Reklama
Reklama

Zamiast kupować w budce, zrób zdrowszą wersję w domu. Prosta zapiekanka kebab

Kebab to jeden z najpopularniejszych fast-foodów. Jeśli twoja rodzina przepada za tym tureckim specjałem, a ty dbasz o to, aby na ich talerzach znajdowały się zdrowe posiłki, koniecznie spórbuj przygotować domową zapiekankę kebab. Wychodzi sycąca, pyszna i bardzo aromatyczna, na pewno wszyscy zjedzą ją ze smakiem.

Zapiekanka kebab to danie inspirowane kuchnią turecką. Jest wyjątkowo aromatyczne i wyraziste - pełne warzyw oraz chudego mięsa z kurczaka, tworząc potrawę sycącą i dostarczają wszystkich najważniejszych składników odżywczych. Przygotuj między innymi piersi z kurczaka, ziemniaki, marchew, różne rodzaje papryki i szalotkę. Taka potrawa sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, szczególnie jeśli lubicie lekko orientalne smaki. 

Sprawdź także:  Weź mięso z kurczaka i cukinię. Zrobisz lekkie i sycące kotleciki

Reklama

Przepis na zapiekankę kebab

Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki: 

  • 800 g piersi z kurczaka, 
  • 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego, 
  • 2 duże ziemniaki, 
  • 1 marchewka,
  • 1 papryka zielona, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 100 g groszku zielonego, 
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 5 gałązek świeżego tymianku, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka pasty paprykowej typu ajvar, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Gotowe danie możesz podawać z pitą lub ulubionym pieczywem. 

Jak zrobić zapiekankę kebab?

Na patelni z grubym dnem nadającej się do piekarnika rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka wraz z posiekanym tymiankiem. Delikatnie smaż mięso przez ok. 10 minut.  

Dołóż drobno posiekane szalotki i czosnek. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. 

Dołóż drobno pokrojone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych. Dołóż koncentrat pomidorowy, ajvar, mąkę, sól i pieprz. Szybko wymieszaj. 

Wlej bulion i zeskrob wszystkie resztki przywarte do dna patelni. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia. 

Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza i wstaw do środka patelnię bez przykrycia. Piecz całość przez godzinę, a na 15 minut przed końcem wsyp do środka groszek i przemieszaj. 

Zapiekankę kebab wyjmij i odstaw na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku; zużyj w ciągu 2-3 dni, po podgrzaniu w piekarniku lub na patelni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Upiecz na święta zamiast rolady makowej. Elegancka plecionka zrobi wrażenie na rodzinie

Odchudzający sok z buraków. Gubisz centymetry w pasie, a energii przybywa

Ten dodatek całkowicie zmienia tradycyjny kompot na wigilię. Nawet babcia przyzna, że jest najlepszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne