Te mięsne krokieciki to kulinarny majstersztyk. Wystarczy kęs, żeby się zakochać
Pastrami to mięso o niezwykłym aromacie, którym zachwycają się miłośnicy kuchni. Powstaje ze specjalnie przygotowanej wołowiny, dzięki czemu jest zarazem kruche i soczyste. Pastrami najczęściej podaje się w kanapkach, ale sprawdzi się też w wielu innych potrawach. Nawet w swojskich krokiecikach.
Pastrami to rodzaj mięsa, które cieszy się popularnością na całym świecie. Szczególnie ceniony jest w kuchni żydowskiej i amerykańskiej. Najczęściej przygotowuje się je z mostka wołowego. Mięso najpierw marynuje się w mieszance przypraw i soli, potem poddaje wędzeniu, a na końcu gotuje na parze. Dzięki temu pastrami jest bardzo aromatyczne, soczyste i kruche, a jego smak pozostaje wyrazisty.
W Stanach Zjednoczonych serwuje się je przede wszystkim w kanapkach - legendarny "pastrami sandwich" z nowojorskich delikatesów zna niemal każdy miłośnik street foodu. Pastrami wspaniale komponuje się z musztardą, piklami i chrupiącym pieczywem, ale również warto je wykorzystać do sałatek czy we wrapach. Co ciekawe, pastrami można też podać w nieco bardziej swojskiej odsłonie. Idealnie sprawdzi się w farszu do krokiecików.
Składniki:
- opakowanie ciasta filo,
- masło do posmarowania ciasta filo.
Farsz:
- 100 g pastrami,
- 100 g sera cheddar,
- 50 g sera owczego,
- cebula,
- masło do smażenia,
- 3 łyżki musztardy,
- łyżka sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Najpierw przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj drobno. Na dużej patelni rozpuść 1/2 łyżki masła. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 20-25 minut, aż cebula stanie się miękka i złocista. Gdy będzie gotowa, dodaj musztardę i sos sojowy. Wymieszaj, odstaw do miseczki.
Na tej samej patelni podsmaż krótko pokrojone pastrami aż mięso nabierze wyższej temperatury.
Ser cheddar i ser owczy zetrzyj na tarce.
Rozwiń arkusze ciasta filo. Każdy arkusz posmaruj roztopionym masłem i ułóż jeden na drugim (po 3-4 warstwy).
Na środku wyłóż porcję farszu, posyp serem i złóż w rulon. Powtarzaj aż zużyjesz składniki.
Ułóż przygotowane ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pomysł na lekką kolację, lub obiad do pracy. Makaronowa sałatka z kurczakiem
Podaję gościom i są pod wrażeniem. Eleganckie kotlety poselskie na niedzielę