Szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Dla niezapowiedzianych gości lub gdy najdzie ochota na coś słodkiego
Szybkie ciastka z ciasta francuskiego, jak sama nazwa wskazuje, robi się naprawdę błyskawicznie. Potrzebujesz tylko arkuszu ciasta francuskiego i cukru. Z takim deserem poradzi sobie każdy, nawet amator cukiernictwa. Ciasteczka świetnie jest zamaczać lub popijać kawą.
Szybkie ciastka z ciasta francuskiego przyrządzisz w pół godziny (a tak naprawdę w 5 minut, bo resztę spędzą w piekarniku), więc są idealne na niezapowiedzianą wizytę gości. Potrzebujesz tylko dwóch składników i włączonego piekarnika. Do zrobienia ciastek użyj cukru białego lub trzcinowego, jak wolisz. W obydwu przypadkach wyjdą wyśmienite. Szybkie ciastka z ciasta francuskiego są najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu, ale szczelnie zamknięte będą pyszne także drugiego dnia.
Składniki:
- 120-170 g cukru białego lub trzcinowego,
- arkusz ciasta francuskiego (300 g).
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blat lub stolnicę posyp 2-3 łyżkami cukru. Rozwiń arkusz i ułóż go na cukrze, następnie rozwałkuj na równą grubość, aby cukier wbił się w ciasto. Po czym posyp kolejnymi 2-3 łyżkami cukru i otwartą dłonią lekko ugnieć cukier.
Zacznij zwijanie ciasta od jednego dłuższego boku i zatrzymaj się na środku. Powtórz czynność z przeciwległym bokiem, aby ruloniki się spotkały. Ostrym nożem pokrój roladę na równe kawałki - ok. 2 cm szerokości. Każdy plasterek połóż płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i kolejny raz posyp cukrem.
Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i odwróć je na drugą stronę do przestygnięcia. Podawaj z filiżanką herbaty lub kawy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tylko kilka składników, a nasycą na długo. Placki Biedaki w mig znikną z talerza
Soczysta karkówka z piekarnika z cebulą i pieczarkami. Idealny pomysł na obiad