Reklama
Reklama

Te mięsne krokieciki to kulinarny majstersztyk. Wystarczy kęs, żeby się zakochać

Pastrami to mięso o niezwykłym aromacie, którym zachwycają się miłośnicy kuchni. Powstaje ze specjalnie przygotowanej wołowiny, dzięki czemu jest zarazem kruche i soczyste. Pastrami najczęściej podaje się w kanapkach, ale sprawdzi się też w wielu innych potrawach. Nawet w swojskich krokiecikach.

Co to jest pastrami?

Pastrami to rodzaj mięsa, które cieszy się popularnością na całym świecie. Szczególnie ceniony jest w kuchni żydowskiej i amerykańskiej. Najczęściej przygotowuje się je z mostka wołowego. Mięso najpierw marynuje się w mieszance przypraw i soli, potem poddaje wędzeniu, a na końcu gotuje na parze. Dzięki temu pastrami jest bardzo aromatyczne, soczyste i kruche, a jego smak pozostaje wyrazisty

W Stanach Zjednoczonych serwuje się je przede wszystkim w kanapkach - legendarny "pastrami sandwich" z nowojorskich delikatesów zna niemal każdy miłośnik street foodu. Pastrami wspaniale komponuje się z musztardą, piklami i chrupiącym pieczywem, ale również warto je wykorzystać do sałatek czy we wrapach. Co ciekawe, pastrami można też podać w nieco bardziej swojskiej odsłonie. Idealnie sprawdzi się w farszu do krokiecików.

Reklama

Krokieciki z pastrami - jak zrobić?

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo, 
  • masło do posmarowania ciasta filo. 

Farsz: 

  • 100 g pastrami, 
  • 100 g sera cheddar,  
  • 50 g sera owczego,  
  • cebula, 
  • masło do smażenia, 
  • 3 łyżki musztardy, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

Najpierw przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj drobno. Na dużej patelni rozpuść 1/2 łyżki masła. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 20-25 minut, aż cebula stanie się miękka i złocista. Gdy będzie gotowa, dodaj musztardę i sos sojowy. Wymieszaj, odstaw do miseczki. 

Na tej samej patelni podsmaż krótko pokrojone pastrami aż mięso nabierze wyższej temperatury. 

Ser cheddar i ser owczy zetrzyj na tarce. 

Rozwiń arkusze ciasta filo. Każdy arkusz posmaruj roztopionym masłem i ułóż jeden na drugim (po 3-4 warstwy). 

Na środku wyłóż porcję farszu, posyp serem i złóż w rulon. Powtarzaj aż zużyjesz składniki. 

Ułóż przygotowane ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W Lidlu i Kauflandzie mają teraz w promocji. Warto kupić, bo to jedno z najzdrowszych mięs

Jajka w czyśćcu to tradycyjne danie starej, włoskiej kuchni. Smakowite, sycące, idealne na chłodne poranki

Przepis na rosół po wietnamsku to moje popisowe danie. Zrobię na Wszystkich Świętych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | kuchnia amerykańska | kanapki | przekąski