Reklama
Reklama

Ta zupa kiedyś "nie wychodziła" z polskich domów. Dziś przegrywa z żurkiem i rosołem

Dawniej tą zupą zajadali się wszyscy. Nie było polskiego domu, w którym nie znali tych pyszności. Z czasem jednak została wyparta przez równie smaczny żurek czy rosół. Ostatnio wracam do czasów dzieciństwa i przygotowuję ją na obiad. Jest naprawdę obłędna.

Kartoflanka - zupa z chłopskiej chaty

Kartoflanka to prosta zupa przygotowywana z ziemniaków, które w wielu domach były podstawą żywienia. Do bulw dodawane są również inne warzywa takie jak seler, marchew, cebula czy pietruszka. Dawniej zajadana była głównie przez ludność chłopską. Była w przygotowaniu tania, szybka, a przy tym bardzo dobrze syciła i rozgrzewała po dniu ciężkiej pracy. 

Pierwotnie kartoflanka była przygotowywana tylko i wyłącznie z warzyw, które były dostępne. Aby zwiększyć kaloryczność dania, podsmażano je na maśle, oleju rzepakowym lub lnianym. W zupie zwykle nie było wkładki mięsnej, która była kosztowna. Z czasem jak zwiększała się dostępność mięsa, zaczęto dodawać do niej podsmażony boczek, kiełbasę lub mięso drobiowe. 

Jak zrobić dobrą kartoflankę?

Choć kartoflanka jest tania i prosta, to naprawdę potrafi zachwycić. Dobrze przygotowana zupa kartoflana jest bardzo aromatyczna, a zarazem delikatna i kremowa. Jej smak niejednej osobie przypomni czasy dzieciństwa i wakacje spędzone u babci na wsi. 

Kartoflankę można zrobić zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. Jeśli zdecydujemy się na wersję bezmięsną, wystarczy z listy składników wyeliminować kiełbasę. 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g kiełbasy, 
  • 2 cebule, 
  • 3 marchewki, 
  • 1 korzeń pietruszki, 
  • 1 l wody, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 3 łyżki śmietany 30 proc., 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • pęczek koperku, 
  • liść laurowy, 
  • majeranek, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Wszystkie warzywa, czyli ziemniaki, cebulę, marchew i pietruszkę obierz. Cebulę posiekaj na drobno, a pozostałe warzywa pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej. Gdy będzie ciepły, wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Wtedy dodaj do niej pozostałe warzywa i całość zalej wodą. Dodaj liść laurowy i wszystko gotuj ze sobą ok. 30 minut na niedużym ogniu

Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Wówczas do garnka dodaj masło i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zupę dopraw solą, pieprze i majerankiem. Gotuj kolejne 10 minut. 

W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z mąką. Dolej do mieszanki niedużą ilość zupy, wymieszaj. Śmietanę dodaj do zupy, wymieszaj i podgrzewaj 5 minut. 

Gotową kartoflankę zajadaj zaraz po przygotowaniu. Podawaj ją posypaną posiekanym koperkiem i natką pietruszki. 

Co dodawać do kartoflanki?

Z tradycyjnego przepisu na kartoflankę wychodzi bardzo smaczna i aromatyczna zupa, ale jeśli mamy taką możliwość, recepturę warto jeszcze udoskonalić. Do potrawy z powodzeniem dodamy jeszcze większą porcję warzyw, tworząc prawdziwą bombę witaminową. Dobrze wkomponuje się tu por, szpinak, papryka, fasola.

Oryginalna kartoflanka jest bez mięsa, więc zupę warto wzbogacić o mięsny dodatek. Do zupy wkrój kiełbasę lub wędzony boczek. Dla wydobycia jeszcze większej ilości aromatu można je wcześniej podsmażyć na patelni.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska