Tarkuję marchewkę, siekam czosnek i cebulę. Takie kotleciki wrzucam do burgerów
Kotlety z marchewki to nie tylko wegetariańska alternatywa dla mielonych. To po prostu pyszne danie, które zachwyci także mięsożerców. Możesz podać je klasycznie, z ziemniakami i surówką. Nadają się także na wegetariańskie burgery.
Te kotleciki doskonale sprawdzą się jako zamiennik mięsnej opcji, na przykład mielonych. Są przepyszne, bardzo aromatyczne, chętnie robię z nimi burgery wegetariańskie.
- 4 średnie marchewki,
- 150 g ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ małego pęczka pietruszki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej (+ do panierowania),
- 1 łyżeczka curry (w proszku),
- sól, pieprz (do smaku),
- olej słonecznikowy (do smażenia).
Ugotuj ryż al dente. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Obierz marchewki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj. Posiekaj także natkę pietruszki.
Rozgrzej na patelni masło klarowane. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż na patelnię czosnek i marchewkę. Smaż kilka minut – aż marchewka zmięknie.
Połącz warzywa z patelni z natką pietruszki i ryżem. Dodaj jajko i bułkę tartą. Wyrób dłonią na jednolitą masę (załóż rękawiczki ze względu na to, że curry silne barwi skórę). Dopraw ją curry, solą i pieprzem.
Uformuj z masy niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni olej. Usmaż kotlety na złocisty kolor – około 2-3 minuty po każdej ze stron. Gotowe kotlety układaj na arkuszu ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie
Gdy przychodzi sezon, robię zapasy. Mają dużo potasu, chronią serce
Zamiast naleśników użyj liści kapusty. Krokiety w wersji dietetycznej