Reklama
Reklama

Tarkuję marchewkę, siekam czosnek i cebulę. Takie kotleciki wrzucam do burgerów

Kotlety z marchewki to nie tylko wegetariańska alternatywa dla mielonych. To po prostu pyszne danie, które zachwyci także mięsożerców. Możesz podać je klasycznie, z ziemniakami i surówką. Nadają się także na wegetariańskie burgery.

Te kotleciki doskonale sprawdzą się jako zamiennik mięsnej opcji, na przykład mielonych. Są przepyszne, bardzo aromatyczne, chętnie robię z nimi burgery wegetariańskie.

Kotlety z marchewki - lista składników

  • 4 średnie marchewki,  
  • 150 g ryżu, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ małego pęczka pietruszki, 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej (+ do panierowania), 
  • 1 łyżeczka curry (w proszku), 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej słonecznikowy (do smażenia). 

Kotlety z marchewki - przepis

Ugotuj ryż al dente. Odcedź i odstaw do przestudzenia. 

Obierz marchewki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.  

Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj. Posiekaj także natkę pietruszki. 

Rozgrzej na patelni masło klarowane. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż na patelnię czosnek i marchewkę. Smaż kilka minut – aż marchewka zmięknie.  

Połącz warzywa z patelni z natką pietruszki i ryżem. Dodaj jajko i bułkę tartą. Wyrób dłonią na jednolitą masę (załóż rękawiczki ze względu na to, że curry silne barwi skórę). Dopraw ją curry, solą i pieprzem.

Reklama

Uformuj z masy niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej.  

Rozgrzej na patelni olej. Usmaż kotlety na złocisty kolor – około 2-3 minuty po każdej ze stron. Gotowe kotlety układaj na arkuszu ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie

Gdy przychodzi sezon, robię zapasy. Mają dużo potasu, chronią serce

Zamiast naleśników użyj liści kapusty. Krokiety w wersji dietetycznej

INTERIA.PL