Tę sałatkę będziesz robić co tydzień. Jest zdrowa i bardzo sycąca
Sałatka to jeden z najprostszych sposobów na szybkie i zdrowe danie. Sprawdzi się na śniadanie, lunch i lekką kolację. Można do niej dodać to, co akurat mamy w lodówce, a przy okazji przemycić warzywa. Sałatka brokułowa to świetny przykład na wartościowy posiłek. Łączy chrupkość, świeżość i wartości odżywcze w jednej misce.
Sałatka brokułowa to połączenie pysznych smaków i kremowej konsystencji sosu. Delikatne brokuły idealnie komponują się z lekko kwaskowatymi, słodkimi jabłkami i marchewką. Dodatek żurawiny przyjemnie przełamuje smak dania. Ta sałatka to także prawdziwa bomba witaminowa, a zamieniając majonez w całości na jogurt grecki, stanie się świetną propozycją dla osób na diecie niskokalorycznej. Potrafi też odczarować brokuły w oczach nawet najbardziej zagorzałego przeciwnika tego wyjątkowo zdrowego warzywa.
Składniki:
- 2 główki brokułu,
- 2 duże jabłka,
- marchewka,
- 50 g ryżu,
- 50 g suszonej żurawiny.
Dressing:
- 100 g majonezu,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Brokuły podziel na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa. Włóż je do gorącej wody na 3 minuty, aż będą al dente.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź, co jakiś czas mieszając.
Jabłka pokrój w cienkie plasterki, a te przedziel na trzy części. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki wymieszaj wstępnie w misce sałatkowej.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki do uzyskania jednolitej mieszaniny. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę brokułową wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by smaki się połączyły. Przechowuj danie w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Delikatny farsz otulony kwiatami cukinii. Moja rodzina oszalała na punkcie tych gołąbków
Smakują wyśmienicie o każdej porze roku. Jedna blacha to zawsze za mało
Zamiast ogórków, zrób pomidory. W wersji kiszonej smakują genialnie