Ta zupa kiedyś "nie wychodziła" z polskich domów. Dziś przegrywa z żurkiem i rosołem
Dawniej tą zupą zajadali się wszyscy. Nie było polskiego domu, w którym nie znali tych pyszności. Z czasem jednak została wyparta przez równie smaczny żurek czy rosół. Ostatnio wracam do czasów dzieciństwa i przygotowuję ją na obiad. Jest naprawdę obłędna.
Kartoflanka to prosta zupa przygotowywana z ziemniaków, które w wielu domach były podstawą żywienia. Do bulw dodawane są również inne warzywa takie jak seler, marchew, cebula czy pietruszka. Dawniej zajadana była głównie przez ludność chłopską. Była w przygotowaniu tania, szybka, a przy tym bardzo dobrze syciła i rozgrzewała po dniu ciężkiej pracy.
Pierwotnie kartoflanka była przygotowywana tylko i wyłącznie z warzyw, które były dostępne. Aby zwiększyć kaloryczność dania, podsmażano je na maśle, oleju rzepakowym lub lnianym. W zupie zwykle nie było wkładki mięsnej, która była kosztowna. Z czasem jak zwiększała się dostępność mięsa, zaczęto dodawać do niej podsmażony boczek, kiełbasę lub mięso drobiowe.
Choć kartoflanka jest tania i prosta, to naprawdę potrafi zachwycić. Dobrze przygotowana zupa kartoflana jest bardzo aromatyczna, a zarazem delikatna i kremowa. Jej smak niejednej osobie przypomni czasy dzieciństwa i wakacje spędzone u babci na wsi.
Kartoflankę można zrobić zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. Jeśli zdecydujemy się na wersję bezmięsną, wystarczy z listy składników wyeliminować kiełbasę.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g kiełbasy,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 l wody,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki śmietany 30 proc.,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- liść laurowy,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Wszystkie warzywa, czyli ziemniaki, cebulę, marchew i pietruszkę obierz. Cebulę posiekaj na drobno, a pozostałe warzywa pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej. Gdy będzie ciepły, wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Wtedy dodaj do niej pozostałe warzywa i całość zalej wodą. Dodaj liść laurowy i wszystko gotuj ze sobą ok. 30 minut na niedużym ogniu.
Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Wówczas do garnka dodaj masło i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zupę dopraw solą, pieprze i majerankiem. Gotuj kolejne 10 minut.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z mąką. Dolej do mieszanki niedużą ilość zupy, wymieszaj. Śmietanę dodaj do zupy, wymieszaj i podgrzewaj 5 minut.
Gotową kartoflankę zajadaj zaraz po przygotowaniu. Podawaj ją posypaną posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Z tradycyjnego przepisu na kartoflankę wychodzi bardzo smaczna i aromatyczna zupa, ale jeśli mamy taką możliwość, recepturę warto jeszcze udoskonalić. Do potrawy z powodzeniem dodamy jeszcze większą porcję warzyw, tworząc prawdziwą bombę witaminową. Dobrze wkomponuje się tu por, szpinak, papryka, fasola.
Oryginalna kartoflanka jest bez mięsa, więc zupę warto wzbogacić o mięsny dodatek. Do zupy wkrój kiełbasę lub wędzony boczek. Dla wydobycia jeszcze większej ilości aromatu można je wcześniej podsmażyć na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Prosta zapiekanka z cukinią. Nikt się jej nie oprze
Włoska przekąska bez mąki. Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy
Zapiekanka z twarogu na śniadanie to moje nowe odkrycie. Ma zdrowe składniki, syci na długo