Reklama
Reklama

Takiej karkówki jeszcze nie jedliście. Jest pieczona w specjalny sposób

Sezon na papryki powoli się zaczyna, a w sklepach coraz częściej możemy spotkać te pyszne i kolorowe warzywa w lepszych cenach. Warto je wykorzystać i przyrządzić z ich dodatkiem ciekawy obiad. Oto przepis na mieloną karkówkę zapiekaną w papryce. Nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda. Doskonale sprawdzi się, kiedy będziemy chcieli zaskoczyć naszą rodzinę i bliskich.

Karkówka na obiad. Pyszny przepis i proste wykonanie

Karkówka to dość tłuste mięso, które zwykle kojarzy nam się z daniami z grilla. W rzeczywistości jest to o wiele bardziej uniwersalny składnik, nadający się do różnych potraw. Ze względu na sporą zawartość tłuszczu w wersji mielonej, jest lepsze niż schab czy łopatka. Właśnie dlatego będzie stanowiło idealną podstawę do nadziewanych papryk.

Danie jest proste do wykonania i przygotujemy je z dobrze znanych nam składników. Wystarczy wcześniej ugotować ryż, podsmażyć cebulkę i wszystko razem wymieszać. Nadziewane papryki wkładamy do pieca, gdzie tak naprawdę robią się same. Obiad będzie gotowy w mgnieniu oka.

Możemy użyć do niego małych lub dużych papryk, zależnie od tego, jak duże porcje chcemy przygotować. Warto wybrać różne kolory papryk, aby danie było ciekawe i kolorowe.

Szczególną uwagę warto zwrócić na naczynie, w którym będziemy piec danie. Powinno mieć ono na tyle wysokie brzegi, dzięki którym papryki nie będą się przewracać. Nada się naczynia żaroodporne, metalowa foremka do ciasta lub tortownica.

Zobacz także: Smakują zupełnie jak pizza. Ekspresowe zapiekanki dla zagonionych

Mielona karkówka zapiekana w papryce. Jak ją zrobić?

Składniki:

  • 5-6 papryk,
  • 750 g mielonej karkówki,
  • 200 g suchego ryżu,
  • 2 duże łyżki serka mascarpone,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie delikatnie al dente. Cebulę obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy ją na rozgrzany na patelni olej. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Kiedy będzie rumiana, przekładamy ją na talerzyk i pozostawiamy do ostygnięcia.

Paprykom odcinamy górę, a następnie wydrążamy ich środek i pozbawiamy pestek. Zachowujemy górę, ponieważ będzie nam potrzebna do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, a blachę wykładamy na półce niższej niż środkowa, aby góra papryk zbyt bardzo się nie przypiekła. Wybraną przez nas formę wykładamy papierem do pieczenia.

W dużej misce mieszamy ze sobą ostudzone składniki — ryż, mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, serek mascarpone, sól i zioła. Najlepiej zrobić to za pomocą dłoni. Kiedy stworzą spójną masę, nadzienie jest gotowe do nadziewania papryk. Wypełniamy mięsem papryki i nakładamy na nie wcześniej wyciętą górę. Jeśli pozostał nam farsz, możemy ulepić z niego kotlety i usmażyć je na patelni. 

Wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-50 minut. Po tym czasie papryki będą gotowe do podania. Doskonale smakują same, ale można serwować je z ulubionym sosem.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | papryka