Reklama
Reklama

Zamiast kupować w budce, zrób zdrowszą wersję w domu. Prosta zapiekanka kebab

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast-foodów. Jeśli twoja rodzina przepada za tym tureckim specjałem, a ty dbasz o to, aby na ich talerzach znajdowały się zdrowe posiłki, koniecznie spórbuj przygotować domową zapiekankę kebab. Wychodzi sycąca, pyszna i bardzo aromatyczna, na pewno wszyscy zjedzą ją ze smakiem.

Zapiekanka kebab to danie inspirowane kuchnią turecką. Jest wyjątkowo aromatyczne i wyraziste - pełne warzyw oraz chudego mięsa z kurczaka, tworząc potrawę sycącą i dostarczają wszystkich najważniejszych składników odżywczych. Przygotuj między innymi piersi z kurczaka, ziemniaki, marchew, różne rodzaje papryki i szalotkę. Taka potrawa sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, szczególnie jeśli lubicie lekko orientalne smaki. 

Sprawdź także:  Weź mięso z kurczaka i cukinię. Zrobisz lekkie i sycące kotleciki

Reklama

Przepis na zapiekankę kebab

Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki: 

  • 800 g piersi z kurczaka, 
  • 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego, 
  • 2 duże ziemniaki, 
  • 1 marchewka,
  • 1 papryka zielona, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 100 g groszku zielonego, 
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 5 gałązek świeżego tymianku, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka pasty paprykowej typu ajvar, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Gotowe danie możesz podawać z pitą lub ulubionym pieczywem. 

Jak zrobić zapiekankę kebab?

Na patelni z grubym dnem nadającej się do piekarnika rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka wraz z posiekanym tymiankiem. Delikatnie smaż mięso przez ok. 10 minut.  

Dołóż drobno posiekane szalotki i czosnek. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. 

Dołóż drobno pokrojone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych. Dołóż koncentrat pomidorowy, ajvar, mąkę, sól i pieprz. Szybko wymieszaj. 

Wlej bulion i zeskrob wszystkie resztki przywarte do dna patelni. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia. 

Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza i wstaw do środka patelnię bez przykrycia. Piecz całość przez godzinę, a na 15 minut przed końcem wsyp do środka groszek i przemieszaj. 

Zapiekankę kebab wyjmij i odstaw na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku; zużyj w ciągu 2-3 dni, po podgrzaniu w piekarniku lub na patelni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ekspresowa kapusta kiszona, gotowa na trzeci dzień. Prostszego przepisu nie znajdziesz

Aromatyczne ciasteczka na jesienną chandrę. Jedna blacha to stanowczo za mało

Pij codziennie rano po dwie łyżki. Redukuje wysoki cukier i ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne