Szybkie ciasto pomarańczowe. Deser last minute na święta
Pomarańcze i mandarynki mocno kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Zapach cytrusów rozchodzący się po domu od razu wprawia wszystkich w świąteczny nastrój. Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś się, jaki deser przygotujesz na wigilię, to polecamy przepis na szybkie ciasto pomarańczowe.
Szybkie ciasto pomarańczowe to deser, który można bez problemu przygotować na ostatnią chwilę, np. tuż przed świętami. Choć składa się z trzech różnych warstw, to jest bardzo proste w przygotowaniu. Na spodzie jest mięciutkie ciasto z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej. Środkową warstwę stanowi delikatna, białkowa pianka z dodatkiem kisielu cytrynowego. Z wierzchu całość jest jeszcze polana galaretką pomarańczową. Wypiek wychodzi więc mocno cytrusowy i orzeźwiający. Jeśli przygotowujesz sernik na święta, to takie szybkie ciasto pomarańczowe będzie wspaniałym uzupełnieniem półmiska z deserami.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej,
- 200 g cukru,
- 100 g masła,
- 3 jajka,
- pomarańcza,
- 130 g śmietany 30%,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Pianka:
- 5 białek,
- 100 g cukru,
- kisiel cytrynowy w proszku,
- odrobina soli.
Wierzch:
- 300 ml gorącej wody,
- galaretka pomarańczowa.
Sposób wykonania:
Z wyparzonej i wysuszonej pomarańczy wyciśnij sok, a także zetrzyj skórkę (tylko z wierzchniej warstwy, nie ścierając białego i gorzkiego albedo).
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na średnich obrotach. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy maślanej, na przemian ze śmietaną. Na koniec dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Przelej masę do przygotowanej formy o wielkości ok. 24 × 24 cm i piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch będzie złoty, a patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Pozostaw do wystygnięcia.
Teraz zrób piankę. Ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając do momentu, aż masa będzie lśniąca. Dodaj kisiel cytrynowy w proszku i delikatnie wymieszaj. Na wystudzone ciasto nałóż równomiernie piankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 10-15 minut, aż pianka lekko się zetnie. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
W tym samym czasie rozpuść galaretkę pomarańczową w 300 ml gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia.
Na wierzchu pianki rozprowadź lekko stężoną galaretkę, wyrównując powierzchnię. Wstaw szybkie ciasto pomarańczowe do lodówki do całkowitego stężenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Orzeźwiająca sałatka z halloumi i granatem. Idealna, gdy masz gości
Dawniej zakwas na barszcz robiono zupełnie inaczej. Oto receptura z 1884 roku
Gdy masz więcej czasu o poranku, zrób Smażeńce Hrabiowskie. Idealne śniadanie na weekend