Ten deser robił furorę, gdy pojawiał się u cioci na imieninach. Przepis na ciasto salceson z PRL-u
Ciasto salceson, to jeden z tych deserów, które wielu osobom kojarzy się z czasami PRL-u. Młodsze pokolenie może natomiast zastanawiać się, jak to jest zrobione. Przychodzimy więc z przepisem na proste, ale bardzo smaczne ciasto, które sprawdzi się, kiedy po południu najdzie cię ochotę na słodki podwieczorek do kawy lub herbaty.
Z jakim smakiem kojarzy ci się dzieciństwo? Jeśli przypadło na lata 80. minionego wieku, z dużym prawdopodobieństwem do twoich ulubionych deserów należało ciasto salceson. Było przebojem, gdy na półkach brakowało prawdziwej czekolady. Dziś wciąż broni się wśród bogactwa smakołyków swoim oryginalnym smakiem i wspaniałą teksturą. Do odtworzenia przepisu na ciasto salceson z PRL-u potrzebujesz jedynie kilku prostych składników, które z łatwością kupisz w niemal, każdym sklepie.
Sprawdź także: Tak delikatnego sernika jeszcze nie jadłeś. Zrobisz go na mascarpone
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 250 g masła,
- 150 g cukru,
- 125 ml pełnotłustego mleka (3,2, proc.),
- 4 łyżki gorzkiego kakao,
- 400 g mleka w proszku,
- 200 g herbatników,
- cukier puder (do obtoczenia).
Roztop masło w rondelku. Dodaj cukier, mleko i kakao
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj masę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość stanie się jednolita. Przestudź.
Partiami wsyp do rondelka mleko w proszku, miksując masę mikserem na średnich obrotach.
Wymieszaj masę kakaową z pokruszonymi herbatnikami. Rozprowadź je równomiernie w całej objętości masy.
Przełóż masę na arkusz folii spożywczej, formułując z niej walec. Pomóż sobie, owijając ją folią. Tak przygotowany salceson włóż na kilka godzin do lodówki. Gdy stanie się twardy i zwarty, zdejmij folię i obtocz "salceson" w cukrze pudrze. Przed podaniem pokrój na plastry.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni
Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu
Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy