Reklama
Reklama

Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak

Syrnik z krupami to tradycyjne ciasto z Kotliny Sandomierskiej. Jest bardzo ciekawym rodzajem sernika, z dodatkiem kaszy gryczanej w środku i na zewnątrz. To są właśnie „krupy”, które znalazły się w nazwie deseru. Zobacz, jak go zrobić.

Syrnik z krupami - co to za ciasto?

Gmina Sieniawa leży w Kotlinie Sandomierskiej, zlokalizowanej w południowo-wschodniej Polsce. To właśnie z terenów Sieniawszczyzny pochodzi tradycyjne ciasto, czyli Syrnik z krupami. Dawniej gospodynie wymyśliły ten pyszny i zdrowy deser, który można było zrobić tanio i prosto, z niewielu składników, które były wówczas dostępne. 

Nietypowy wypiek to połączenie ciasta i masy z kaszy gryczanej. Aby zrobić ciasto, trzeba połączyć mąkę, masło i proszek do pieczenia. Tradycyjnie, z części wyrobionego i rozwałkowanego ciasta, wykrawa się jeszcze paski na dekoracyjną kratkę. Do przyrządzenia masy serowej przydają się z kolei: ser, jaja, masło, mąka ziemniaczana, sól i kasza gryczana. Kaszę - wyjątkowy składnik tego deseru - najpierw się parzy. 

Reklama

Puszystą masę wylewa się na spód, a z wierzchu przykrywa kratką z pasków ciasta. Między kratkę wsypuje się resztę tzw. krup z kaszy gryczanej. Syrnik piecze się do zarumienienia. Wychodzi pulchny i wyjątkowy w smaku.

Syrnik z krupami - przepis

Składniki:

Ciasto

  • 320 g mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Masa serowa

  • 1,5 g sera twarogowego, 
  • 10 jajek, 
  • 180 g masła, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta soli, 
  • 90 g kaszy gryczanej. 

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania.

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj drobno posiekane masło i utrzyj całość do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie utrzyj całość w palcach do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Podziel je na dwie kule. Jedną rozwałkuj na placek o średnicy ok. 22 cm i wyłóż nim tortownicę o tych samych wymiarach wysmarowaną masłem. Drugą kulę włóż do lodówki. Spód w tortownicy nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i ostudź. 

Przygotuj warstwę serową. Kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. Odcedź. Białka oddziel od żółtek, a masło rozpuść i ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodaj zmielony ser, masło, mąkę ziemniaczaną, sól. Wymieszaj, a następnie wsyp połowę kaszy gryczanej i znowu przemieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj masę do twarogu. Całość wylej na podpieczony spód. 

Drugą kulę ciasta rozwałkuj i potknij na paski. Wykonaj z nich kratownicę na powierzchni ciasta, a między kratki wsyp pozostałą kaszę gryczaną. Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim paski na wierzchu sernika. 

Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 60-70 minut, do momentu aż środek będzie lekko drgający. 

Syrnik z krupami wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia przed krojeniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki | ciasta | kuchnia polska | desery | słodycze