Taki bigos zjesz tylko wiosną. Jest lekki, soczysty i pełen smaku
Coraz cieplejsze dni sprawiają, że tracimy ochotę na rozgrzewające potrawy, takie jak gulasz czy bigos. Mimo to, korzystając z dostępności krajowych nowalijek, warto przygotować lżejszy wariant tego typu dania. Jest nim pyszny bigos z młodej kapusty, o jakim - z oczywistych względów - próżno marzyć jesienią.
Tradycyjny bigos powstaje na bazie kapusty kiszonej, grzybów, śliwek i różnego rodzaju mięsa. Tymczasem wiosenny bigos z młodej kapusty jest znacznie lżejszy i prostszy do zrobienia. Zamiast mięs trafią do niego kiełbasa i boczek, który w zupełności wystarczą, żeby nadać mu dużo smaku. Nie może zabraknąć cebuli i koperku, które nadadzą mu nieco świeżości. Z kolei kminek sprawi, że danie będzie bardziej lekkostrawne.
Głównym składnikiem jest oczywiście młoda kapusta - wyjątkowo wiosenny, lekki i smaczny produkt. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w cenne składniki odżywcze. M.in. dostarcza organizmowi witaminę C, która wspiera odporność oraz witaminę K, niezbędną do prawidłowego krzepnięcia krwi.
Bigos z młodej kapusty wychodzi soczysty i sycący. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać też nieco słodkiej marchewki, aby stał się jeszcze delikatniejszy i bardziej kolorowy.
Składniki:
- młoda kapusta,
- 200 g wędzonej kiełbasy,
- 150 g wędzonego boczku,
- cebula,
- mały pęczek koperku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 250 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego),
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Pokrój w kostkę boczek i kiełbasę. Usmaż na głębokiej patelni (lub w garnku z grubym dnem) - do wytopienia się tłuszczu.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Dołóż na patelnię wraz ze sproszkowanymi paprykami. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Usuń z kapusty najtwardsze części i - jeśli to konieczne - zewnętrzne, zniszczone liście. Poszatkuj pozostałe liście.
Dołóż kapustę na patelnię. Zalej bulionem, wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodaj kminek. Wymieszaj wszystkie składniki.
Duś bigos pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 10-15 minut - aż kapusta zmięknie.
Dopraw bigos do smaku solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekany koperek. Wymieszaj.
Bigos z młodej kapusty podawaj tak, jak klasyczny - z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wszyscy robią sok z mniszka, a ja testuję inny przysmak. Do naleśników i ciastek jest wspaniała
Pij przed snem, będziesz spać jak niemowlę. Działa jak melatonina
Robię zawsze na wyjątkowe okazje. Tarta Milionera zniewala słodyczą