Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej
Te kanapeczki z nietypowym dodatkiem to hit Wielkanocy. Stawiam na stole, mija chwila i już muszę iść po zapasową porcję. Przekąska ta jest łatwa do zrobienia, prosta, a jakże efektowna. Zrobisz na święta, a rodzina będzie chciała jeść je częściej, gwarantuję.
Kanapeczki na imprezę rodzinną to świetny wybór. Każdy z łatwością może po nią sięgnąć i wygodnie zjeść. Na Wielkanoc koniecznie przygotowuje je z jajkiem, ale nie takim zwykłym. W tym przepisie wykorzystuje jaja przepiórcze, które są nieduże i z łatwością mieszczą się na takiej małej kanapce.
Jaja przepiórcze można zaliczyć do grupy zdrowych produktów. Są one źródłem antyoksydantów w postaci m.in. beta-karotenu, witaminy A, C, E. Do tego zawierają one dużo białka (13 g/100 g jaj) o kwasy tłuszczowe nienasycone.
Jedzenie jaj przepiórczych wesprze pracę układu nerwowego. Zadba o prawidłową pracę mózgu, poprawi pamięć i uczenie się. Zredukuje stres, poprawi nastrój i zapobiegnie występowaniu stanów depresyjnych, lękowych.
Jaja od przepiórek mogą regulować poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Ochronią serce i zapobiegną rozwojowi miażdżycy, chorób niedokrwiennych, udarów. Dodatkowo to działanie wsparte zostanie przez właściwości przeciwzapalne produktu.
Do swojej diety jaja przepiórcze powinny wpisać również osoby, które chcą zadbać o układ pokarmowy. Związki zawarte w nich aktywują procesy metaboliczne, wspierają trawienie. Łagodzą objawy chorób takich jak zapalenie przełyku, zapalenie żołądka oraz choroby wrzodowej.
Wysoka zawartość białka pozwoli na szybszą regenerację organizmu. Jaja przepiórcze dostarczą energii, zapewnią prawidłową pracę mięśni i kości. Podniosą odporność, zmniejszając ryzyko kolejnych zachorowań. Do tego regularne spożywanie tych jaj może zatrzymać wypadanie włosów. Poprawi się również kondycja paznokci i cery.
Te kanapeczki ze względu na dodatek jajek przepiórczych bardzo dobrze wpasowują się w klimat Świąt Wielkanocnych. Przyrządza się je w banalny sposób, a robią furorę i nie ma się czemu dziwić. Są pyszne, lekkie i na raz do schrupania. Zrobisz raz i możesz mieć pewność, że rodzina będzie prosiła o nie częściej niż od święta.
Składniki:
- pumpernikiel,
- 10 jaj przepiórczych,
- świeży koperek,
- plastry wędzonego łososia,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Z pumpernikla powycinaj szklanką lub kieliszkiem nieduże koła. Na każdym z nich ułóż niedużą ilość łososia wędzonego w plastrach.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, a gdy będzie dobrze ciepły, wybij na niego jajka. Smaż do ścięcia się białka. Wówczas patelnię ściągnij z kuchneki, a usmażone jaja ułóż na wyciętych kromkach. Jeśli używałeś kieliszka, jajka również możesz nim wyciąć, aby na pewno zmieściły się.
Górę jajek oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec ułóż na nich po kawałku świeżego koperku. Gotowe kanapeczki z jajkami przepiórczymi należy podać od razu po przygotowaniu.
Źródło: zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak
Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej