Reklama
Reklama

Taki bigos zjesz tylko wiosną. Jest lekki, soczysty i pełen smaku

Coraz cieplejsze dni sprawiają, że tracimy ochotę na rozgrzewające potrawy, takie jak gulasz czy bigos. Mimo to, korzystając z dostępności krajowych nowalijek, warto przygotować lżejszy wariant tego typu dania. Jest nim pyszny bigos z młodej kapusty, o jakim - z oczywistych względów - próżno marzyć jesienią.

Bigos z młodej kapusty na wiosnę

Tradycyjny bigos powstaje na bazie kapusty kiszonej, grzybów, śliwek i różnego rodzaju mięsa. Tymczasem wiosenny bigos z młodej kapusty jest znacznie lżejszy i prostszy do zrobienia. Zamiast mięs trafią do niego kiełbasa i boczek, który w zupełności wystarczą, żeby nadać mu dużo smaku. Nie może zabraknąć cebuli i koperku, które nadadzą mu nieco świeżości. Z kolei kminek sprawi, że danie będzie bardziej lekkostrawne. 

Głównym składnikiem jest oczywiście młoda kapusta - wyjątkowo wiosenny, lekki i smaczny produkt. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w cenne składniki odżywcze. M.in. dostarcza organizmowi witaminę C, która wspiera odporność oraz witaminę K, niezbędną do prawidłowego krzepnięcia krwi. 

Reklama

Bigos z młodej kapusty wychodzi soczysty i sycący. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać też nieco słodkiej marchewki, aby stał się jeszcze delikatniejszy i bardziej kolorowy.

Bigos z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • młoda kapusta,
  • 200 g wędzonej kiełbasy, 
  • 150 g wędzonego boczku, 
  • cebula, 
  • mały pęczek koperku, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 250 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego), 
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Sposób wykonania:

Pokrój w kostkę boczek i kiełbasę. Usmaż na głębokiej patelni (lub w garnku z grubym dnem) - do wytopienia się tłuszczu. 

Obierz cebulę i pokrój w piórka. Dołóż na patelnię wraz ze sproszkowanymi paprykami. Smaż, aż cebula się zeszkli. 

Usuń z kapusty najtwardsze części i - jeśli to konieczne - zewnętrzne, zniszczone liście. Poszatkuj pozostałe liście.  

Dołóż kapustę na patelnię. Zalej bulionem, wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodaj kminek. Wymieszaj wszystkie składniki.  

Duś bigos pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 10-15 minut - aż kapusta zmięknie.  

Dopraw bigos do smaku solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekany koperek. Wymieszaj.

Bigos z młodej kapusty podawaj tak, jak klasyczny - z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wszyscy robią sok z mniszka, a ja testuję inny przysmak. Do naleśników i ciastek jest wspaniała

Pij przed snem, będziesz spać jak niemowlę. Działa jak melatonina

Robię zawsze na wyjątkowe okazje. Tarta Milionera zniewala słodyczą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta | kuchnia polska | dania główne