Reklama
Reklama

Te kotleciki smakują jak u babci. Delikatne, aromatyczne, palce lizać

To świetny pomysł na lekki sezonowy obiad. W roli głównej: delikatna, wiosenna kapusta zaskakująca soczystością i aromatem. Jeżeli masz ochotę na bezmięsne kotleciki, wypróbuj ten przepis. Kotlety z młodej kapusty świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków, warto także pokusić się o przygotowanie sosu jogurtowego. Palce lizać.

Gdy tylko na straganie pojawia się pierwsza młoda kapusta, należy odpowiednio wykorzystać ją w kuchni - to w końcu nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe warzywo. A gdyby tak przygotować soczyste kotleciki, które pokochają nie tylko wegetarianie? Ten przepis to prawdziwa gratka dla każdego, kto ceni sobie kuchnię sezonową.

Kotlety z młodej kapusty - lista składników

Przygotuj następujące składniki:

Reklama
  • 1 mała kapusta młoda,  
  • 1 marchewka mała,  
  • 2 jajka,  
  • 1 cebula,  
  • 2 ząbki czosnku,  
  • pół łyżeczki cząbru,  
  • ⅓ łyżeczki tymianku,  
  • sól i pieprz,  
  • bułka tarta do obtoczenia,  
  • masło do smażenia.  

Zobacz także: 7 pomysłów na karczocha. Warzywo o orzechowym smaku, które wspomaga trawienie

Kotlety z młodej kapusty - przepis

Kapustę podziel na mniejsze części. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Zagotuj i zostaw na średnim ogniu na około 10-15 minut. Następnie odcedź i zmiel. Możesz też bardzo drobno pokroić.  

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj drobno. 

Na maśle zeszklij cebulę, czosnek i marchewkę.  

Do kapusty dodaj startą marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek. Wbij jajka, wsyp cząber, tymianek oraz dopraw solą i pieprzem według uznania. 

Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej, aby ją zagęścić. Z przygotowanej masy formuj niewielkie kotleciki. Każdy kotlet delikatnie obtocz w bułce tartej.  

Na patelni rozgrzej masło. Smaż kotlety z młodej kapusty na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Moja ulubiona sałatka z rybą. Chętnie jem na lunch czy kolację

Zupa z młodej kapusty z tego przepisu jest wyśmienita. Zrób od razu na dwa dni

Do kanapek i wiosennych dań. Przepis na świeżą pastę benedyktyńską

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta