Takie pulpety to zupełna nowość. Coraz więcej osób docenia ten składnik
Kaszę bulgur można znaleźć w każdym osiedlowym sklepie. Jest coraz bardziej doceniania nie tylko ze względu na prozdrowotne właściwości, ale też uniwersalność w kuchni. Świetnie sprawdzi się do zrobienia nowej wersji mięsnych pulpetów. Kotleciki z kaszy bulgur w wyjątkowo aromatycznym sosie warto przygotować jako alternatywę dla tradycyjnych klopsików.
Kasza bulgur produkowana jest z pszenicy durum. Występuje w trzech wersjach - drobno, średnio i gruboziarnistej. Cechuje się dużą dawką wartościowych składników odżywczych. Dostarcza organizmowi m.in. potasu i magnezu. Dzięki temu, jej regularne spożywanie, może wpłynąć korzystnie na pracę serca. Minerały te obniżają też ciśnienie krwi i przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów. Kasza bulgur to także źródło witamin z grupy B, które pozytywnie oddziałują na układ nerwowy. Poprawiają koncentrację i pamięć oraz wyciszają. Dodatkowo zadbają o ładny wygląd skóry i włosów. W kaszy znajduje się też błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm, syci na dłużej, wspiera prawidłową perystaltykę jelit i usprawnia procesy trawienne. Tak bogaty skład odżywczy kaszy bulgur sprawia, że warto po nią sięgać jak najczęściej, np. przygotowując smakowite kotleciki.
Składniki:
Kotleciki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 100 g kaszy bulgur (drobno lub średnioziarnistej),
- duże jajko,
- szalotka,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sos:
- 2 marchewki,
- cebula,
- pietruszka,
- 200 ml wody,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Odsącz.
W dużej misce połącz mięso mielone, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, posiekaną szalotkę, majeranek, słodką paprykę, 3 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
Z powstałej masy uformuj okrągłe kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, smaż mięso z każdej strony po kilka minut.
Obrane warzywa, czyli marchewki, cebulę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć je. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Posól i popieprz.
Wlej 200 ml wody i dodaj przecier pomidorowy. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.
Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Dodaj usmażone mięso do sosu. Delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kotleciki z kaszy bulgur nasiąkną smakiem sosu, a całość lekko zgęstnieje.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut