Ta marynata do kurczaka zmieni wszystko. Musisz jej spróbować!
Co na obiad podać swoim najbliższym? Jeśli też się nad tym zastanawiasz, postaw na soczystego i miękkiego kurczaka. Marynata cytrynowo-czosnkowa to sekret pysznego smaku i idealnej konsystencji. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować apetyczne danie.
Sekretem tego kurczaka w marynacie jest cytryna. Kwas, który zawiera owoc, świetnie zmiękczy mięso i podkręci jego smak. Trzeba jednak uważać, aby nie przetrzymać drobiu zbyt długo w przyprawach, bo stanie się kwaśny i przybierze papkowatą konsystencję. Wystarczy, aby marynował się zaledwie 30 minut. Jeśli boisz się, że nie nabierze właściwego aromatu, możesz przechowywać go maksymalnie do czterech godzin, bez obaw o zmianę jego struktury.
Taki kurczak nadaje się zarówno do grillowania, jak i pieczenia. Wyjdzie idealnie soczysty i miękki. Marynata sprawdzi się nie tylko do drobiowej piersi - możesz użyć jej też do skrzydełek czy udek. W podanych poniżej proporcjach wystarczy jej na ok. kilogram mięsa.
- 4 ząbki czosnku,
- 2 średnie cytryny,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki suszonego lub 2 łyżki posiekanego świeżego oregano/rozmarynu/tymianku lub ich kombinacja (opcjonalnie),
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- kilogram mięsa z kurczaka (np. filetu).
Przepis na cytrynowo-czosnkową marynatę do kurczaka nie jest trudny. Na początku przygotuj czosnek - obierz ze skórki, a następnie przeciśnij przez praskę do miski. Cytryny dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę z jednego owocu (na małych oczkach) i wsyp do naczynia. Wciśnij też sok z obu cytryn (powinno wyjść ok. 1/3 szklanki płynu). Wlej oliwę z oliwek i wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszaj, do połączenia składników.
W marynacie możesz wprowadzić kilka modyfikacji. Jeśli lubisz pikantny smak, podkreśl go dodatkową łyżeczką musztardy Dijon czy połową łyżeczki płatków chili. Miłośnicy słodkich aromatów powinni z kolei postawić na przełamanie kwaskowatości łyżeczką miodu.
Gdy marynata będzie gotowa, obierz kurczaka z błonek i ułóż w pojemniku na żywność. Zalej marynatą cytrynowo-czosnkową - tak, aby każdy skrawek mięsa był nią otoczony (w tym celu obróć mięso kilkukrotnie). Przykryj opakowanie i włóż do lodówki na ok. 30 minut (nie dłużej niż cztery godziny). Po tym czasie kurczaka wyjmij. Niech nadmiar marynaty z niego spłynie. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 220 stopni Celsjusza. Kurczak jest gotowy, gdy jego temperatura wynosić będzie 50 stopni.
Co na obiad zaserwować swojej rodzinie? Soczysty i miękki kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie warto podawać w towarzystwie pysznych dodatków. Nie musisz wybierać pomiędzy ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem. W różnych kombinacjach wszystkie produkty będą wspaniale smakować.
Drób przyrządź na przykład z ryżem i ugotowanymi brokułami, aby stworzyć zdrowy i smaczny posiłek. Jeśli serwujesz go z kaszą pęczak czy gryczaną, przygotuj też aromatyczny sos śmietanowy, który nada całości jeszcze więcej aromatu. Z kolei makaron możesz wymieszać ze szpinakiem, a pokrojone kawałki mięsa ułożyć na jego wierzchu. Ziemniaki czy bataty zapiecz w piekarniku z marchwią, by dodać nieco słodyczy obiadowi.
Z czym podawać kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie? Będzie idealnie pasował też na sycącą kanapkę czy domowego burgera drobiowego, z sałatą i warzywami. Sprawdzi się też jako składnik sałatki wielowarzywnej.
Źródło: Smaker.pl, simplyrecipes.com
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem