Reklama
Reklama

Tę sałatkę będziesz robić co tydzień. Jest zdrowa i bardzo sycąca

Sałatka to jeden z najprostszych sposobów na szybkie i zdrowe danie. Sprawdzi się na śniadanie, lunch i lekką kolację. Można do niej dodać to, co akurat mamy w lodówce, a przy okazji przemycić warzywa. Sałatka brokułowa to świetny przykład na wartościowy posiłek. Łączy chrupkość, świeżość i wartości odżywcze w jednej misce.

Sałatka brokułowa 

Sałatka brokułowa to połączenie pysznych smaków i kremowej konsystencji sosu. Delikatne brokuły idealnie komponują się z lekko kwaskowatymi, słodkimi jabłkami i marchewką. Dodatek żurawiny przyjemnie przełamuje smak dania. Ta sałatka to także prawdziwa bomba witaminowa, a zamieniając majonez w całości na jogurt grecki, stanie się świetną propozycją dla osób na diecie niskokalorycznej. Potrafi też odczarować brokuły w oczach nawet najbardziej zagorzałego przeciwnika tego wyjątkowo zdrowego warzywa.

Sałatka brokułowa - przepis

Składniki:

Reklama
  • 2 główki brokułu, 
  • 2 duże jabłka, 
  • marchewka, 
  • 50 g ryżu, 
  • 50 g suszonej żurawiny. 

Dressing: 

  • 100 g majonezu, 
  • 100 g jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • łyżka cukru, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Brokuły podziel na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa. Włóż je do gorącej wody na 3 minuty, aż będą al dente. 

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź, co jakiś czas mieszając. 

Jabłka pokrój w cienkie plasterki, a te przedziel na trzy części. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

Wszystkie składniki wymieszaj wstępnie w misce sałatkowej. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki do uzyskania jednolitej mieszaniny. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. 

Sałatkę brokułową wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by smaki się połączyły. Przechowuj danie w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Delikatny farsz otulony kwiatami cukinii. Moja rodzina oszalała na punkcie tych gołąbków

Smakują wyśmienicie o każdej porze roku. Jedna blacha to zawsze za mało

Zamiast ogórków, zrób pomidory. W wersji kiszonej smakują genialnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | brokuły | przekąski | warzywa