Reklama
Reklama

Są mniej kaloryczne i zdrowsze od płatków owsianych. Odkąd jem, czuję się znacznie lepiej

Zdrowe płatki na śniadanie to nie tylko te owsiane. Jeśli chcesz jeszcze mocniej wesprzeć swój proces odchudzania, to zamień je na płatki quinoa. Są równie pyszne, mają o wiele mniej kalorii i dostarczą do organizmu mnóstwo minerałów. Odkąd się nimi zajadam, czuję się o wiele lepiej.

Płatki quinoa wytwarzane są z ziaren komosy ryżowej. Komosa jest mocno gnieciona, przez co finalny produkt to drobne i delikatne płatki. W ich 100 g kryje się 366 kcal, 56 g węglowodanów, 13 g białka i 8 g tłuszczy. Przy tym jest to bogactwo witamin i minerałów.

Nie tylko mniej kaloryczne, ale też niesamowicie zdrowe. To kryją w sobie płatki quinoa

Komosa ryżowa, z której zrobione są płatki quinoa, dostarczy do organizmu witaminy E, D, witamin z grupy B. Uzupełni braki w minerałach takich jak m.in. cynk, magnez, potas, wapń, żelazo. Co więcej, pokarm jest bogaty w błonnik i przeciwutleniacze jak m.in. flawonoidy.

Dzięki temu płatki quinoa regularnie spożywane ochronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zmniejszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zahamują procesy przedwczesnego starzenia się organizmu.

Duże ilości błonnika sprawią, że jedzenie płatków quinoa wesprze procesy trawienne. Poprawiona zostanie perystaltyka jelit, z organizmu zostaną wymiecione złogi. Zmniejszy się ilość występujących zaparć. Poza tym błonnik nasyci na długo, a tym samym łatwiej pozbędziemy się zbędnych kilogramów i boczków.

Płatki quinoa jest obfita w zdrowe tłuszcze i błonnik, co oznacza, że obniży poziom cholesterolu i go unormuje. Pozytywnie więc wpłynie na układ sercowo-naczyniowy, chroniąc organizm przed zachorowaniami.

Dodatkowo płatki quinoa zawierają saponiny, które działają przeciwzapalnie, przeciw wirusowo, przeciwgrzybicznie. Poprawią funkcjonowanie układu odpornościowego. Do tego są bezpieczne dla osób chorujących na celiakię, gdyż nie zawierają glutenu.

Z czym jeść płatki quinoa? Opcji jest wiele

Płatki quinoa są produktem bardzo uniwersalnym. Charakteryzuje je orzechowy aromat i słodkawy posmak. Przez to chętnie są wykorzystywane w słodkich wersjach, przede wszystkim na śniadanie.

Aby zjeść z ich udziałem pożywne śniadanie, płatki quinoa wystarczy zagotować z wodą lub mlekiem przez około 5-6 minut. Następnie dodaj do nich ulubiony jogurt bogaty w białko oraz owoce takie jak np. truskawki, maliny, borówki, jabłka. Całość warto jeszcze wzbogacić chrupiącymi orzechami lub nasionami.

Płatki z komosy ryżowej mogą też zastąpić płatki owsiane m.in. w domowych wypiekach jak chleby, bułki, muffinki, ciasta. Sprawdzą się również jako dodatek do zupy czy sałatek warzywnych.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Mało kto wie, że sok z tych owoców pomaga zbić gorączkę. Mam dobry przepis i robię spory zapas na zimę

Genialne owoce dla kobiet po 50. Pomagają na męczący problem

To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dietetyczne gotowanie