Reklama
Reklama

Syci i rozgrzewa. Zupa meksykańska jest łatwa do zrobienia, a przepyszna

Kuchnia meksykańska jest wyjątkowa - pełna smaku i aromatu, zachwyca niemalże każdego. Dziś mamy do zaproponowania prosty przepis, który wykonasz w domu bez większego problemu. Domownicy z pewnością będą zadowoleni, szczególnie jeżeli lubią nieco ostrzejsze smaki.

Zupa meksykańska z fasolą i ryżem to łatwe i szybkie danie, które jest niezwykle sycące, a jednocześnie aromatyczne i pyszne. Będzie prawdziwą gratką dla miłośników nieco ostrzejszych, południowych smaków. Aromat warzyw i słodkich pomidorów miesza się z pikanterią jalapeno i czosnku, a także wyrazistością ziół. Całość przygotujesz w 30 minut w jednym garnku.

Zupa meksykańska - składniki

  • 750 ml bulionu drobiowego, 
  • 400 g białej fasoli z puszki, 
  • 3 dojrzałe pomidory, 
  • ½ cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 50 g ryżu, 
  • 1 papryczka chipotle lub jalapeno, 
  • 2 łyżeczki oregano, 
  • 1 łyżeczka oleju, 
  • 1 szczypta kminku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • sok z limonki, 
  • tortilla do podania, 
  • siekana kolendra do podania, 
  • czerwona cebula do podania. 

Zupa meksykańska - przepis

Pomidory umyj i umieść na blaszce od piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Piecz je przez 30 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. 

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju w średniej wielkości garnku do ładnego zrumienienia. 

Do blendera dodaj pomidory, papryczkę, czosnek i cebulę. Zblenduj je na gładką masę i przelej całość z powrotem do garnka. 

Wlej bulion i dodaj: ryż, odsączoną i przepłukaną fasolę, a także przyprawy. Wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj zupę przez 15 minut lub do ugotowania ryżu. 

Zupę meksykańską rozlej do misek. Polej ją sokiem z limonki i posyp siekanymi kolendrą, cebulą i papryczkami. 

Tortille podpiecz na patelni i pokrój w cienkie paseczki. Połóż je na wierzchu dania. 

Zupę spożyj od razu – przechowywana będzie coraz bardziej gęstnieć, a ryż zacznie się rozpadać. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa