Reklama
Reklama

Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak

Syrnik z krupami to tradycyjne ciasto z Kotliny Sandomierskiej. Jest bardzo ciekawym rodzajem sernika, z dodatkiem kaszy gryczanej w środku i na zewnątrz. To są właśnie „krupy”, które znalazły się w nazwie deseru. Zobacz, jak go zrobić.

Syrnik z krupami - co to za ciasto?

Gmina Sieniawa leży w Kotlinie Sandomierskiej, zlokalizowanej w południowo-wschodniej Polsce. To właśnie z terenów Sieniawszczyzny pochodzi tradycyjne ciasto, czyli Syrnik z krupami. Dawniej gospodynie wymyśliły ten pyszny i zdrowy deser, który można było zrobić tanio i prosto, z niewielu składników, które były wówczas dostępne. 

Nietypowy wypiek to połączenie ciasta i masy z kaszy gryczanej. Aby zrobić ciasto, trzeba połączyć mąkę, masło i proszek do pieczenia. Tradycyjnie, z części wyrobionego i rozwałkowanego ciasta, wykrawa się jeszcze paski na dekoracyjną kratkę. Do przyrządzenia masy serowej przydają się z kolei: ser, jaja, masło, mąka ziemniaczana, sól i kasza gryczana. Kaszę - wyjątkowy składnik tego deseru - najpierw się parzy. 

Reklama

Puszystą masę wylewa się na spód, a z wierzchu przykrywa kratką z pasków ciasta. Między kratkę wsypuje się resztę tzw. krup z kaszy gryczanej. Syrnik piecze się do zarumienienia. Wychodzi pulchny i wyjątkowy w smaku.

Syrnik z krupami - przepis

Składniki:

Ciasto

  • 320 g mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Masa serowa

  • 1,5 g sera twarogowego, 
  • 10 jajek, 
  • 180 g masła, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta soli, 
  • 90 g kaszy gryczanej. 

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania.

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj drobno posiekane masło i utrzyj całość do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie utrzyj całość w palcach do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Podziel je na dwie kule. Jedną rozwałkuj na placek o średnicy ok. 22 cm i wyłóż nim tortownicę o tych samych wymiarach wysmarowaną masłem. Drugą kulę włóż do lodówki. Spód w tortownicy nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i ostudź. 

Przygotuj warstwę serową. Kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. Odcedź. Białka oddziel od żółtek, a masło rozpuść i ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodaj zmielony ser, masło, mąkę ziemniaczaną, sól. Wymieszaj, a następnie wsyp połowę kaszy gryczanej i znowu przemieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj masę do twarogu. Całość wylej na podpieczony spód. 

Drugą kulę ciasta rozwałkuj i potknij na paski. Wykonaj z nich kratownicę na powierzchni ciasta, a między kratki wsyp pozostałą kaszę gryczaną. Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim paski na wierzchu sernika. 

Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 60-70 minut, do momentu aż środek będzie lekko drgający. 

Syrnik z krupami wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia przed krojeniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki | ciasta | kuchnia polska | desery | słodycze