Reklama
Reklama

Ten deser robił furorę, gdy pojawiał się u cioci na imieninach. Przepis na ciasto salceson z PRL-u

Ciasto salceson, to jeden z tych deserów, które wielu osobom kojarzy się z czasami PRL-u. Młodsze pokolenie może natomiast zastanawiać się, jak to jest zrobione. Przychodzimy więc z przepisem na proste, ale bardzo smaczne ciasto, które sprawdzi się, kiedy po południu najdzie cię ochotę na słodki podwieczorek do kawy lub herbaty.

Z jakim smakiem kojarzy ci się dzieciństwo? Jeśli przypadło na lata 80. minionego wieku, z dużym prawdopodobieństwem do twoich ulubionych deserów należało ciasto salceson. Było przebojem, gdy na półkach brakowało prawdziwej czekolady. Dziś wciąż broni się wśród bogactwa smakołyków swoim oryginalnym smakiem i wspaniałą teksturą. Do odtworzenia przepisu na ciasto salceson z PRL-u potrzebujesz jedynie kilku prostych składników, które z łatwością kupisz w niemal, każdym sklepie. 

Sprawdź także: Tak delikatnego sernika jeszcze nie jadłeś. Zrobisz go na mascarpone

Reklama

Przepis na ciasto salceson z PRL-u 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 250 g masła, 
  • 150 g cukru,
  • 125 ml pełnotłustego mleka (3,2, proc.), 
  • 4 łyżki gorzkiego kakao, 
  • 400 g mleka w proszku,
  • 200 g herbatników, 
  • cukier puder (do obtoczenia).

Jak zrobić ciasto salceson z PRL-u?

Roztop masło w rondelku. Dodaj cukier, mleko i kakao 

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj masę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość stanie się jednolita. Przestudź. 

Partiami wsyp do rondelka mleko w proszku, miksując masę mikserem na średnich obrotach. 

Wymieszaj masę kakaową z pokruszonymi herbatnikami. Rozprowadź je równomiernie w całej objętości masy. 

Przełóż masę na arkusz folii spożywczej, formułując z niej walec. Pomóż sobie, owijając ją folią. Tak przygotowany salceson włóż na kilka godzin do lodówki. Gdy stanie się twardy i zwarty, zdejmij folię i obtocz "salceson" w cukrze pudrze. Przed podaniem pokrój na plastry. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta