Ten deser kojarzy się z dobrą zabawą. Hit Sanatorium serwuję zawsze na imprezach
Hit Sanatorium to kwintesencja smaku kojarzącego się z dobrą zabawą, śmiechem i niekończącymi się rozmowami. W takich okolicznościach przydaje się coś słodkiego - czekoladowe ciasto biszkoptowe z kremem maślano-budyniowym, a do tego pysznie słodkie wiśnie.
Jeżeli lubisz połączenie czekolady i maślano-budyniowych kremów, Hit Sanatorium to ciasto, które z pewnością przypadnie ci do gustu. Jeżeli dodamy do tego słodko-kwaśne wiśnie, efekt będzie jeszcze lepszy.
Spód:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 90 g mąki pszennej,
- 30 g kakao.
Krem maślany:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 2–3 łyżki likieru jajecznego.
Warstwa wiśniowa:
- 300 g wiśni bez pestek
- 1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki gorącej wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując na niskich obrotach.
Przesiej mąkę i kakao, delikatnie wmieszaj do masy jajecznej za pomocą szpatułki.
Przelej ciasto do formy o wielkości 24 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. Po upieczeniu ostudź biszkopt.
W 400 ml mleka zagotuj 4 łyżki cukru. W pozostałych 100 ml mleka rozprowadź budyń w proszku. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i gotuj, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Przykryj budyń folią spożywczą (powinna dotykać powierzchni budyniu) i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj zimny budyń, cały czas miksując.
Na koniec dodaj 2–3 łyżki likieru jajecznego i krótko zmiksuj. Wyłóż krem na ostudzony biszkopt i wyrównaj wierzch.
Teraz zrób warstwę wiśniową. Żelatynę zalej gorącą wodą i wymieszaj. Wiśnie przełóż do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Wtedy dodaj sok z cytryny.
Skrobię ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody. Dodaj do wiśni i podgrzewaj dalej, mieszając cały czas. Zagotuj i zdejmij z palnika. Dodaj żelatynę, ponownie wstaw do grzania. Krótko podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika i mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Na krem wyłóż ciepłą frużelinę wiśniową, delikatnie rozprowadzając. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby warstwy dobrze stężały.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczysta i lekka sałatka wiosenna. Przy każdym gryzie przyjemnie chrupie
Zamiast do ciasta, dodaje do mielonych. Są mega soczyste i smakowite
Pyszna przystawka na imprezę. Sałatka w muszlach makaronowych