Szybka, imprezowa sałatka meksykańska. Podstawą jest fasola i kukurydza
W kuchennej szafce od dawna zalega ci puszka fasoli i nie wiesz, co z niej zrobić? Wykorzystaj ją do przygotowania proste sałatki z fasolą i kukurydzą. To doskonała opcja na wszelkie rodzinne spotkania, grille, czy imprezy. Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej.
Pikantna, pełna smaku i składników odżywczych meksykańska sałatka z fasolą i kukurydzą to smaczny dodatek do dań mięsnych lub samodzielny posiłek, który możesz zjeść z kawałkiem pieczywa w porze lunchu. Podstawą jest czerwona fasola, kukurydza, chrupiąca, słodka papryka, a ciekawym przełamaniem smaku będą tu wyraziste korniszony. Nie zapomnij dodać soku z limonki oraz świeżej kolendry.
Sprawdź także: Soczysta i kolorowa sałatka. Turecki przysmak zrobisz w kwadrans
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 puszka czerwonej fasoli (około 240 g po odcedzeniu),
- 150 g kukurydzy konserwowej,
- 100 g czerwonej papryki konserwowej,
- 1 biała cebula,
- 6-8 korniszonów,
- kilka gałązek świeżej kolendry,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz (do smaku).
Odcedź fasolę i kukurydzę z zalewy. Opłucz pod bieżącą wodą. Połącz w misce.
Pokrój paprykę na niewielkie kawałki. Cebulę pokrój w kostkę lub ćwierć plasterki, a korniszony na półplasterki. Dodaj warzywa do miski z fasolą.
Posiekaj drobno kolendrę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
W osobnym naczyniu połącz oliwę z sokiem z limonki. Przeciśnij przez praskę czosnek. Wymieszaj z oliwą. Sos dopraw ostrą papryką, pieprzem i solą.
Wmieszaj sos do sałatki. Wstaw sałatkę na 2-3 godziny do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sernik tak równy, że nawet teściowa zacmoka z uznaniem. Jego konsystencja także zachwyca
Powstało w czasach kryzysu, dziś wraca do łask. Wilgotne ciasto czekoladowe
Chrupiący z zewnątrz, soczysty w środku. Zrobisz raz i już nie wrócisz do zwykłego schabowego