Reklama
Reklama

Ta marynata do kurczaka zmieni wszystko. Musisz jej spróbować!

Co na obiad podać swoim najbliższym? Jeśli też się nad tym zastanawiasz, postaw na soczystego i miękkiego kurczaka. Marynata cytrynowo-czosnkowa to sekret pysznego smaku i idealnej konsystencji. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować apetyczne danie.

Sekretem tego kurczaka w marynacie jest cytryna. Kwas, który zawiera owoc, świetnie zmiękczy mięso i podkręci jego smak. Trzeba jednak uważać, aby nie przetrzymać drobiu zbyt długo w przyprawach, bo stanie się kwaśny i przybierze papkowatą konsystencję. Wystarczy, aby marynował się zaledwie 30 minut. Jeśli boisz się, że nie nabierze właściwego aromatu, możesz przechowywać go maksymalnie do czterech godzin, bez obaw o zmianę jego struktury.

Cytrynowo-czosnkowa marynata do kurczaka - przepis

Taki kurczak nadaje się zarówno do grillowania, jak i pieczenia. Wyjdzie idealnie soczysty i miękki. Marynata sprawdzi się nie tylko do drobiowej piersi - możesz użyć jej też do skrzydełek czy udek. W podanych poniżej proporcjach wystarczy jej na ok. kilogram mięsa

  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 średnie cytryny,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonego lub 2 łyżki posiekanego świeżego oregano/rozmarynu/tymianku lub ich kombinacja (opcjonalnie),
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • kilogram mięsa z kurczaka (np. filetu).

Przepis na cytrynowo-czosnkową marynatę do kurczaka nie jest trudny. Na początku przygotuj czosnek - obierz ze skórki, a następnie przeciśnij przez praskę do miski. Cytryny dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę z jednego owocu (na małych oczkach) i wsyp do naczynia. Wciśnij też sok z obu cytryn (powinno wyjść ok. 1/3 szklanki płynu). Wlej oliwę z oliwek i wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszaj, do połączenia składników. 

W marynacie możesz wprowadzić kilka modyfikacji. Jeśli lubisz pikantny smak, podkreśl go dodatkową łyżeczką musztardy Dijon czy połową łyżeczki płatków chili. Miłośnicy słodkich aromatów powinni z kolei postawić na przełamanie kwaskowatości łyżeczką miodu.

Gdy marynata będzie gotowa, obierz kurczaka z błonek i ułóż w pojemniku na żywność. Zalej marynatą cytrynowo-czosnkową - tak, aby każdy skrawek mięsa był nią otoczony (w tym celu obróć mięso kilkukrotnie). Przykryj opakowanie i włóż do lodówki na ok. 30 minut (nie dłużej niż cztery godziny). Po tym czasie kurczaka wyjmij. Niech nadmiar marynaty z niego spłynie. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 220 stopni Celsjusza. Kurczak jest gotowy, gdy jego temperatura wynosić będzie 50 stopni.

Kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie - z czym podawać?

Co na obiad zaserwować swojej rodzinie? Soczysty i miękki kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie warto podawać w towarzystwie pysznych dodatków. Nie musisz wybierać pomiędzy ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem. W różnych kombinacjach wszystkie produkty będą wspaniale smakować.

Drób przyrządź na przykład z ryżem i ugotowanymi brokułami, aby stworzyć zdrowy i smaczny posiłek. Jeśli serwujesz go z kaszą pęczak czy gryczaną, przygotuj też aromatyczny sos śmietanowy, który nada całości jeszcze więcej aromatu. Z kolei makaron możesz wymieszać ze szpinakiem, a pokrojone kawałki mięsa ułożyć na jego wierzchu. Ziemniaki czy bataty zapiecz w piekarniku z marchwią, by dodać nieco słodyczy obiadowi.

Z czym podawać kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie? Będzie idealnie pasował też na sycącą kanapkę czy domowego burgera drobiowego, z sałatą i warzywami. Sprawdzi się też jako składnik sałatki wielowarzywnej. 

Źródło: Smaker.pl, simplyrecipes.com

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | przepis | dania główne