Szybka przekąska idealna na imprezę. Przepis na popcorn z kurczaka
Z kurczaka można zrobić wiele znakomitych dań. Usmażyć je w panierce, upiec na grillu, zawinąć w tortille, lub dodać do sałatki. Mięso z piersi kurczaka może być także wykorzystane do imprezowej przekąski, jaką jest popcorn z kurczaka. Brzmi smacznie? Jeśli tak, to koniecznie zerknij do poniższego przepisu.
Popcorn z kurczaka to smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnego popcornu. Danie zyskało taką nazwę, dzięki nieregularnego formie soczystych mini klopsików z piersi kurczaka, szpinaku i sera feta. Będzie pożywną i zdrową przekąską lub przystawką na twojej imprezie. Podane na wykałaczkach świetnie sprawdzą się na przyjęciach, a wrzucone do zupy nadadzą jej pożywność i podkręcą smak. Serwuj solo lub z ulubionym dipem.
Sprawdź także: Aromatyczne kotlety gyrosowe. Szybkie i smaczne danie dla każdego
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować zaledwie kilku prostych składników. Zaopatrz się w dobrej jakości mięso z piersi kurczaka, a także świeży lub mrożony szpinak, który świetnie komponował będzie się z serem feta.
Przygotuj:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 200 g szpinaku,
- ok. 40 g sera feta,
- 1 jajko,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól i czarny pieprz,
- 1 łyżka masła.
Szpinak umyj, osusz lub rozmroź, jeśli używasz mrożonego, po czym pokrój go na mniejsze fragmenty. Na łyżce masła podsmaż drobno posiekany czosnek, a gdy zacznie pachnieć, dorzuć szpinak i podsmażaj, aż płyn odparuje.
Mięso z kurczaka przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub drobno posiekaj (jak na tatara) i umieść w misce. Do mięsa dodaj podsmażony szpinak, pokruszoną fetę, wbij jajko, dorzuć posiekany koperek oraz dopraw solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę, aby była zwarta i łatwa do obróbki. Uformuj z masy kulki wielkości kęsa. Ułóż mini klopsiki na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C przez 15-20 minut. Możesz obrócić w trakcie pieczenia. Mięsne kulki możesz także usmażyć na głębokim tłuszczu lub ugotować w bulionie czy osolonej wodzie.
Gotowy popcorn z kurczaka nabij na wykałaczki i serwuj na stół. Możesz podać samodzielnie albo z ulubionym dipem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste