Reklama
Reklama

Ten oryginalny smak śni mi się po nocach. Najlepsza surówka z kapusty i buraka

Prosta, ale oryginalna w smaku surówka z kapusty i buraka to świetny dodatek do dań mięsnych czy ryb. Wariantem tego dania jest sałatka z warzyw pieczonych. Jeśli chcesz go wypróbować, owiń buraki i marchewkę (każde z osobna) folią aluminiową i upiecz w piekarniku – 40 minut w 200°C. Upieczone warzywa przestudź, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wykorzystaj tak samo jak warzywa surowe.

To idealna propozycja dla osób, które lubią smak buraków, ale nie tylko. Jeżeli chcesz zjeść coś pysznego do obiadu i po prostu zadbać o swoje zdrowie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Charakteru dodaje tu papryczka chilii i siekane zioła.

Surówka z kapusty i buraka - lista składników

  • 2 buraki (około 300 g), 
  • 1 marchewka (około 150 g), 
  • 400 g czerwonej kapusty, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • kawałek papryczki chili, 
  • 1 łyżka świeżych, posiekanych ziół (np. mięty), 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • soku z ½ pomarańczy,  
  • sól, pieprz (do smaku). 

Surówka z kapusty i buraka - przepis

Obierz buraki i marchewkę. Zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do dużej miski. 

Poszatkuj drobno liście kapusty. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj kapustę i cebulę ze startymi na tarce warzywami.  

Posiekaj drobno czosnek i chili. Wmieszaj do reszty warzyw. 

W osobnym naczyniu połącz majonez, jogurt naturalny i sok z pomarańczy. Wymieszaj na jednolity sos. 

Reklama

Dodaj sos do warzyw w misce. Wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Odstaw surówkę na 30 minut, by przegryzły się smaki. Podawaj oprószoną posiekanymi ziołami.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie wymaga pieczenia, a smakuje obłędnie. Miłośnicy tiramisu będą się zajadać

Sekret pysznych i soczystych mielonych. Warto dodać do nich jeden składnik

Czekolada i kokos w perfekcyjnym duecie. To ciasto rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki