Reklama
Reklama

Szynka na świąteczny obiad. Z chrupiącą skórką, w kremowym sosie, zawijane zrazy

Szynka kojarzy się wielu osobom głównie z wędliną na kanapki. Jednak ten gatunek mięsa ma o wiele więcej do zaoferowania. Bitki w sosie, zrazy, roladki, a może galareta – jak wykonać szybkie i smaczne dania na jej bazie oraz jak wybrać dobrą szynkę wieprzową?

Chcesz, aby na twoim stole zagościły przepyszne, ale niezbyt skomplikowane dania na bazie szynki? Jeśli brakuje ci pomysłu, spróbuj wykonać jeden z pięciu przepisów podanych poniżej. Na samym końcu tego artykułu dowiesz się również nieco więcej na temat tego, jak wybrać dobrą szynkę wieprzową. Życzymy smacznego! 

Szynka na obiad - smaczne i szybkie dania 

Czy wiedziałeś o tym, że szynka to fantastyczna baza do przyrządzenia wielu ciekawych dań? Idealnie sprawdzi się do zrobienia delikatnych i kruchych bitek, gulaszu, czy zrazów. Jeśli jeszcze nie próbowałeś zrobić tych dań w swojej kuchni, święta Bożego Narodzenia będą do tego doskonałą okazją. Co bardzo istotne, wyjątkowy smak szybki z pewnością zadowoli wymagające podniebienia smakoszy czerwonego mięsa. 

Bitki z szynki wieprzowej 

Do wykonania bitek potrzebujesz szynki wieprzowej, którą pokroisz na równe plastry, a także oleju rzepakowego, cebuli, soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, rozmarynu oraz lubczyku. Delikatnie rozbij przygotowane przez siebie plastry mięsa i dopraw je według własnego uznania. Rozgrzej olej rzepakowy na głębokiej patelni i podsmaż na nim pokrojoną w pióra cebulę. Dorzuć do niej szynkę, a następnie obsmaż kotlety z obu stron.  

Kropką nad i powyższego dania jest dołożenie aromatycznych ziół i dolanie szklanki wody. W ten sposób powstanie wyjątkowy sos, w którym należy dusić szynkę przez 30 minut, aż do miękkości. Sos pieczeniowy tego typu świetnie sprawdzi się z rozmaitymi kaszami, pieczonymi ziemniakami oraz kluskami śląskimi i modrą kapustą. 

Gulasz z szynki 

Nieco bardziej zaawansowaną pozycją na dzisiejszej liście jest gulasz na bazie szynki. Charakter tego dania wydobędziesz, stawiając na kolorowe warzywa, świeże zioła oraz odpowiednie przyprawy. Jeśli chcesz je zaserwować, zaopatrz się w szynkę wieprzową, marchew, cebulę, czosnek, olej rzepakowy, ziemniaki oraz mąkę pszenną. Dobrym pomysłem jest również wcześniejsze wykonanie bulionu warzywnego. Uzupełnieniem tego przysmaku będą liście laurowe, ziele angielskie, słodka papryka oraz pieprz i sól. 

Realizację powyższego przepisu rozpocznij od dokładnego umycia mięsa i pokrojenia go w równą kostkę. Powstałe kawałki obtocz w mące, a następnie podsmaż je na oleju w głębokim garnku. W kolejnym kroku dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalej jego zawartość bulionem warzywnym. Jeśli nie masz czasu, aby go przygotowywać, wykorzystaj gotową kostkę rosołową, na przykład tę drobiową lub wołową.  

Umyj, pokrój i dodaj marchewkę do gulaszu, a następnie zabierz się za jego doprawienie. Gotuj go na niewielkim ogniu - pokrywka powinna być lekko uchylona, aby para mogła swobodnie wydostawać się z naczynia. Na samym końcu dodaj do potrawy pokrojone w ósemki ziemniaki. Poddawaj gulasz obróbce termicznej przez około pół godziny, dopraw go do smaku solą i gotowe.  

Sprawdź także: To jedno z najzdrowszych mięs, dobre na wzrok i odporność. Szkoda, że tak rzadko kupujemy

Zrazy z szynki 

Pragniesz zaskoczyć swoich bliskich nieco bardziej skomplikowanym daniem? W takim razie wyczaruj zrazy z szynki, do których wykorzystasz własnoręcznie wykonane ogórki kiszone. Jak przyrządzić tę pozycję obiadową? W tym celu potrzebujesz takich składników jak surowa szynka wieprzowa, cebula, boczek wędzony bez kości, musztarda, oliwa z oliwek oraz ogórki kiszone lub konserwowe - oczywiście ostatni element możesz po prostu wyjąć ze swojej spiżarni. 

Jak wykonać zrazy z szynką krok po kroku? Zacznij od poporcjowania i rozbicia mięsa na cienkie plastry. Każdy z nich posmaruj dokładnie musztardą i nałóż na jego wierzch pokrojonego ogórka kiszonego, boczek oraz drobno posiekaną cebulę. Zawiń mięso w roladki i zwiąż je nitką. Jeśli jej nie posiadasz, nic nie szkodzi - zrazy można również spiąć wykałaczkami. 

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i obsmaż zawijasy z mięsa ze wszystkich stron, aż zmienią kolor na złocisty. Na samym końcu umieść je w naczyniu żaroodpornym, przykryj całość folią aluminiową i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około pół godziny. 

Szynka w galarecie z jajkiem 

Spokojnie - jeśli nie czujesz się na tyle kompetentny w kuchni, żeby przygotowywać tak skomplikowane dania jak zrazy, mamy dla ciebie coś znacznie mniej pracochłonnego, ale równie efektownego. Co to takiego? Nic innego jak szynka w galarecie z jajkiem. Opcja ta fantastycznie sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i jako dodatek do głównego dania. 

Jakie składniki przyjdą ci z pomocą podczas przyrządzania szynki w galarecie z jajkiem? Przyda ci się przede wszystkim szynka kanapkowa, jajka, żelatyna, serek śmietankowy, chrzan, bulion warzywny oraz sól i pieprz. Rozpocznij proces pichcenia od ugotowania jajek na twardo, wystudzenia ich, obrania ze skorupki oraz pokrojenia na ćwiartki. Wymieszaj chrzan z serkiem śmietankowym i dopraw do smaku. Posmaruj plasterki szynki serkiem, umieść na nich ćwiartki jajka i zwiń je w rulony. 

Ułóż plasterki szynki w głębszym półmisku. W następnym kroku zagotuj bulion w garnku, wsyp do niego żelatynę i mieszaj, aż składnik ten ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Zalej szynkę wystudzonym bulionem z żelatyną i wstaw do lodówki na około pięć godzin. 

Strogonow z szynki 

Fani cięższych pozycji powinni jak najszybciej zaopatrzyć się w pokaźny kawałek szynki, ponieważ można z niej wyczarować przepyszny strogonow. Do jego wykonania potrzebujesz szynki wieprzowej, cebuli, śmietany 18 proc., mąki pszennej, przecieru pomidorowego, bulionu drobiowego, oleju rzepakowego, czosnku oraz soli i pieprzu. 

Na samym początku pokrój szynkę w drobne paseczki. Rozgrzej olej w garnku, wrzuć na niego mięso  i poddawaj je obróbce termicznej przez około 10 minut. Posiekaj cebulę w kostkę i przepuść czosnek przez praskę. Następnie dorzuć je do garnka z mięsem i smaż przez około pięć minut. Na samym końcu wlej do niego bulion i duś całość przez pół godziny.  

W misce umieść mąkę pszenną, śmietanę i przecier pomidorowy. Do składników wlej kilka łyżek gorącego bulionu i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż zawartość naczynia do garnka i duś płyn na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Strogonow z szynki warto na samym końcu posypać świeżą natką pietruszki i podawać z ugotowaną kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej. Palce lizać.

Jak wybrać dobrą szynkę wieprzową? 

Zanim zabierzesz się za realizację jednego z powyższych przepisów, warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości mięso. Jak wybrać dobrą szynkę wieprzową? Jeśli zdecydujesz się na wyrób pakowany, stawiaj na taki z jak najkrótszym składem i bez zbędnych dodatków. Z kolei konsumenci decydujący się na produkty spod lady, powinni zwrócić uwagę na jednolity kolor oraz brak białych przerostów - wbrew pozorom nie są to fragmenty tłuszczu, a tzw. drzewka karagenowe. Oznaczają one, że szynka zawiera zbyt dużo wody i niewielką ilość białka. Tego typu artykuły mają niską jakość i nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrową i zrównoważoną dietą. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu

Wyśmienity karp po polsku. Przepis ze starej książki kucharskiej

Łamańce z makiem. Tradycyjne ciasteczka wigilijne z 1913 roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne