Reklama
Reklama

Szybka przekąska idealna na imprezę. Przepis na popcorn z kurczaka

Z kurczaka można zrobić wiele znakomitych dań. Usmażyć je w panierce, upiec na grillu, zawinąć w tortille, lub dodać do sałatki. Mięso z piersi kurczaka może być także wykorzystane do imprezowej przekąski, jaką jest popcorn z kurczaka. Brzmi smacznie? Jeśli tak, to koniecznie zerknij do poniższego przepisu.

Popcorn z kurczaka to smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnego popcornu. Danie zyskało taką nazwę, dzięki nieregularnego formie soczystych mini klopsików z piersi kurczaka, szpinaku i sera feta. Będzie pożywną i zdrową przekąską lub przystawką na twojej imprezie. Podane na wykałaczkach świetnie sprawdzą się na przyjęciach, a wrzucone do zupy nadadzą jej pożywność i podkręcą smak. Serwuj solo lub z ulubionym dipem. 

Sprawdź także: Aromatyczne kotlety gyrosowe. Szybkie i smaczne danie dla każdego

Przepis na popcorn z kurczaka 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować zaledwie kilku prostych składników. Zaopatrz się w dobrej jakości mięso z piersi kurczaka, a także świeży lub mrożony szpinak, który świetnie komponował będzie się z serem feta. 

Przygotuj:

  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 200 g szpinaku,  
  • ok. 40 g sera feta, 
  • 1 jajko, 
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku, 
  • sól i czarny pieprz, 
  • 1 łyżka masła.

Jak zrobić popcorn z kurczaka? 

Szpinak umyj, osusz lub rozmroź, jeśli używasz mrożonego, po czym pokrój go na mniejsze fragmenty. Na łyżce masła podsmaż drobno posiekany czosnek, a gdy zacznie pachnieć, dorzuć szpinak i podsmażaj, aż płyn odparuje.  

Mięso z kurczaka przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub drobno posiekaj (jak na tatara) i umieść w misce. Do mięsa dodaj podsmażony szpinak, pokruszoną fetę, wbij jajko, dorzuć posiekany koperek oraz dopraw solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę, aby była zwarta i łatwa do obróbki. Uformuj z masy kulki wielkości kęsa. Ułóż mini klopsiki na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C przez 15-20 minut. Możesz obrócić w trakcie pieczenia. Mięsne kulki możesz także usmażyć na głębokim tłuszczu lub ugotować w bulionie czy osolonej wodzie.  

Gotowy popcorn z kurczaka nabij na wykałaczki i serwuj na stół. Możesz podać samodzielnie albo z ulubionym dipem. 

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski