Reklama
Reklama

Szybkie ciasto na weekend. Smakuje jak babciny placek sprzed lat

Masz ochotę na przygotowanie prostego, domowego wypieku, który idealnie pasować będzie do popołudniowej kawy lub herbaty. Babcine ciasto z jabłkami sprawdzi się idealnie. Wychodzi puszyste, mięciutkie, a w dodatku pięknie pachnie pieczonymi jabłkami i cynamonem. Gdy postawisz je na stole, w mig zniknie co do ostatniego okruszka.

Babcine ciasto z jabłkami to przepis, który warto mieć pod ręką, kiedy najdzie cię ochota na klasyczny podwieczorek jak u babci. Wystarczy mąka pszenna, jogurt naturalny, jajka, olej i cukier, aby wyczarować puszyste i przepyszne ciasto. Przydadzą się również jabłka, najlepsze będą te twarde, lekko kwaśne, np. szara reneta, ligol, czy jabłka kulinarne. Warto dodać również porządną szczyptę cynamonu, przyprawa sprawi, że w całym domu będzie pięknie pachniało. 

Sprawdź także: Sernik z truskawkowym musem na biszkopcie. Idealne ciasto na cieplejsze dni

Reklama

Przepis na babcine ciasto z jabłkami

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrym wyborem będzie tortownica o średnicy 22 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:  

  • 4 czerwone, dojrzałe jabłka, 
  • 190 g jogurtu naturalnego, 
  • 190 g mąki pszennej, 
  • 125 g cukru, 
  • 75 ml oleju rzepakowego, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki cynamonu, 
  • 1 szczypta soli.

Jak zrobić babcine ciasto z jabłkami?

Jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę, bez ich obierania. Przełóż je do miski z sokiem cytrynowym oraz cynamonem. Wymieszaj. 

W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 

W kolejnej misce utrzyj jajka z cukrem przez 3-4 minuty, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Zmniejsz prędkość miksera i stopniowo wlewaj olej, jogurt oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Następnie dodaj przesiane suche składniki i używając szpatułki, wymieszaj tylko do połączenia. 

Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsyp luźno kawałki jabłek. 

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 30 minut bez otwierania drzwiczek. Następnie sprawdź gotowość wypieku za pomocą patyczka - jeśli będzie czysty, wyjmij ciasto. 

Babcine ciasto z jabłkami odstaw na 10 minut do przestygnięcia na kratce, a następnie wyjmij je z formy i przełóż na paterę lub talerz. 

Podawaj na ciepło lub zimno. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni lub w temperaturze pokojowej do 3 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste, szybkie i wyjątkowo dobre ciasto. Zrób z dwóch porcji, bo na weekend nie wystarczy

Ścieram cukinię na tarce i dodaję nietypowy składnik. Rodzina zjada te kotlety szybciej od mielonych

Ta surówka to mój hit do obiadu. Witaminowa bomba, smakuje obłędnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta