Syci i rozgrzewa. Zupa meksykańska jest łatwa do zrobienia, a przepyszna
Kuchnia meksykańska jest wyjątkowa - pełna smaku i aromatu, zachwyca niemalże każdego. Dziś mamy do zaproponowania prosty przepis, który wykonasz w domu bez większego problemu. Domownicy z pewnością będą zadowoleni, szczególnie jeżeli lubią nieco ostrzejsze smaki.
Zupa meksykańska z fasolą i ryżem to łatwe i szybkie danie, które jest niezwykle sycące, a jednocześnie aromatyczne i pyszne. Będzie prawdziwą gratką dla miłośników nieco ostrzejszych, południowych smaków. Aromat warzyw i słodkich pomidorów miesza się z pikanterią jalapeno i czosnku, a także wyrazistością ziół. Całość przygotujesz w 30 minut w jednym garnku.
- 750 ml bulionu drobiowego,
- 400 g białej fasoli z puszki,
- 3 dojrzałe pomidory,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g ryżu,
- 1 papryczka chipotle lub jalapeno,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 szczypta kminku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- sok z limonki,
- tortilla do podania,
- siekana kolendra do podania,
- czerwona cebula do podania.
Pomidory umyj i umieść na blaszce od piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Piecz je przez 30 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju w średniej wielkości garnku do ładnego zrumienienia.
Do blendera dodaj pomidory, papryczkę, czosnek i cebulę. Zblenduj je na gładką masę i przelej całość z powrotem do garnka.
Wlej bulion i dodaj: ryż, odsączoną i przepłukaną fasolę, a także przyprawy. Wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj zupę przez 15 minut lub do ugotowania ryżu.
Zupę meksykańską rozlej do misek. Polej ją sokiem z limonki i posyp siekanymi kolendrą, cebulą i papryczkami.
Tortille podpiecz na patelni i pokrój w cienkie paseczki. Połóż je na wierzchu dania.
Zupę spożyj od razu – przechowywana będzie coraz bardziej gęstnieć, a ryż zacznie się rozpadać.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża