Reklama
Reklama

Te kotleciki smakują jak u babci. Delikatne, aromatyczne, palce lizać

To świetny pomysł na lekki sezonowy obiad. W roli głównej: delikatna, wiosenna kapusta zaskakująca soczystością i aromatem. Jeżeli masz ochotę na bezmięsne kotleciki, wypróbuj ten przepis. Kotlety z młodej kapusty świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków, warto także pokusić się o przygotowanie sosu jogurtowego. Palce lizać.

Gdy tylko na straganie pojawia się pierwsza młoda kapusta, należy odpowiednio wykorzystać ją w kuchni - to w końcu nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe warzywo. A gdyby tak przygotować soczyste kotleciki, które pokochają nie tylko wegetarianie? Ten przepis to prawdziwa gratka dla każdego, kto ceni sobie kuchnię sezonową.

Kotlety z młodej kapusty - lista składników

Przygotuj następujące składniki:

Reklama
  • 1 mała kapusta młoda,  
  • 1 marchewka mała,  
  • 2 jajka,  
  • 1 cebula,  
  • 2 ząbki czosnku,  
  • pół łyżeczki cząbru,  
  • ⅓ łyżeczki tymianku,  
  • sól i pieprz,  
  • bułka tarta do obtoczenia,  
  • masło do smażenia.  

Zobacz także: 7 pomysłów na karczocha. Warzywo o orzechowym smaku, które wspomaga trawienie

Kotlety z młodej kapusty - przepis

Kapustę podziel na mniejsze części. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Zagotuj i zostaw na średnim ogniu na około 10-15 minut. Następnie odcedź i zmiel. Możesz też bardzo drobno pokroić.  

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj drobno. 

Na maśle zeszklij cebulę, czosnek i marchewkę.  

Do kapusty dodaj startą marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek. Wbij jajka, wsyp cząber, tymianek oraz dopraw solą i pieprzem według uznania. 

Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej, aby ją zagęścić. Z przygotowanej masy formuj niewielkie kotleciki. Każdy kotlet delikatnie obtocz w bułce tartej.  

Na patelni rozgrzej masło. Smaż kotlety z młodej kapusty na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta