Te kotleciki smakują jak u babci. Delikatne, aromatyczne, palce lizać
To świetny pomysł na lekki sezonowy obiad. W roli głównej: delikatna, wiosenna kapusta zaskakująca soczystością i aromatem. Jeżeli masz ochotę na bezmięsne kotleciki, wypróbuj ten przepis. Kotlety z młodej kapusty świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków, warto także pokusić się o przygotowanie sosu jogurtowego. Palce lizać.
Gdy tylko na straganie pojawia się pierwsza młoda kapusta, należy odpowiednio wykorzystać ją w kuchni - to w końcu nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe warzywo. A gdyby tak przygotować soczyste kotleciki, które pokochają nie tylko wegetarianie? Ten przepis to prawdziwa gratka dla każdego, kto ceni sobie kuchnię sezonową.
Przygotuj następujące składniki:
- 1 mała kapusta młoda,
- 1 marchewka mała,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki cząbru,
- ⅓ łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz,
- bułka tarta do obtoczenia,
- masło do smażenia.
Zobacz także: 7 pomysłów na karczocha. Warzywo o orzechowym smaku, które wspomaga trawienie
Kapustę podziel na mniejsze części. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Zagotuj i zostaw na średnim ogniu na około 10-15 minut. Następnie odcedź i zmiel. Możesz też bardzo drobno pokroić.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj drobno.
Na maśle zeszklij cebulę, czosnek i marchewkę.
Do kapusty dodaj startą marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek. Wbij jajka, wsyp cząber, tymianek oraz dopraw solą i pieprzem według uznania.
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej, aby ją zagęścić. Z przygotowanej masy formuj niewielkie kotleciki. Każdy kotlet delikatnie obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło. Smaż kotlety z młodej kapusty na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Moja ulubiona sałatka z rybą. Chętnie jem na lunch czy kolację
Zupa z młodej kapusty z tego przepisu jest wyśmienita. Zrób od razu na dwa dni
Do kanapek i wiosennych dań. Przepis na świeżą pastę benedyktyńską