale tylko tyle, by przykryła mięso. 

Doprowadź gulasz do wrzenia i mieszaj, aż mięso nabierze złocistego koloru i będzie dokładnie ugotowane. Dodaj świeży sok pomidorowy, warzywa i dopraw wszystko solą i pieprzem. Następnie zmniejsz ogień i gotuj danie na wolnym ogniu przez około 90 minut. 

Gulasz możesz gotować znacznie dłużej - im dłuższy czas gotowania, tym mięso będzie delikatniejsze, a całość bardziej aromatyczna.  Pamiętaj tylko, by od czasu do czasu całość zamieszać. 

Gulasz po serbsku podawaj z kremowym puree ziemniaczanym, najlepiej udekorowane świeżymi ziołami i kleksem kwaśnej śmietany. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj je w ciągu 3 dni. Alternatywnie możesz je zamrozić. 

Zobacz też:

Roladki z bakłażana na imprezę lub kolację. Znikną ze stołu w mgnieniu oka

Sekret słynnego tortu z XIX wieku. Wygląda luksusowo, smakuje obłędnie

Upycham do słoików i mam zapas na zimę. Na odporność i leniwe jelita to pierwsza pomoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne