Ta sałatka śmiało może rywalizować z jarzynową. Goście będą zaskoczeni smakiem
Sałatka jarzynowa to tradycja wigilijna w wielu polskich domach. Chcesz w tym roku postawić na coś nowego, co zaskoczy gości, ale zarazem godnie zastąpi uwielbiany klasyk? Zaryzykuj i postaw na ten przepis. Ta sałatka śmiało może rywalizować z jarzynową. Goście będą zaskoczeni smakiem.
Sałatka jarzynowa na święta to świetny sposób na przemycenie warzyw na wigilijny stół. Zwykle ich brakuje, bo większość potraw opiera się na rybach i grzybach. Co, jeśli znudziła się nam tradycyjna jarzynowa? Warto postawić na inne sprawdzone przepisy.
Trzeba pamiętać, że sałatki, które chcemy podać w Wigilię, muszą być postne. Oznacza to, że nie można do nich dodawać mięsa. Najlepiej sprawdzą się sałatki, które są w pełni warzywne, ale chętnie zajadane są mieszanki z dodatkiem śledzi czy grzybów, mimo że tych składników nie brakuje.
Na święta można przygotować sałatkę na bazie rzodkwi z dodatkiem śmietany, pora i groszku. We wszelkie kombinacje warto wpleść dawkę słodkiej kukurydzy, która odświeży całość czy kwaskowego ogórka kiszonego. Bardzo dobrze w panujący wigilijny klimat wpiszą się także sałatki z burakiem.
Przepisem, który sprawdził się u mnie na Wigilię, zamiast tradycyjnej jarzynowej, była sałatka z marchewki i cebuli. Jest w przygotowaniu tania, prosta i szybka, a smakuje wyśmienicie. Bałam się, że rodzina źle zareaguje na zmianę bardzo lubianego dania. Byli zachwyceni i teraz każdy czeka, aż znowu pojawi się na święta.
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 500 g cebuli,
- 6 jajek,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- 10 łyżek octu,
- 4 łyżki cukru,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Marchewkę umyj, obierz i również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Startą marchew wrzuć do wrzątku, gotuj przez 4 minuty, a następnie wyłóż za pomocą łyżki cedzakowej lub odcedź z pomocą sitka.
Cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę. W garnku umieść 500 ml wody, dolej do niej 10 łyżek octu i 4 łyżki cukru. Całość wymieszaj, zagotuj i wtedy wrzuć cebulę. Gotuj ją przez 10 minut i po tym czasie odcedź.
W dużej misce umieść jajka, marchew i cebulę. Do nich dodaj śmietanę, musztardę, majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Świąteczna sałatka z marchewki i cebuli jest gotowa do podania.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Chrupiące, mocno przyprawione, palce lizać. Zaserwuj gościom śledzie opiekane, będą prosić o przepis
Wyrazista przekąska na wigilię. Zrób pikantne śledzie na ostro
Przepis, który warto poznać przed świętami. Śledzie po wileńsku na Boże Narodzenie