Zamiast kupować w budce, zrób zdrowszą wersję w domu. Prosta zapiekanka kebab
Kebab to jeden z najpopularniejszych fast-foodów. Jeśli twoja rodzina przepada za tym tureckim specjałem, a ty dbasz o to, aby na ich talerzach znajdowały się zdrowe posiłki, koniecznie spórbuj przygotować domową zapiekankę kebab. Wychodzi sycąca, pyszna i bardzo aromatyczna, na pewno wszyscy zjedzą ją ze smakiem.
Zapiekanka kebab to danie inspirowane kuchnią turecką. Jest wyjątkowo aromatyczne i wyraziste - pełne warzyw oraz chudego mięsa z kurczaka, tworząc potrawę sycącą i dostarczają wszystkich najważniejszych składników odżywczych. Przygotuj między innymi piersi z kurczaka, ziemniaki, marchew, różne rodzaje papryki i szalotkę. Taka potrawa sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, szczególnie jeśli lubicie lekko orientalne smaki.
Sprawdź także: Weź mięso z kurczaka i cukinię. Zrobisz lekkie i sycące kotleciki
Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki:
- 800 g piersi z kurczaka,
- 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego,
- 2 duże ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 100 g groszku zielonego,
- 4 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 gałązek świeżego tymianku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka pasty paprykowej typu ajvar,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Gotowe danie możesz podawać z pitą lub ulubionym pieczywem.
Na patelni z grubym dnem nadającej się do piekarnika rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka wraz z posiekanym tymiankiem. Delikatnie smaż mięso przez ok. 10 minut.
Dołóż drobno posiekane szalotki i czosnek. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Dołóż drobno pokrojone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych. Dołóż koncentrat pomidorowy, ajvar, mąkę, sól i pieprz. Szybko wymieszaj.
Wlej bulion i zeskrob wszystkie resztki przywarte do dna patelni. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza i wstaw do środka patelnię bez przykrycia. Piecz całość przez godzinę, a na 15 minut przed końcem wsyp do środka groszek i przemieszaj.
Zapiekankę kebab wyjmij i odstaw na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku; zużyj w ciągu 2-3 dni, po podgrzaniu w piekarniku lub na patelni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Upiecz na święta zamiast rolady makowej. Elegancka plecionka zrobi wrażenie na rodzinie
Odchudzający sok z buraków. Gubisz centymetry w pasie, a energii przybywa
Ten dodatek całkowicie zmienia tradycyjny kompot na wigilię. Nawet babcia przyzna, że jest najlepszy