Reklama
Reklama

Te mięsne krokieciki to kulinarny majstersztyk. Wystarczy kęs, żeby się zakochać

Pastrami to mięso o niezwykłym aromacie, którym zachwycają się miłośnicy kuchni. Powstaje ze specjalnie przygotowanej wołowiny, dzięki czemu jest zarazem kruche i soczyste. Pastrami najczęściej podaje się w kanapkach, ale sprawdzi się też w wielu innych potrawach. Nawet w swojskich krokiecikach.

Co to jest pastrami?

Pastrami to rodzaj mięsa, które cieszy się popularnością na całym świecie. Szczególnie ceniony jest w kuchni żydowskiej i amerykańskiej. Najczęściej przygotowuje się je z mostka wołowego. Mięso najpierw marynuje się w mieszance przypraw i soli, potem poddaje wędzeniu, a na końcu gotuje na parze. Dzięki temu pastrami jest bardzo aromatyczne, soczyste i kruche, a jego smak pozostaje wyrazisty

W Stanach Zjednoczonych serwuje się je przede wszystkim w kanapkach - legendarny "pastrami sandwich" z nowojorskich delikatesów zna niemal każdy miłośnik street foodu. Pastrami wspaniale komponuje się z musztardą, piklami i chrupiącym pieczywem, ale również warto je wykorzystać do sałatek czy we wrapach. Co ciekawe, pastrami można też podać w nieco bardziej swojskiej odsłonie. Idealnie sprawdzi się w farszu do krokiecików.

Reklama

Krokieciki z pastrami - jak zrobić?

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo, 
  • masło do posmarowania ciasta filo. 

Farsz: 

  • 100 g pastrami, 
  • 100 g sera cheddar,  
  • 50 g sera owczego,  
  • cebula, 
  • masło do smażenia, 
  • 3 łyżki musztardy, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

Najpierw przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj drobno. Na dużej patelni rozpuść 1/2 łyżki masła. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 20-25 minut, aż cebula stanie się miękka i złocista. Gdy będzie gotowa, dodaj musztardę i sos sojowy. Wymieszaj, odstaw do miseczki. 

Na tej samej patelni podsmaż krótko pokrojone pastrami aż mięso nabierze wyższej temperatury. 

Ser cheddar i ser owczy zetrzyj na tarce. 

Rozwiń arkusze ciasta filo. Każdy arkusz posmaruj roztopionym masłem i ułóż jeden na drugim (po 3-4 warstwy). 

Na środku wyłóż porcję farszu, posyp serem i złóż w rulon. Powtarzaj aż zużyjesz składniki. 

Ułóż przygotowane ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pomysł na lekką kolację, lub obiad do pracy. Makaronowa sałatka z kurczakiem

Wrzuć do porannej kawy, śniadanie zjesz dopiero w południe. Dodaje energii i pomaga się skoncentrować

Podaję gościom i są pod wrażeniem. Eleganckie kotlety poselskie na niedzielę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | kuchnia amerykańska | kanapki | przekąski