Reklama
Reklama

Szybka, imprezowa sałatka meksykańska. Podstawą jest fasola i kukurydza

W kuchennej szafce od dawna zalega ci puszka fasoli i nie wiesz, co z niej zrobić? Wykorzystaj ją do przygotowania proste sałatki z fasolą i kukurydzą. To doskonała opcja na wszelkie rodzinne spotkania, grille, czy imprezy. Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej.

Pikantna, pełna smaku i składników odżywczych meksykańska sałatka z fasolą i kukurydzą to smaczny dodatek do dań mięsnych lub samodzielny posiłek, który możesz zjeść z kawałkiem pieczywa w porze lunchu. Podstawą jest czerwona fasola, kukurydza, chrupiąca, słodka papryka, a ciekawym przełamaniem smaku będą tu wyraziste korniszony. Nie zapomnij dodać soku z limonki oraz świeżej kolendry. 

Sprawdź także: Soczysta i kolorowa sałatka. Turecki przysmak zrobisz w kwadrans

Reklama

Przepis na sałatkę z fasolą i kukurydzą  

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 puszka czerwonej fasoli (około 240 g po odcedzeniu), 
  • 150 g kukurydzy konserwowej, 
  • 100 g czerwonej papryki konserwowej, 
  • 1 biała cebula, 
  • 6-8 korniszonów, 
  • kilka gałązek świeżej kolendry, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z limonki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Jak zrobić sałatkę z fasolą i kukurydzą? 

Odcedź fasolę i kukurydzę z zalewy. Opłucz pod bieżącą wodą. Połącz w misce. 

Pokrój paprykę na niewielkie kawałki. Cebulę pokrój w kostkę lub ćwierć plasterki, a korniszony na półplasterki. Dodaj warzywa do miski z fasolą. 

Posiekaj drobno kolendrę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. 

W osobnym naczyniu połącz oliwę z sokiem z limonki. Przeciśnij przez praskę czosnek. Wymieszaj z oliwą. Sos dopraw ostrą papryką, pieprzem i solą. 

Wmieszaj sos do sałatki. Wstaw sałatkę na 2-3 godziny do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sernik tak równy, że nawet teściowa zacmoka z uznaniem. Jego konsystencja także zachwyca

Powstało w czasach kryzysu, dziś wraca do łask. Wilgotne ciasto czekoladowe

Chrupiący z zewnątrz, soczysty w środku. Zrobisz raz i już nie wrócisz do zwykłego schabowego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki