Reklama
Reklama

Takie pulpety to zupełna nowość. Coraz więcej osób docenia ten składnik

Kaszę bulgur można znaleźć w każdym osiedlowym sklepie. Jest coraz bardziej doceniania nie tylko ze względu na prozdrowotne właściwości, ale też uniwersalność w kuchni. Świetnie sprawdzi się do zrobienia nowej wersji mięsnych pulpetów. Kotleciki z kaszy bulgur w wyjątkowo aromatycznym sosie warto przygotować jako alternatywę dla tradycyjnych klopsików.

Dlaczego warto jeść kaszę bulgur?

Kasza bulgur produkowana jest z pszenicy durum. Występuje w trzech wersjach - drobno, średnio i gruboziarnistej. Cechuje się dużą dawką wartościowych składników odżywczych. Dostarcza organizmowi m.in. potasu i magnezu. Dzięki temu, jej regularne spożywanie, może wpłynąć korzystnie na pracę serca. Minerały te obniżają też ciśnienie krwi i przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów. Kasza bulgur to także źródło witamin z grupy B, które pozytywnie oddziałują na układ nerwowy. Poprawiają koncentrację i pamięć oraz wyciszają. Dodatkowo zadbają o ładny wygląd skóry i włosów. W kaszy znajduje się też błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm, syci na dłużej, wspiera prawidłową perystaltykę jelit i usprawnia procesy trawienne. Tak bogaty skład odżywczy kaszy bulgur sprawia, że warto po nią sięgać jak najczęściej, np. przygotowując smakowite kotleciki.

Kotleciki z kaszy bulgur - przepis

Składniki:

Kotleciki: 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 100 g kaszy bulgur (drobno lub średnioziarnistej), 
  • duże jajko, 
  • szalotka, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Sos: 

  • 2 marchewki, 
  • cebula, 
  • pietruszka, 
  • 200 ml wody, 
  • 300 ml przecieru pomidorowego, 
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • sól i pieprz. 

Sposób wykonania:

Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Odsącz. 

W dużej misce połącz mięso mielone, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, posiekaną szalotkę, majeranek, słodką paprykę, 3 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą masę. 

Z powstałej masy uformuj okrągłe kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, smaż mięso z każdej strony po kilka minut. 

Obrane warzywa, czyli marchewki, cebulę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć je. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Posól i popieprz.  

Wlej 200 ml wody i dodaj przecier pomidorowy. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. 

Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Dodaj usmażone mięso do sosu. Delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kotleciki z kaszy bulgur nasiąkną smakiem sosu, a całość lekko zgęstnieje. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pierwszy raz zrobiłam keczup z dyni. Jest aromatyczny i bardzo zdrowy

Przetestowałam ulubione śniadanie króla Karola III. Jajka, szpinak, mnóstwo sera i na tym nie koniec

Pasta z grzybów leśnych. Najlepsza do zapiekanek, jajecznica z nią wychodzi wybitna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety