Reklama
Reklama

Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Syci na długo i robi porządek w jelitach

Rozgrzewa, sprawia, że po jej zjedzeniu długo czujemy się syci, a w dodatku świetnie wpływa na trawienie. Polski kapuśniak to jedna z tych zup, które na naszych talerzach powinna gościć jak najczęściej. W poniższym artykule sprawdzimy, co powinno znaleźć się w prawdziwym kapuśniaku, oraz czym różni się od góralskiej kwaśnicy.

Kapusta jest produktem, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Większości z nas kojarzy się z ciężkostrawnymi potrawami, takimi jak bigos czy mięsa w sosie, do których najczęściej serwowana jest zasmażana kapusta. Podczas gdy warzywo to jest niskokaloryczne i świetnie sprawdzi się jako baza do dietetycznych przepisów. Sprawdź, jakie właściwości ma kapuśniak, oraz jak zrobić go w dietetycznej wersji.

Sprawdź także: Obok rosołu i pomidorowej to ukochana zupa Polaków. Mało kto wie, że nadzwyczajnie działa na jelita

Jakie właściwości zdrowotne ma kapuśniak?

Kapuśniak świetnie rozgrzewa oraz zapewnia dodatkowe nawodnienie dla organizmu. To bardzo zdrowa zupa, zawarta w nim kapusta, ziemniaki i marchew dostarczają porządnej porcji błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie. Ma świetny wpływ na pracę jelit, zapobiega gazom i wzdęciom. Dodatkowo błonnik sprawia, że po posiłku długo czujemy się najedzeni, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąski pomiędzy posiłkami, co jest niezwykle ważne w kontekście odchudzania. Warto wspomnieć, że ma on także działanie podkręcające metabolizm, co również usprawnia proces utraty zbędnych kilogramów. Dodatkowo regularne jedzenie błonnika pomaga stabilizować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

W kapuście kiszonej nie brakuje minerałów, takich jak: magnez, który ma korzystne działanie na układ krążenia, nerwowy i mięśniowy, wzmacniający kości wapń, czy żelazo, które zapobiega anemii. Obecne są w niej także cenne antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Kiszona kapusta, podobnie jak i inne kiszonki, to prawdziwa bomba wartości odżywczych. Zawiera sporą ilość witaminy C, która wspiera odporność oraz ma działanie przeciwutleniające. Ceniona jest także za właściwości probiotyczne, zawiera bakterie kwasu mlekowego, które wspierają mikroflorę jelitową oraz działają korzystnie na odporność organizmu. Warto pamiętać jednak, że dobroczynne właściwości kiszonek tracimy pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego, aby w pełni z nich korzystać, najlepiej jeść je na surowo.

Kapuśniak a kwaśnica

Zupę z kapusty można zrobić w różnych wersjach. W klasycznym przepisie na kapuśniak bazą wywaru są zazwyczaj wędzone żeberka oraz boczek. Można również przyrządzić odchudzoną wersję kapuśniaku na wodzie, czy też drobiowym lub warzywnym bulionie. Będzie mniej kaloryczna, jednak należy mieć na uwadze, że również mniej intensywna w smaku, co może oburzać wielbicieli prawdziwej kuchni polskiej.

Zastanawiasz się, czym różni się kapuśniak od kwaśnicy? Zasadniczo w obu zupach podstawą są te same składniki, czyli kiszona kapusta i mięso - najczęściej wędzone żeberka i boczek. Kwaśnica, jest jednak kwaśniejsza od kapuśniaku, dodaje się do niej sok z kapusty, w tradycyjnych przepisach często zawiera także baraninę. Do prawdziwej kwaśnicy nie dodaje się innych warzyw. Natomiast kapuśniak ma nieco łagodniejszy smak, może być przygotowywany zarówno z kapusty kiszonej, jak i z dodatkiem świeżego warzywa. W kapuśniaku często znajdziemy także ziemniaki, pietruszkę, seler, czy marchewkę, a także dodatek kiełbasy. Do obu zupach można dorzucić również suszone grzyby.

Przepis na dietetyczny kapuśniak

Prawdziwy kapuśniak to ten przygotowywany na wędzonych żeberkach i boczku. Jeśli jednak masz ochotę na przyrządzenie szybkiej, odchudzonej wersji tej zupy, przychodzimy z pomocą. Do dietetycznego kapuśniaku wykorzystaj dobrej jakości kiełbasę lub frankfurterki. Dodatkowo, jeśli nie lubisz bardzo kwaśnej zupy, kapustę przed wrzuceniem do zupy możesz przepłukać na sitku. Będziesz potrzebować:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 300 g ulubionej kiełbasy,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszkę,
  • 1/3 selera,
  • 2 cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 liście laurowe,
  • Kilka kulek czarnego pieprzu,
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 10 g oliwy, masła lub oleju.

Marchew, pietruszki, seler i ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Plastry kiełbasy podsmaż na tłuszczu, po chwili dorzuć pieczarki i cebulę. Kiedy się podsmażą, dodaj marchew, seler i pietruszkę, jeszcze chwilę podsmażaj. Dorzuć ziemniaki, zalej wszystko wodą, ok. 1,5 litra. Dodaj liście laurowe i pieprz. Gotuj przez kwadrans, po tym czasie dorzuć kapustę, wszystko gotuj na małym ogniu jeszcze przez ok. 20 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, a także sól i pieprz do smaku. Podawaj ze świeżym, razowym pieczywem.


Źródła: ekologia.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na Podkarpaciu to wciąż popularna potrawa. Chrupiące, pożywne i bardzo smaczne

Rolada z mięsa mielonego z suszonymi pomidorami. Przepyszna, w mig znika z talerzy

Wystarczy dodać szczyptę, a kubki smakowe wejdą na inny poziom. Nie musisz kupować, mieszankę zrobisz w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa