Reklama
Reklama

Ten chleb naprawdę zmienia życie. Nie ma ani grama mąki

Coraz więcej osób unika spożywania dań z mąki pszennej, tyczy się to również chleba. Jeżeli jednak w twoim jadłospisie muszą znaleźć się kanapki, wcale nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy, że biały bochenek zastąpisz chlebem zmieniającym życie. Czym charakteryzuje się ten wypiek i dlaczego warto po niego sięgnąć? Podpowiadamy.

Wśród niektórych osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, lub po prostu pragną zwrócić większą uwagę na to, co jedzą, panować może przekonanie, że z diety należy wyeliminować chleb. Oczywiście nie jest to prawdą. Odpowiednia ilość dobrej jakości pieczywa, nie zrujnuje twoich efektów, a nawet może pomóc zadbać o zdrowie. Dziś przedstawimy ci przepis na chleb zmieniający życie, oraz opowiemy o tym, jak wpływa na organizm.

Sprawdź także: Są mniej kaloryczne i zdrowsze od płatków owsianych. Odkąd jem, czuję się znacznie lepiej

Chleb pełen dobra, ale bez mąki 

Zacznijmy od tego, czym jest chleb zmieniający życie. To pieczywo pozbawione mąki pszennej, w przepisie znajdują się natomiast płatki owsiane, pestki, nasiona i orzechy. Wypiek ten jest bezglutenowy, dlatego bez obaw mogą sięgać po niego osoby chorujące na celiakię. W jego składzie nie znajdziemy także drożdży, zakwasu oraz jajek - mogą więc spożywać go osoby, które są na te składniki uczulone.

Jakie właściwości ma chleb zmieniający życie? Przede wszystkim zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, dzięki czemu genialnie wpływa na trawienie, dba o pracę jelit, pomaga uniknąć zaparć oraz gazów. Dodatkowo błonnik przyspiesza przemianę materii, oraz wpływa na sytość posiłku, dzięki czemu dłużej nie czujemy głodu. Te właściwości mają pozytywny wpływ na odchudzanie. Błonnik ma także działanie stabilizujące poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

Dodatkowo za sprawą dodatku pestek i nasion, np. słonecznika, pestek dyni, nasion chia, czy siemienia lnianego, chleb ten dostarcza zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które świetnie wpływają na układ krążenia. Wspierają pracę serca, regulują ciśnienie krwi, a także pomagają zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Korzystnie działają także na układ nerwowy, pracę mózgu, oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę Alzhaimera i Parkinsona. Kwasy omega-3 pomagają również zadbać o urodę, wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci.

Bazą przepisu są oczywiście płatki owsiane, które dostarczają witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy, krążenia oraz procesy metaboliczne, witaminy C, wzmacniającej odporność oraz witaminy E, która pomaga dbać o urodę. Ponadto zawierają wzmacniający kości i zęby wapń, czy magnez, wpływający na prawidłową pracę układu nerwowego, krwionośnego i mięśniowego. Dodatkowo płatki owsiane mają działanie obniżające podwyższony cukier i cholesterol, dzięki czemu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Ważnym składnikiem chleba zmieniającego życie jest babka płesznik, która jest pełna błonnika pokarmowego, pomaga na prawidłowe trawienie, ma działanie przeciwcukrzycowe, oraz wspiera pracę jelit.

Przepis na chleb zmieniający życie

Do przygotowania chleba zmieniającego życia, będziesz potrzebować:

  • 150 g płatków owsianych górskich,
  • 120 g ziaren słonecznika,
  • 60 g posiekanych migdałów,
  • 4 łyżki nasion babki płesznik,
  • 40 g nasion chia,
  • 40 g siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
  • Ok. 1 szklanka wody.

Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski. Do osobnej miseczki dodaj olej kokosowy i miód, wszystko wymieszaj. Wlej płynną masę do suchych składników, dodaj trochę wody, warto robić to stopniowo, aby kontrolować gęstość masy. Wszystko wymieszaj. Formę posmaruj olejem kokosowym i wyłóż gotową masę, wierzch wyrównaj łyżką. Keksówkę zawiń folią i odstaw na około trzy godziny. Chleb zmieniający życie piecz w 180 stopniach przez około godzinę.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo