Reklama
Reklama

Ta marynata do kurczaka zmieni wszystko. Musisz jej spróbować!

Co na obiad podać swoim najbliższym? Jeśli też się nad tym zastanawiasz, postaw na soczystego i miękkiego kurczaka. Marynata cytrynowo-czosnkowa to sekret pysznego smaku i idealnej konsystencji. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować apetyczne danie.

Sekretem tego kurczaka w marynacie jest cytryna. Kwas, który zawiera owoc, świetnie zmiękczy mięso i podkręci jego smak. Trzeba jednak uważać, aby nie przetrzymać drobiu zbyt długo w przyprawach, bo stanie się kwaśny i przybierze papkowatą konsystencję. Wystarczy, aby marynował się zaledwie 30 minut. Jeśli boisz się, że nie nabierze właściwego aromatu, możesz przechowywać go maksymalnie do czterech godzin, bez obaw o zmianę jego struktury.

Cytrynowo-czosnkowa marynata do kurczaka - przepis

Taki kurczak nadaje się zarówno do grillowania, jak i pieczenia. Wyjdzie idealnie soczysty i miękki. Marynata sprawdzi się nie tylko do drobiowej piersi - możesz użyć jej też do skrzydełek czy udek. W podanych poniżej proporcjach wystarczy jej na ok. kilogram mięsa

  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 średnie cytryny,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonego lub 2 łyżki posiekanego świeżego oregano/rozmarynu/tymianku lub ich kombinacja (opcjonalnie),
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • kilogram mięsa z kurczaka (np. filetu).

Przepis na cytrynowo-czosnkową marynatę do kurczaka nie jest trudny. Na początku przygotuj czosnek - obierz ze skórki, a następnie przeciśnij przez praskę do miski. Cytryny dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę z jednego owocu (na małych oczkach) i wsyp do naczynia. Wciśnij też sok z obu cytryn (powinno wyjść ok. 1/3 szklanki płynu). Wlej oliwę z oliwek i wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszaj, do połączenia składników. 

W marynacie możesz wprowadzić kilka modyfikacji. Jeśli lubisz pikantny smak, podkreśl go dodatkową łyżeczką musztardy Dijon czy połową łyżeczki płatków chili. Miłośnicy słodkich aromatów powinni z kolei postawić na przełamanie kwaskowatości łyżeczką miodu.

Gdy marynata będzie gotowa, obierz kurczaka z błonek i ułóż w pojemniku na żywność. Zalej marynatą cytrynowo-czosnkową - tak, aby każdy skrawek mięsa był nią otoczony (w tym celu obróć mięso kilkukrotnie). Przykryj opakowanie i włóż do lodówki na ok. 30 minut (nie dłużej niż cztery godziny). Po tym czasie kurczaka wyjmij. Niech nadmiar marynaty z niego spłynie. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 220 stopni Celsjusza. Kurczak jest gotowy, gdy jego temperatura wynosić będzie 50 stopni.

Kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie - z czym podawać?

Co na obiad zaserwować swojej rodzinie? Soczysty i miękki kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie warto podawać w towarzystwie pysznych dodatków. Nie musisz wybierać pomiędzy ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem. W różnych kombinacjach wszystkie produkty będą wspaniale smakować.

Drób przyrządź na przykład z ryżem i ugotowanymi brokułami, aby stworzyć zdrowy i smaczny posiłek. Jeśli serwujesz go z kaszą pęczak czy gryczaną, przygotuj też aromatyczny sos śmietanowy, który nada całości jeszcze więcej aromatu. Z kolei makaron możesz wymieszać ze szpinakiem, a pokrojone kawałki mięsa ułożyć na jego wierzchu. Ziemniaki czy bataty zapiecz w piekarniku z marchwią, by dodać nieco słodyczy obiadowi.

Z czym podawać kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie? Będzie idealnie pasował też na sycącą kanapkę czy domowego burgera drobiowego, z sałatą i warzywami. Sprawdzi się też jako składnik sałatki wielowarzywnej. 

Źródło: Smaker.pl, simplyrecipes.com

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | przepis | dania główne