Ten oryginalny smak śni mi się po nocach. Najlepsza surówka z kapusty i buraka
Prosta, ale oryginalna w smaku surówka z kapusty i buraka to świetny dodatek do dań mięsnych czy ryb. Wariantem tego dania jest sałatka z warzyw pieczonych. Jeśli chcesz go wypróbować, owiń buraki i marchewkę (każde z osobna) folią aluminiową i upiecz w piekarniku – 40 minut w 200°C. Upieczone warzywa przestudź, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wykorzystaj tak samo jak warzywa surowe.
To idealna propozycja dla osób, które lubią smak buraków, ale nie tylko. Jeżeli chcesz zjeść coś pysznego do obiadu i po prostu zadbać o swoje zdrowie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Charakteru dodaje tu papryczka chilii i siekane zioła.
- 2 buraki (około 300 g),
- 1 marchewka (około 150 g),
- 400 g czerwonej kapusty,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek papryczki chili,
- 1 łyżka świeżych, posiekanych ziół (np. mięty),
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- soku z ½ pomarańczy,
- sól, pieprz (do smaku).
Obierz buraki i marchewkę. Zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do dużej miski.
Poszatkuj drobno liście kapusty. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj kapustę i cebulę ze startymi na tarce warzywami.
Posiekaj drobno czosnek i chili. Wmieszaj do reszty warzyw.
W osobnym naczyniu połącz majonez, jogurt naturalny i sok z pomarańczy. Wymieszaj na jednolity sos.
Dodaj sos do warzyw w misce. Wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Odstaw surówkę na 30 minut, by przegryzły się smaki. Podawaj oprószoną posiekanymi ziołami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie wymaga pieczenia, a smakuje obłędnie. Miłośnicy tiramisu będą się zajadać
Sekret pysznych i soczystych mielonych. Warto dodać do nich jeden składnik
Czekolada i kokos w perfekcyjnym duecie. To ciasto rozpływa się w ustach